İhracatçılar indirim istiyor!


 

Ordinonun kaldırılması ile yüzü gülen ihracatçı, konteyner yüklemelerindeki fahiş fiyatların aşağı çekilmesi için harekete geçti!

Dış ticaret alanında faaliyet gösteren nakliye acentelerinin manifesto ücreti, terminal güvenlik ücreti, ekipman survey ücreti, geçici kabul ücreti veya başka isimler altında tahsil ettikleri ücretlerin, fahiş oranlarda uygulanması ve çoğu zaman navlundan daha yüksek bir meblağa ulaşması ihracatçıları harekete geçirdi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, dış ticaret alanında faaliyet gösteren nakliye acentelerinin birçok isim altında tahsil ettikleri işlemlere ait yüksek ücretlerin kaldırılması için hükümet nezdinde girişimlere başlandığını dile getirdi.

ACENTELER İTHALAT VE İHRACAT MALİYETİNİ YÜKSELTİYOR

İthalatta ve ihracatta manifesto, terminal güvenlik tahliye, ekipman-survey, geçici kabul ücretlerinde de haksız yere ödemelerin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Arslan, “Acentenin gümrüğe yaptığı, yükün geldiğine dair yazılı bildirim için alınan manifesto ücreti, acentenin kendi gideridir. Fakat bu ücreti her acente firmalardan almamakla birlikte, bazı acenteler 25$-35$ arasındaki manifesto ücretini firmalardan tahsil etmektedir. Terminal Güvenlik Ücreti (Isps) ise liman tarafından acentelere kesilmektedir. Liman acentelere 9$ kesmektedir. Acenteler ise 10$ - 14$ arasında ithalatçı firmalara bu ücreti yansıtmaktadır. Burada her bir konteyner için haksız yere 1$-5$ arasındaki tutar firmalara yansıtılmaktadır” dedi.

HER KONTEYNER İÇİN HAKSIZ YERE 25-55 DOLAR FATURA KESİLİYOR

Konteynerin gemiden indirme ücreti olan tahliye ücretinde de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Mahmut Arslan, “Liman acentelere 120 dolar kesmektedir. Acenteler ise, ithalatçı firmalara 145 – 175 dolar arasında yansıtmaktadır. Burada, her bir konteyner için haksız yere 25-55 dolar arası tutar firmalara fatura olarak kesildiğine şahit olmaktayız. İnen her konteyner kontrol edilip, hasar olup olmadığına bakılır. Ekipman denetim ücreti olarak geçen bu hizmeti, acente ve limanın kendi kaliteleri açısından vermeleri gerekmektedir ve konteyneri firmalara sağlam teslim etmek zorundalardır. Fakat bu hizmet kalemi de firmalara her bir konteyner için haksız yere 12-14 dolar olarak yansıtılmaktadır. Konteynerin boşaltılması amacıyla gümrüklü alan dışına çıkarılıp, boşaltma işlemi bittikten sonra tekrar gümrüklü alana girebilmesi için yapılan prosedürü olan geçici kabulde de sorunlar yaşanmaktadır. Gümrüğe ödenen masrafı acenteler, firmalara yansıtmaktadır. Yaklaşık olarak acentenin maliyeti 15$ olmasına rağmen, her bir konteyner için haksız yere firmadan 35$-65$ arasında alınmaktadır” diyerek yaşanan sıkıntıları açıkladı.

İHRACATÇILAR ACENTELERDEN FAHİŞ OLARAK KESİLEN MASRAFLARA MARUZ KALIYOR

Başkan Arslan, ithalatın yanı sıra ihracat yaparken de haksız yere kesilen ücretlere maruz kaldıklarını ifade ederek, “Konşimento, acente tarafından hazırlanarak ihracatçı firmaya verilmektedir. Bunun karşılığında da acente firmadan para talep eder. Fakat; hazırlanan bu belgenin acenteye kağıt masrafından başka hiçbir külfeti olmadığı gibi acente, firmaya 25 ile 80 dolar arasında değişen bir maliyet yüklemektedir. Geçici kabulde ise, konteynerin yüklenme amacıyla gümrüklü alan dışına çıkarılıp, yükleme bittikten sonra tekrar gümrüklü alana girebilmesi için yapılan prosedürdür ve gümrüğe ödenen masrafı acenteler firmalara yansıtır. Yaklaşık olarak acentenin maliyeti 15$ olmasına rağmen firmalara beher konteyner olarak 25-118 dolar arasında fatura edilmektedir” diye konuştu.

Mahmut Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konteynerin gemiye yüklenme ücreti olan free-in ücretini, liman hatta keser. Liman acentelere 110 dolar fatura eder. Fakat acenteler bu ücreti firmalardan 145 – 175 dolar olarak istemektedir. Bu durumda firmalara acenteler tarafından kesilen haksız ücret 35$-65$ arasında olmaktadır. İlaveten, mühür ücretinde de firmalardan 5$ ile 7,5$ haksız yere ücret talep edilmektedir. Terminal Ücreti de liman tarafından acentelerden alınır, liman acenteye 45$ yansıtır. Acentanın firmalara yansıttığı bu tutar ise 45-85 dolar arasındadır.”

İHRACATÇI TALEPLERİNİ BAŞBAKANA İLETTİ

AKİB Koordinatör Başkanı Arslan, son olarak 1-3 Kasım’da düzenlenen Dış Ticaret Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantılarda Başbakan Binali Yıldırım'a sunulan 10 maddelik talep listesinde söz konusu belgelerin kaldırılmasının da yer aldığı, nakliye acentelerinin aldığı ordino ücretlerinin ihracat yapan firmalara ek maliyet unsuru niteliğinde değerlendirildiği bilgisini verdi.

İHRACATÇIYA MALİYETİ BİR KAÇ MİLYAR DOLARI BULUYOR

İhracatımızın ana ve yardımcı hammaddelerinde de ithal girdi kullanıldığı düşünüldüğünde, ordino uygulaması ile diğer belge ücretlerinin ihracatçı için büyük bir maliyet ve zaman kaybına sebep olduğunu, ihracatçılar olarak ithal hammadde ve ara malı taşınmasına ödenen bu ücretinlerin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getiren Arslan, “İhracatçımızın sadece ordino uygulamasından kaynaklı maliyeti yaklaşık 700 milyon lira civarındadır. Diğer işlemler ise bunun 4-5 katıdır. İhracatımızın bu tarz keyfi uygulamalardan dolayı olumsuz etkilenmemesi için ordino uygulamasının  kaldırılması için hem Birliğimizce, hem de çatı kuruluşumuz olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nce çalışmalarda bulunduk” dedi.

Yapılan girişimlerin sonuç verdiğini, konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan sevindirici haberin geldiğini dile getiren Arslan, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı resmi yazı ile  Ordino’nun kaldırıldığını Türkiye'deki tüm gümrük müdürlüklerince aranmayacağını belirtti. Bakanlık resmi yazıda gümrük mevzuatında ordino hakkında bir hüküm bulunmadığını da belirtti.

Konu ile hassasiyetlerinden dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Müsteşar Cenap Aşçı’ya teşekkürlerini ileten Arslan, “ Sesimize kulak verdikleri için, vakit kaybetmeden sorunumuza çözüm buldukları için, tüm ihracatçılar adına çok teşekkür ediyoruz. Ordino dışındaki diğer ücretlendirmelerde de gerekli düzenlemelerin yapılmasını ümit ediyoruz” dedi. (bülten) 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA