Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, geçen yıl ilk hasadı yapıldığında 3 liradan alıcı bulan zeytinin, bu yıl 3,80 ila 7 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Fiyatlar geçen yıllara oranla arttı. Zeytin bu yıl altın yılını yaşıyor. Üreticimiz de emeğinin karşılığını fazlasıyla alıyor. Bu yıl 180 bin ton zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor" dedi.
Bu yıl zeytinde büyük bir canlılık yaşandığını söyleyen Acar, "Üreticimiz hasattan çok memnun. Her geçen yıl üretici emeğinin karşılığını fazlasıyla almaya devam ediyor. Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Müdürlüğünce 'anıt ağaç' olarak tespiti yapılan bin 300 yaşındaki Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacına sahip olan Mut ilçesinde, Ayvalık, Gemlik, Sarıkulak ve Domat cinsi zeytin üretimi ön planda. Şuan elekten geçen zeytin en düşüğü yağlık 2 liradan ve sofralık zeytin ise 3,80 ila 7 TL'den alıcı bulmakta. Hasadın başları olmasına karşın bu cins ürünlerin her gün fiyatı artmakta" diye konuştu.
Mut Ziraat Odası Başkanı Faruk Deniz ise zeytin ve zeytinyağında her gün fiyatların arttığını ifade ederek, "Öncelikle zeytin ve zeytinyağında ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. Girişimlerimiz var ama hala bir sonuç alamadık. Bu yıl zeytin ve zeytinyağında üreticimiz altın çağını yaşıyor" şeklinde konuştu.
Tüccar Muhammet Acar ise “Bu yıl ilk sezon açıldığında bizim tabirimizle yağlık halkın tabiri ile eleğin en düşük ve en küçük zeytin fiyatı 75 kuruştan başlamıştı. Şimdi ise bu yağlık zeytin 1,60 TL'dan başlayıp 2,50 liraya kadar yükseldi. Şu an zeytin fiyatları 7 liraya kadar çıktı. Bu rakam her gün yükselmekte. Bu yıl zeytin fiyatlarında rekor yaşanıyor. Üründen hem üreticimiz hem de alıcı firmalar çok memnun” dedi.
Geçen yıllara göre zeytin fiyatlarından memnun kalan üreticiler, "Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Fiyatlar geçen yıllara oranla kat kat yukarılarda. Zeytin fiyatı bugüne 7 lirayı hiç görmedi. Zeytin fiyatlarının çok iyi olması sebebiyle zeytini dalından zevkle topluyoruz. Kaliteli ürün yetiştirmenin karşılığını fazlasıyla alıyoruz" dediler. (İha)