MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek; TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; Köy Kanunu ile ilgili tasarıyı eleştirerek; üzerine bina yapılamayarak, belediyeye devredilen arsaların satışının köyde nüfus kaydı olan insanlara yapılmasını istedi.
Baki Şimşek; “Köy Kanunu'na göre evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazların üzerinde bina yapmak ve taksitlerini ödemek için 31/12/2020 tarihine kadar süre verilmekte, ödemelerin beş yıl içinde 10 eşit taksitle yapılması ve 2020'ye kadar süreleri dolanlara üç yıl ilave süre verme işlemi düzenlenmektedir. Ancak hangi kentlerde ne kadar taşınmazın devrinin öngörüldüğü, bu uygulamadan kaç kişinin yararlanacağı, köylünün elinden çıktığı anda belediyelerin bu arsaları ne şekilde ve kimlere satacağı belirtilmemiştir. Şimdi düşünün, köyde evi olmayan vatandaşlar üzerine bina yapamadılar ve arsalar belediyeye geçti. Belediye, bu arsayı mutlaka bu köyde nüfus kaydı olan insanlara satmalıdır; aksi takdirde bu arsalar belediyeye devredildiği zaman bu sorun 2020 yılından sonra yine devam edecektir. Bu ihaleye çıktığı zaman da -belediye ihalesiz bunu satamaz- daha değişik sosyal problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi.
“HAZİNE ARAZİLERİYLE İLGİLİ SATIŞ SÜRECİ UZUYOR”
Şimşek ayrıca; hazine arazileriyle ilgili satış yapılmak istendiği zaman sürecin ve prosedürün uzadığını belirterek bu konuya çözüm bulunmasını istedi. “Maalesef hazine arazileriyle ilgili satış yapılmak isteniyor ama süreç istenildiği gibi gitmiyor” diyen Milletvekili Şimşek, “Sadece, seçim bölgem olan Tarsus'ta bin 600'e yakın taşınmazın satış kararı alınmış, Bakanlığa gönderilmiş ama bir yıldır henüz sonuca varılamamıştır. Bununla ilgili, bir gayrimenkul satışı düşünün; DSİ'ye ait bin metrekarelik bir yeri bir vatandaş satın almak istiyor, 7-8 tane kurum görüş veriyor, Millî Emlak satışına karar veriyor, bölge müdürlüğü onaylıyor, defterdarlık onaylıyor, Ankara'ya gönderiyor, Bakanlık onaylıyor, Başbakanlığa gidiyor. Bu satış süreçleri de vatandaşlarımıza gerçekten çok zaman kaybettiriyor ve işler, maalesef, yürümüyor. Satış süreçlerinin mutlaka bölgedeki defterdarlıklar ve Millî Emlak müdürlükleri vasıtasıyla yürütülmesi gerekmektedir. Bu sürecin Ankara'ya aktarılması, bu kadar işin gücün içerisindeki Ankara'nın bu süreci takip etmesi, neticelendirmesi mümkün olmamaktadır. Ayrıca bazı bölgelerde de hazine arazileriyle ilgili konulan fiyatlar maalesef çok yüksektir. Örnek olsun diye söylüyorum: Erdemli Sarıkaya'da dönümüne 50-60 lira bedel konmuştur. Köyde yaşayan insanların dönümüne 50-60 liralık bir bedelden bir gayrimenkulü satın alma şansı yoktur ve yıllarca bu sorun devam edecektir. Bunu sorduğumuz zaman ‘Buradan birkaç kişi satın almış onun için fiyat güncelleme yapılamıyor’ diyor ama bununla ilgili de bir yasal düzenleme yapılıp vatandaşın sorunu çözülmelidir” diye konuştu.
“KÖYDE YAŞAYANLARDAN EMLAK VE ÇÖP VERGİSİ ALINMASIN”
Köylülerin emlak ve çöp vergisi ödeme imkanlarının da olmadığını dile getiren Baki Şimşek, köylerden emlak ve çöp vergisi alınmamasını istedi. Şimşek açıklamasını şöyle sürdürdü; “Köylerden 2019 seçimlerine kadar, bu dönem sonuna kadar su paraları düşük fiyatla alınacak. Emlak vergisi ve çöp vergisi alınmayacak’ denildi ama yarın, 2019 yılında seçimler geldiği zaman yapılabilecek bir şey yok. Bu yeniden, bir daha uzatılacak, bir dönem daha ‘Köylerden bunu almayalım’ diyeceğiz ve Meclis de bununla ilgili boş yere zaman kaybedecek çünkü köylülerin emlak vergisi ödeme şansı yok. Köyde yaşayan insanları devletin teşvik etmesi lazım,buna kalıcı olarak çözüm bulunmalıdır. Şimdi, öyle köyler var ki köyün suyu cazibeyle geliyor. Köylüler suyu yıllarca bedava içmişler ama şu anda, Büyükşehir Yasası'yla beraber, köylerden su parası alınıyor. Hiçbir maliyeti olmadan, köyün üzerinden, dağdan su gelmiş; köyün deposu var, hiçbir yatırım yapılmamış ama büyükşehir buralardan su beledi tahsil ediyor, köylüler de buna karşı çıkıyor”.
“SAHİLLER; BELEDİYELERE VATANDAŞIN HİZMETİNE SUNULMAK ÜZERE BEDAVA DEVREDİLMELİ”
Öte yandan sahillerin halkın kullanımına açılabilmesi için de bir öneriyi gündeme getiren MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek; “Sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi bir tane sahilin kiralanması için yıllık 1 milyon TL kira ödüyor. Allah aşkına, belediye sahili ne yapacak? Oradaki vatandaşların hizmetine sunacak. Türkiye'nin her yerinde bütün sahillerin oradaki belediyelere, vatandaşın hizmetine sunulmak üzere bedava devredilmesi lazımdır. Maliye Bakanlığı ayrı, belediye ayrı düşünülemez, hepsi devletin bir parçasıdır. Bunlarla ilgili de hükümetin gerekli düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” dedi.