Yeni nesil kalifiye eleman ‘Dıgı Class’ta yetişecek


 

Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, teknolojinin eğitim sistemi ile bütünleşmesine yönelik hazırladığı ‘IOT DIGI CLASS’ projesiyle eğitimde dijital bir dönem başlattı. Bu proje ile yeni nesil kalifiye elamanlar dijital sınıflarda yetiştirilecek.

Türkiye’de ilk olarak Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde uygulanan bu proje öğrencilere, öğretmenlere ve velilere dijital takip imkanı sağlıyor. Veliler çocuklarının okulda bulunup bulunmadığından kantinden hangi alışverişi yaptığına, yemekhanede yemeğini yiyip yemediğinden hangi saatte okuldan çıktığına kadar tüm verileri internet üzerinden eş zamanlı olarak takip edebilme fırsatına ulaşırken okul yönetimi ve öğretmenler öğrencilerin devamlılığından kütüphanedeki kitapların kullanımına kadar birçok takibi yine dijital ortamda gerçekleştirebiliyor. Bu durum okul güvenliğini artırması adına da büyük önem taşıması yanında öğrencilerin dijital hayata entegrasyonunu da artırıyor.

Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 2015 yılında, Avrupa Birliği Erasmus+ Projeleri Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Hibe Programı kapsamında, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen ve yürütülen kısaca IOT DIGI CLASS olarak tanımlanan Nesnelerin İnterneti Uygulamaları ile Eğitim Öğretim Ortamlarının Dijitalleştirilmesi Projesi sona erdi. Proje sonunda düzenlenen kapanış toplantısına Toplantıya Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Badas, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yüksekbaş ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

Toplantıda IOT DIGI CLASS Proje Koordinatörü Ömer Yiğit, proje ve projenin çıktıları hakkında bilgi verdi. 2015 yılı Eylül ayında başlayıp 2017 yılı Ekim ayı sonunda tamamlanan projenin Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde gerçekleştirildiğini kaydeden Yiğit, birlikte çalıştıkları kurumları ise şöyle açıkladı:

“İspanya’dan İnercia Digital, Portekiz’den Aevo, Romanya’dan Coleguil Tecnic, İtalya’dan ITIS Feltrinelli kurumlarıyla çalıştık. Toplam bütçemiz 214 bin 800 Euro idi ve bütçe 5 ortak kurum arasında paylaştırıldı.” Proje ile tasarlanan akıllı okul sistemini de tanıtan Yiğit, şu bilgileri verdi: “Akıllı okul sistemimizde; Okul Giriş Sistemi, Sınıf Kontrol Sistemi, Kütüphane Takip Sistemi, Yemekhane Giriş Sistemi, Kantin Alışveriş Sistemi ve Genel Bilgilendirme Ekranları yer alıyor. Halihazırda Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu projeyi uyguluyoruz. Elektronik, mekatronik, yazılım, uzaktan kontrol ve veri tabanı ile ilgili konu anlatımları yanında uygulamaların da yer aldığı Türkçe, İngilizce, Portekizce, İspanyolca, Romence ve İtalyanca olmak üzere 6 dilde eğitim materyali hazırladık.”

“YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLERE UYUM SAĞLAMA HEDEFİNDEYİZ”

Projenin amaçlarına da değinen Yiğit, İnternet Of Things yani nesnelerin interneti ekosistemi ile yeni ve yenilikçi teknolojilere uyum sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Rekabetçi iş gücü piyasasına kalifiye eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini de ifade eden Yiğit, yenilikçi eğitim sistemine adaptasyonun sağlanmasını, kurumsal kapasiteyi geliştirmeyi ve akıllı sistemlerle yönetilebilir bir düzeye getirmeyi istediklerini de sözlerine ekledi. Nihai faydalanıcıların her an ulaşabileceği ve kullanabileceği bir eğitim materyali hazırlayarak farkındalık oluşturduklarını dile getiren Yiğit,  “Ülkemizde, robotik kodlama ve yazılımla ilgili ciddi atılımlar gerçekleşmektedir. Bu yıl proje ekibimizce Toroslar’da 78 öğretmene robotik kodlama eğitimi verilecektir” diye konuştu.

“TEKNOLOJİNİN EĞİTİME ENTEGRASYONU GELECEĞİN OKULLARINI ŞEKİLLENDİRECEK”

Toplantıda konuşan Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Badas ise eğitim ortamlarının çağın gereksinimlerine cevap verebilmesinin eğitimin geleceği açısından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. “Teknolojinin eğitime entegrasyonu geleceğin okullarını şekillendirecektir” diyen Badas, günümüzde üretilmekte olan her donanıma yazılım entegre edildiğini söyledi. Bu projenin eğitimdeki rolünü arttırmayı hedeflediklerini belirten Badas, “Bu alanda yapacağımız proje çalışması sektörel bilincin artmasına ve yeni istihdam sahalarının genişlemesine fayda sağlayacaktır. Bu proje ile eğitimcilerimizin ve mesleki teknik eğitim öğrencilerinin uygulamadaki deneyimlerini ve mesleki yeterliliklerini artırmış bulunuyoruz” dedi.

“BU PROJEYLE EĞİTİMİN DİJİTALLEŞMESİNİ AMAÇLIYORUZ”

Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin ise, “İlk duyduğum andan itibaren beni heyecanlandıran bu projenin son aşamaya gelmesinden ayrıca mutluluk duyuyorum” dedi.  Günümüzde her gün yeni bir fikir ve kavramın ortaya çıktığını aktaran Şahin, bugün de nesnelerin interneti kavramının gündemde olduğunu söyledi. Bu projeyle eğitimin dijitalleşmesini amaçladıklarını vurgulayan Şahin, “Projeyi sadece eğitim sektöründe değerlendirmemiz doğru olmayacaktır. Diğer sektörlere de uyarlamamız gerekir” diye konuştu. Proje ile gurur duyduğunu ifade eden Şahin, Avrupa ülkeleri ortaklı bu projede koordinatörlüğü Mersin’den bir mesleki okulun yürütmesinin ise ayrıca gurur verici olduğunu söyledi.

IOT DIGI CLASS NEDİR?

IOT Dıgıclass Nesnelerin İnterneti Uygulamaları ile Eğitim Öğretim Ortamlarının Dijitalleştirilmesi Projesi, 2015 yılı AB Bakanlığı Erasmus+ Projeleri Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Hibe Programı kapsamında ülke genelinde hibe almaya hak kazan 26 projeden biridir. Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin koordinatörü olduğu projenin ortakları İspanya, İtalya, Portekiz ve Romanya’dır. Bu proje ile eğitimciler ve mesleki teknik eğitim öğrencilerinin uygulamadaki yeterliliklerini, deneyimlerini ve mesleki yetkinliklerini arttırması planlamaktadır. Ayrıca teknolojik altyapıların boyutu, yerelde kullanılan araçlar ve bu konuda deneyimli AB üyesi ülkelerin yaptıkları arasında farklılıkların tespit edilerek ülkemizdeki IOT ekosistemine yönelik uygulama geliştirebilme altyapının güçlendirilmesi de projenin önemli bir amacıdır. Proje genel yapısı itibariyle 5 modülden oluşmaktadır. Bunlar; yemekhane modülü, sınıf içi modülü, okul giriş modülü, kütüphane modülü ve kantin modülü.  Proje, hali hazırda Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde uygulanmaktadır. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA