HEDİYE EROĞLU
Mersin’in belki de en güzel zamanlarının tanığı olan ve bu güzellikleri resme 50 yaşından sonra başlayarak ölümsüzleştiren ünlü ressam Doğan Akça, vefatının 10’uncu yıldönümünde sanat dünyası, dostları ve sevenleri tarafından anıldı.
Daha çok doğa ve Mersin’i anlattığı belgesel niteliğindeki kuş bakışı resimleri ile tanınan Akça için iki dönem başkanlığını yaptığı İçel Sanat Kulübü’nde, Mersin Liseliler Derneği’nin desteğiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Akça’nın eşi Ayfer ile oğlu Ozan Akça’nın da katıldığı anma törenin sunumunu kulüp üyesi Abdülvahap Kokulu yaptı. Akça’nın sevdiği şiirleri okumayı ihmal etmeyen Kokulu, yazılarından da kesitler paylaştı.
Akça’nın yaşamının derlendiği kısa bir video gösteriminin de yapıldığı etkinliğin açılış konuşmasını ise İSK Başkanı Sedat Aydöner yaptı. Aydöner, “Bu bir vefa, anma toplantısı. Onunla sohbet etme fırsatı bulamadım ama öyle güzel şeyler dostlar, eserler bırakmış ki onu tanımadan sevdik. Onun yaptıklarına biraz daha bir şeyler katmak daha üst seviyeye katmak için çalışacağız” dedi.
Daha sonra söz alan Mersin Lisesiler Derneği Başkanı Ülker Arıkan da, Akça ile anılarını paylaşarak, “Onu çok özlüyor, hep hatırlıyoruz, bugünde işte buradayız” dedi.
Konuşmaların ardından Eren Kaplancık’ın hazırladığı, Doğan akça’yı anlatan kısa klip izletildi. Klibin ardından söz alan İSK eski başkanlarından Semihi Vural, “Doğan Akça kulübün vazgeçilmez bir parçasıydı. Resim yaptı, şiir okudu, insanları hem güldürdü, hem düşündürdü.
O vefat ettiğinde hepimiz çok üzüldük. O’nun ardından çok şey söylendi ancak hiç kötü şey söylenmedi. O hep yaptığı güzellikler ile hatırlandı. Kuşların ressamı Doğan Akça da uçup gitti.. Mersin Doğan Akça’yı unutmayacak” dedi.
MİRASI ÇOK DEĞERLİ İSMİ!
Mersin’in tanınmış isimlerinden Lina Nasif de Doğan Akça’nın paha biçilmez bir insan olduğunu söyleyerek, “Biz Doğan ile çok güzel günler yaşadık. Bu sokaktan geçerken elinde sigarası ile yürürdü ama bu basit eylem dahi çok şey ifade ederdi. Doğan’ın yerini hiç kimse dolduramaz. İSK’nin restorasyonu Doğan Akça sayesinde yapıldı. Burada çok emeği var. Onur verici bir eşti. Mal mülk değil ama çocuklarına çok değerli bir isim bıraktı. Doğan Akça’nın ismi yaşatılsın, ismi sokağa veya bir parka verilsin. Ölümünün ardından bu bize söz verildi, bu söz tutulsun” diye konuştu.
Sanatçı Bülent Akbaş da, Akça’yı anlatan bir kısa film gösterimine imza attı. Film sonrası duygularını paylaşan Akbaş, “Doğan Akça ile 1975’te tanıştım ve yokluğuna hala alışamadım, dünya iyisi bir insandı” dedi.
“YERİ DOLDURULAMAZ”
Selma Yağcı da, “Doğan’ı ne zaman tanıdığımı hatırlamıyorum, hayatımda hep vardı. Polifonik Koro’nun kurulmasının düşünüldüğü ilk zamandan itibaren Doğan hep elimizden tuttu. Polifonik Koro’nun gerçek sahibi odur” dedi.
Söz alan Fazıl Tütüner de “Çalışkandı. Çeşitli kentlerin galerilerinde 40 sergi açtı. Bu kentte doğdu, burada 70 yıl yaşadı ve burada öldü. Buranın kültür çeşnisini, kentin son 70 yılını, olumlu, olumsuz değişimini izleyen, görüşler üreten kişilerdendi. Büyük şehirde değil, küçücük bir kıyı şehrinde yaşıyor gibi yaşadı.
Yol arkadaşlarından Sühendan Şimşek ise, “O’nunla 1993 yılında tanıştım ve hayatım değişti. Çok disiplinli ve programlı olan Doğan Akça’dan çok şey öğrendim. Sanat adına Mersin’e çok büyük desteği oldu. Hiçbir zaman yeri doldurulamaz. Ruhu şad olsun” diye konuştu.
Son olarak söz alan oğlu ozan Akça ise duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Ozan Akça, gözyaşları arasında “Hep ileriyi gören ve ona çalışan babamı andığımız için teşekkür ediyorum” dedi.
BU RESİMLER KAÇMAZ!
Etkinlikte daha sonra Kulüp Müfide İlhan Sanat Galerisi’nde açılan Retrospektif Sergi ile Akça’nın eserleri sevenleri ile buluşturuldu. 50 yaşından sora başladığı ve 75 yaşına kadar süren ve bu zamana 40 kişisel sergi sığdıran, 50’inin üzerinde karma sergiye katılan Akça’nın sergiye başladığı dönemden yaşamının sonuna kadar yaptığı 26 eserin sergilendiği sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterirken, bu eserleri koleksiyonlarına dahil etmek isteyenler de ön sıralarda yer aldı.
Etkinlikte ayrıca Semihi Vural - Meriç Alkan’ın, “Masalını Boyayan Ressam-Doğan Akça” isimli kitabın tanıtım, söyleşi ve imza günü de yapıldı.