TEHLİKE BÜYÜYOR!


 

Mersin’in batı sahillerinde yeniden hortlayan balık çiftliği tehdidine karşı tüm kent adeta ayağa kalkarken yeni izinler ile firmalar bu bölgeye çekilmeye devam ediliyor! Son olarak Vural Su Ürünleri Şirketi’ne yılın son günlerinde ÇED sürecinin başlatılması için izin çıktı!

Hediye Eroğlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2008 yılında Mersin’de potansiyel su ürünleri yetiştiriciliği için belirlediği 5 bölgeye yatırımcıların ilgisi sürüyor. Yıllık 10 bin ton üretim kapasitesine sahip alana balık çiftliği kurulması için çalışmalarını sürdüren firmalara bir yenisi eklendi. Söz konusu 5 bölge için bugüne kadar 7 firmaya Çevresel etki Değerlendirme Raporu (ÇED) gerekli değildir kararı ile yıllık 6 bin 400 tonluk üretim izni verilirken, son olarak Vural Su Ürünleri Üretim İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye yılın son günlerinde ‘ÇED Gereklidir’ kararı ila üretim izni verildi. 

HEDEF YİNE DANA ADASI!
Yaklaşık 890 bin TL’lik yatırım ile Mersin’in Silifke ilçesi Akdere Mahallesi Dana Adası mevkiinde Kültür Balıkçılığı üretimi için proje başvuru dosyasını Çevre ve Şehircilik bakanlığı’na sunan şirkete, “Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Kültür Balıkçılığı projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir’ kararı verilmiştir” yanıtı geldi. 
Bölgeye kuracağı balık çiftliği ile denizde; çipura, karagöz, kefal yetiştiriciliği ile kültür balığı, balık yumurtası ve yavrusu üretimi yapmayı planlayan şirket, proje kapsamında deniz içerisinde Dana Adasının yaklaşık 2300 metre güneydoğusunda 43 bin metrekarelik alanda, yıllık 950 ton üretim yapacak. 

“BÜYÜK İSTİHDAM FIRSATI YALANI” ORTAYA ÇIKTI!
Mersin’in merkez Akdeniz İlçesi Yeni Mahalle’de faaliyet gösteren Vural Su Ürünleri Üretim İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti., ön başvuru dosyasında; ‘balık çiftlikleri ile büyük istihdam imkanı yaratılacak’ iddiasının iseiçinin boş olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Şirketin ön başvuru raporunda 43 bin metrekarelik alanda, yıllık 950 ton üretim yapacak tesiste sadece 1 su ürünleri mühendisi ve 4 işçi olmak üzere toplam 5 kişinin çalıştırılmasının planlandığı bildirildi. Tüm yıl boyunca kesintisiz üretim yapılacak bölge, ÇED sürecinin tamamlanması ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ilgili firmaya kiralanacak. 

“PROJE ALANI KÜLTÜR BALIKÇILIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA ELVERİŞLİ BİR KONUMDA”
Öte yandan ÇED Raporu’nda yer alan ifadeler ise dikkat çekti. Kentin hemen hemen tüm odakları ve dinamikleri ile karşı çıkmasına rağmen yatırımcıların bu bölgede neden ısrarlı olduğu ise ön başvuru dosyasındaki ifadeleri ile daha net ortaya çıktı. Şirket başvuru dosyasında, “Proje alanı Kültür Balıkçılığı açısından oldukça elverişli bir konumda bulunmaktadır” diyerek, bu bölgeyi tercihindeki ayrıntıyı da gözler önüne serdi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA