CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr Aytuğ Atıcı, TBMM’nde süren bütçe görüşmelerinde gündem dışı söz alarak, Mersin’in çevre sorunlarına dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ni n de dahil olduğu diyalogda Mersin’e kurulmak istenen balık çiftlikleri öne çıktı.
“AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ MERSİN’İ KALBİNDEN VURUCAK”
Mersin için büyük önem taşıyan diyalog Milletvekili Atıcı’nın; “Türkiye’de en çok çevre sorunu olan il hangisidir?” sorusu ile başladı. Aytuğ Atıcı, “Çünkü, Mersin’e, üstelik de Çevre Bakanlığının bilgisi dâhilinde yapılan çevre katliamlarını cümle âlem biliyor, aslında siz de biliyorsunuz. Örneğin, Akkuyu Nükleer Santrali Mersin’de inşa edilmeye çalışılıyor ve Mersin’i kalbinden vuracak olan bir projeye, maalesef, AKP Hükümeti ısrarla ve inatla imza atmaya çalışıyor. En son yaşadığımız Rusya kriziyle birlikte bu nükleer santralin Ruslar tarafından yapılmasının Türkiye için ne anlam taşıdığının bir kere daha düşünülmesini istiyorum. Bir küçücük uçak düşürme krizi, daha sonra Suriye’de yaşanan krizler ve Rusya’nın Türkiye’yle olan ilişkilerinin gerilmesi sonucunda eğer o santral hayata geçmiş olsaydı, içinde bir tek tane Türk mühendisin çalışamayacağı ve hiçbir şekilde işletiminin Ruslar dışında hiç kimse tarafından yapılmayacağı bir nükleer santralde, bizim hâlimiz ne olurdu, onları da düşünelim. Orada sadece ve de sadece insanlar yaşamıyor; doğa, hayvanlar, herkes yaşıyor ve sizin hükümet olarak hepsine karşı sorumluluğunuz var Sayın Bakan.
KROM 6 ATIKLARI NE OLACAK?
Bir diğer konu, krom (+6) atıklarıdır Mersin’de. Geçen yıl yine bu zaman bütçede size bu konuyu açmıştım, siz de nezaket gösterip bana cevap yazmıştınız ve demiştiniz ki: ‘1,5 milyon tonluk krom (+6) atıklarını, dünyayı 10 kere, bakın, dünyayı 10 kere yok edecek olan bu zehirli atıkları, 2023 yılına kadar temizlemeye çalışacağız’ diye kendi imzanızla bir yazı göndermiştiniz. Sayın Bakan, bu önemli sorunu çözecek gücümüz var mı, yok mu? Bu sorunu çözecek devletimizin gücü olduğunu biliyoruz ve sizden ricamız bu krom (+6) atıklarını bir an önce temizleyip bizi, Mersinlileri bir nebze olsun rahatlatmanızdır.
ÇİMENTO FABRİKASI ZEHİR SAÇIYOR
Bir diğer önemli sorun Mersin’de yapılan ve yapıldığı günden beri ÇED’iyle beraber çok büyük sorun olan çimento fabrikası ve bunu besleyen termik santraldir. Bir yıl içerisinde, her yıl bu termik santralin çalışmasıyla 110 bin ton kül, 15 bin ton karbonmonoksit gazı çıkıyor, 650 bin ton katı parçacık etrafa yayılıyor, 520 bin ton azot oksit yayılıyor, 5 bin ton hidrokarbon yayılıyor. Mersin gerçekten cennetten bir parça, gerçekten Allah’ın Türkiye'ye bahşettiği önemli bir yer. Bakın, ne olur bunları Mersin’e yapmayın. Mersin’de bu çevre kirliliği devam ettiği sürece hiçbir canlı yaşamayacak. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, şimdi, Mersin’e balık üretim çiftliklerini de getirmek istiyorlar. Eğer siz Çevre Bakanı olarak buna, ÇED olumlu raporuna onay verirseniz Mersin’i bu sefer denizden de kirletmeye başlayacaksınız” dedi.
BAKAN: “İZİN VERMEYECEĞİZ”
Bunun üzerine araya giren Bakan Özhaseki, “Vermeyeceğiz, burada da söyledim, sözünüzü kestim ama” dedi. Atıcı ise “Yok, kesin. Bunun için sözümü de kesin vallahi parmağımı da kesin. Yani, Mersin’e balık üretim çiftliği yapılmayacağını buradan anlayabiliyor muyuz?” sorusunu yineledi. Bakan Özhaseki de; “Bölge oluşturup yapma fikri vardı, biz onu reddettik” dedi. Atıcı tekrar söz alarak. “”Balık çiftlikleri yapılmayacak yani? Bakın, eğer bir gün yapılırsa Sayın Bakanım, vallahi kürsüyü de, Meclisi de dar ederim size, ona göre” derken Bakan Özhaseki, “Bölge olarak bir yer isteniyordu, orayı reddettik” yanıtı verdi. Milletvekili Atıcı, “Mersin’e yapmayacaksınız tamam. Bakan burada söz verdiyse, balık çiftlikleri yapılmayacaksa ben bunu Mersin’e müjde olarak götüreceğim” dedi.
MERSİN’İN HAVASI İYİ DEĞİL
Milletvekili Atıcı daha sonra kentte yaşanan hava kirliliği sorununa dikkat çekti. Aytuğ Atıcı, “Hava kirliliği önemli bir sorun olmakla beraber, size bilgi ulaşmıyor. Çünkü bir tane ölçüm istasyonu var sayın bakan Mersin’de ve bu ölçüm istasyonu nedense şehrin dışında, tertemiz havayı ölçüyor, size gönderiyor, siz de diyorsunuz ‘Mersin’de işler yolunda’. Hayır, değil. Allah rızası için, birkaç tane mobil ölçüm cihazını kentin içerisine yerleştirin ve oradaki kirlilikten ne olur haberdar olun. Son iki konu. Birisi taş ocakları. Ha bire bunlara ruhsat veriliyor ve bütün zeytinliklerimiz ve sebze üretim alanlarımız yok oluyor. Bir diğer konu da Yeşilovacık’ta bir mesire alanına hükümetinizin Orman Bakanlığı izin verdi Sayın Bakan, 30 adet üç katlı villa yapılıyor. Bu konuda da eğer hükümetiniz bir önlem alır… ‘Mesire yeri yapıyoruz’ diye bize yutturuyorlar. Üç katlı binalar yapılıyor, projesini gördüm. Lütfen buna da el atarsanız çok teşekkür ederim” dedi.
Bakan Özhaseki bunun üzerine konuyla ilgili Atıcı’nın kendisine bilgi ve doküman göndermesini istedi.