Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ kapsamında devam eden konserler, festivalin üçüncü gününde de yoğun ilgi gördü ve Mersinlilerden tam not aldı.
Festivalin üçüncü gününde Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı Oda Müziği ve Araştırma Merkezi Konser Salonu’nda düzenlenen konserde, Türkiye, Romanya, Almanya ve Hollanda gibi dünyanın dört bir yanından gelerek festivale renk katan müziğin üstadı sanatçılar sahne aldı.
İlk olarak sahne alan ve 2 kolu da bulunmayan sanatçı Lorelai Mosnegute, Romanya’dan Türkiye’ye gelerek engelin müziğe de, sanata da engel olmayacağını Mersin’den tüm dünyaya gösterdi. Güzel sesiyle dinleyenleri mest eden Romanyalı sanatçı dinleyicilerden büyük alkış topladı.
2004 yılında California Üniversitesi tarafından yapılan ‘Mutlak Kulak’ testinde tam puan alarak, bir anlamda dünyanın en iyi müzik kulağına sahip olan otizmli piyanist Buğra Çınar ile İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı’nda Yardımcı Doçent olarak görev yapan klarnet ustası Şehrinaz Gürbüz de birlikte sahneye çıktı. Piyanosunu eşsiz güzellikte çalan ve dinleyenlerin büyük beğenisini toplayan piyanist Çınar’a klarneti ile birlikte Gürbüz eşlik etti. İki sanatçı birden, Mersinlilere müzik ziyafeti sundular ve son olarak dinleyiciler ile hep bir ağızdan ‘Ayrılık’ isimli şarkıyı seslendirdiler.
Almanyalı görme engelli piyanist Thomas Böttcher ile Venezuela doğumlu olan ve Hollanda da yaşayan sanatçı Gerardo Rosales de birlikte sahne aldılar. Latin müzikleri ile dinleyenleri coşturan Rosales’e, Latin piyano, pratik uyum, topluluk yönetmeni ve vokalist öğretmeni de olan Böttcher piyanosu ile eşlik etti. Son olarak, Venezuella’dan gelerek festivale katılan Gatto Gabriel ve Hollanda doğumlu sanatçı Steven Cyrill de dinleyicilere sürpriz yaparak sahneye çıktılar ve Mersinliler ile birlikte hem dans edip hem de hareketli parçalarını seslendirdiler. Birbirinden değerli sanatçıların sahne aldığı gecede, dinleyiciler keyifli dakikalar geçirdi.
ANAMUR’DA SANAT DOLU BİR GÜN YAŞANDI
Mersin’in Merkezi yanı sıra ilçelerine de sanatı taşıyan Büyükşehir Belediyesi’nin 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali kapsamında Anamur’da düzenlediği etkinlik Anamurlu vatandaşlara sanat dolu bir gün yaşattı.
Tarihi Lütfi Kısakahyaoğlu Konağı’nda açılışı yapılan sergi ile dünyaca ünlü engelli sanatçıların fotoğrafları ve resimleri Anamurlu vatandaşlarla buluştu. Kosova’dan festivale katılan görme engelli Yılka Berisha, Skolyoz hastası Hacı Veli Yaşar, iki kolu olmadığı için tuvallerini ağzı ve ayakları ile boyayan plastik sanatçısı Daniel Ferreira, Polonya’dan gelen ve iki kolu olmayan portre sanatçısı Mariusz Konrad Kedzierski’nin eserlerinin yer aldığı sergide Anamurlu vatandaşlar sanatçıların ve eserlerinin hikayesine hayran kaldı.
Sergi esnasında istek üzerine ayakları ile resim yaparak sanatını ve becerisini konuşturan plastik sanatçısı Daniel Ferreira katılımcılardan büyük alkış aldı. Ferreira’nın ağzı ve ayakları ile resim yaptığına şahit olan vatandaşlar hayranlıklarını ve şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Festivalin akşam programında ise Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen konserler Anamurlu sanatseverlere hem eğlenceli hem de renkli saatler yaşattı. İlk olarak sahne alan sanatçı Çiğdem Bezci şarkıları ile vatandaşları coştururken, hayat hikayesi ile de hüzünlendirdi. 9 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu bir ayağını kaybeden Çiğdem Bezci umutlarını kaybetmedi. Hayata şarkıları sayesinde tutunan Çiğdem Bezci 9 yıl önce kaza geçirdiği ve yeniden yaşama dört elle sarıldığı 13 Ekim’de engelsiz sanat festivalinde sahne alarak adeta yeniden doğdu.
2009 yılında geçirdiği kaza sonrası bir bacağını kaybeden sanatçı Çiğdem Bezci dünyada ilk kez gerçekleştirilen festivalde yer almaktan duyduğu mutluluğu ve onuru dile getirdi. Bezci, “8 yıl önce 13 Ekim’de kaza geçirmiştim. Kalbim durmuştu ama yeniden hayata döndüm. Ve bugün 6 aylık hamileyim. Bir can taşıyorum. Bu platformda beni 13 Ekim’de sahneye almaları ve benim karnımda bebeğimle, ölüp hayata tekrar döndüğüm gün şarkı söylemem çok farklı duygular yaşattı bana. Çünkü bu organizasyonda gerçekten hayatta hiçbir şeyin engel olmadığını gördüm. Bu festivalin biz engelliler için önemi büyük. Çünkü bizim kendimizi ifade edebileceğimiz tek şey kendi becerilerimiz. Bu bir ressamda olabilir, fotoğrafçı da olabilir. Herhangi bir dalda neyse yeteneğimiz bizim kendimizi sürekli geliştirip, sürekli halkın içinde olup bu tarz platformlarda yer almamız bizi besliyor. Yeniden doğuyoruz” dedi.
Çiğdem Bezci sonrasında sahne alan görme engelli Türk Halk Müziği sanatçısı Cem Cansız hareketli parçaları ile vatandaşları coşturdu. Cem Cansız’ın seslendirdiği hareketli parçalara oynayarak eşlik eden vatandaşlar eğlenceli dakikalar yaşadı.
Festivalin Anamur etkinliğinde son olarak sahne alan görme engelli sanatçı Muammer Ketencioğlu ise renkli sahnesi ve zengin repertuarı ile Anamurlu vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı. Muammer Ketencioğlu’nun seslendirdiği parçalara alkışlarla eşlik eden vatandaşlar sanatçının seslendirdiği hareketli parçalarında yerinde duramadı.
İlçelere taşınan ve sanat rüzgârları estiren 1. Mersin Engelsiz Sanat Festivali üçüncü gününde hem engelli ressamlar hem de şarkıcılar, sanat dolu hayatlarını Anamur’a taşıdılar ve Anamurlu sanatseverlerle paylaşarak, onlara unutulmaz bir gün yaşattılar. (bülten)