TARSUS HAPİSHANELERİNDE İÇME SUYU SIKINTISI ÇEKİLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS HAPİSHANELERİNDE İÇME SUYU SIKINTISI ÇEKİLİYOR


 

İHD Adana Şubesi, 5 ayrı hapishanede yaptıkları incelemeler sonucunda ihlallerin arttığına dair rapor hazırladı. Sorunların başında kötü muamele, kalabalık ve içme suyu sıkıntısı geliyor.

HABER/NABİ BATUK

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hukuk ve Cezaevi Komisyonları, kent civarındaki hapishanelerde meydana gelen hak ihlalleriyle ilgili rapor yayınladı. Komisyonların 21 sayfalık raporunda, Tarsus T tipi kadın cezaevi, Tarsus T tipi 2 ve 3 nolu cezaevleri, Kürkçüler F tipi Cezaevi ile Osmaniye 2 Nolu T tipi cezaevindeki heyet görüşmelerinin sonuçları yer alıyor.

İHD Adana Şubesi, hapishanelerin hak ihlallerinin yaşandığı birincil alan olduğunu belirterek, “Sorunun temel çözüm yolu, evrensel hukukun kabul ettiği, insan onuruna yakışır bir anlayışın cezaevlerinde yaşamsallaşmasıdır” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, hapishanelerde 24 Ekim itibariyle 229 bin 790 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Toplam sayısı 384 olan cezaevlerinin kapasitesi ise 207 bin 339.

İHD hapishaneler komisyonunun hazırladığı 22 Haziran 2017 tarihli hasta mahpuslar raporuna göre de hapishanelerde 357’si ağır toplam 1025 hasta mahpus var.

 

HAPİSHANELERDEKİ HAK İHLALLERİ

İHD Adana Şubesinin raporunda, hapishanelerde tespit edilen ihlaller şöyle sıralandı: Cezaevi girişinde çıplak arama. İtiraz halinde darp ve işkence. Darp raporunun geç verilmesi.

Hasta mahpusların tedavilerinin yapılmaması veya geç kalınması.

Hasta mahpusların muayenelerinin kelepçeli ve erkek asker gözetiminde yapılması.

Koğuşu bulunan hapishanelerde, kapasiteden fazla mahpusun kalması, bazı mahpusların yerde yatması ya da iki mahpusun aynı ranzada yatması.

Koğuşlarda ışıklandırmanın yetersiz oluşu, havalandırma alanının küçük olması, cezaevlerinin fiziki yapısının iklim koşullarına elverişsiz olması.

İçme suyunun sağlıklı, hijyenik ve içilebilir olmaması.

Çoğunlukla hukuka uygun gerekçeler olmadan disiplin cezaları verilmesi, disiplin cezalarına karşı yapılan itirazlara savunma hakkı ihlal edilerek infaz hakimliğince ret kararları verilmesi.

İnfaz yasası ve yönetmeliği uyarınca, mahpuslara tanınan haftalık sosyal ve kültürel faaliyet sürelerine uygun davranılmayarak kısıtlamalara gidilmesi.

Kanunen yasak olmayan kitap ve dergilerin verilmemesi.

Askeri nizam ve ayakta sayım gibi ‘disipline etme amaçlı’ uygulamalar.

İnfaz koruma memurlarının mahpuslara karşı provoke ve tahrik edici söylem ve davranışları, mahpuslar arasında ayrımcılık yaparak ideolojik yaklaşımlarda bulunmaları.

Çözüm için, güvenlikçi değil, insancıl hukuk”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA