Bu yıl programında film gösterimleri, söyleşiler ve sanat atölyelerinin yer aldığı 12. Uluslararası İşçi Filmleri festivali, sanatseverlere kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Mehmet Nabi Batuk
Bu yıl 12.’si düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin(İFF) Mersin Programı Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantı ile basına tanıtıldı. Bu yıl ‘Cesaret Bulaşıcıdır’ temasıyla yapılacak olan festival; 17 -18 - 19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Önümüzdeki Cuma günü, ünlü sinema oyuncusu Yılmaz Güney’in hayatının anlatıldığı ‘Halkın Sanatçısı’ belgeseli ile kapılarını açacak olan festivalde, ayrıca KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Senarist ve Ot Dergisi Yazarı Birol Tezcan sanat severlerle buluşacak.
AYAĞA KALKIŞ KAMERADA
Sahip olduğu olanaklarla toplumların kültürel gelişimlerinde ve bireylerin hayat tarzına yön verebilen en önemli araçlardan birisinin sinema olduğunu kaydeden İFF Düzenleme Komitesi üyesi Ahmet Usneker, “Sinema hayatın kültürel boyutu bir üst yapı etkinliği olarak bu etkinliğin önemli bir parçasıdır. Giyim tarzımızdan, yemek alışkanlıklarımıza, en çok satan kitaplardan, müzik gibi etkinliklerin hepsi bu mücadelenin bir parçası olarak gelişim gösterirler. Bu alanın son yarım yüzyıldaki en etkin unsurlarından biri de sinemadır. 1990’lar sonrasında kapitalizm yeniden ‘vahşi’ bir saldırıya geçtiğinde, işçi sınıfı ve yoksul halk kitleleri yeniden onurlu bir ‘ayağa kalkış’ı gerçekleştirmeye başladığında bu ‘ayağa kalkışı’ kameradan gözlemenin ve izlemenin yaygınlaştığını görmeye başladık. Kuşkusuz bunda görselliğin artan önemi ve görüntü alma ve izlettirme konusundaki teknik imkanların yaygınlaşmasının rolünü yadsımamak gerekir” dedi.
“İŞÇİLER KENDİ GERÇEKLİKLERİYLE YÜZLEŞMELİ”
Festival düzenleme komitesi olarak en büyük amaçlarının işçilerin hem ülke içinde hem de ülke dışında birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlamak olduğunu kaydeden Ahmet Usneker, “Zira ülkemizde işçiler neredeyse bütünüyle sınıf dışı ideolojiler tarafından esir alınmış durumda. Hak arama mücadelelerinin bile imkansız hale getirildiği günümüzde toplumsal mücadeleyle birlikte oluşan ‘sınıf bilinci’nin ‘yokluğu’ veya ‘zayıflığı’ işçi sınıfının bireysel ve toplumsal dejenerasyonunu hızlandırıyor. Böyle bir ortamda ülkemiz işçi sınıfının/işçilerinin kendi gerçeklikleriyle yüzleşmelerine yardımcı olmanın bu dejenerasyonun etkisizleştirilmesine kısmen de olsa katkı sunacağını düşündük” dedi.
FESTİVAL PROGRAMI DOPDOLU
17 Kasım Cuma saat 18.30'da Yenişehir Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleştirilecek açılış gecesinde ünlü sinema yıldızı ve yapımcısı ‘Halkın Sanatçısı Belgeseli’ gösterimi ile başlayacak festival; 18 Kasım Cumartesi günü Özgün Sanat Atölyesinde saat 11.00-17.20 arasında gerçekleşecek film gösterimleri ve Grup Permiyen müzik dinletisi ile devam edecek. Festivalin son günü olan 19 Kasım Pazar günü ise Özgün Sanat Atölyesinde 11.00 19.30 arasında yapılacak film gösterimlerinin ardından düzenlenecek Ot Dergisi yazarı ve senarist Birol Tezcan ile ‘Sansür ve Toplum’ konusunda gerçekleştirilecek söyleşi ile festival sona erecek.