Üretici hala ’yasak’ mağduru


 

Terör örgütlerinin bomba yapımında kullandıkları gerekçesiyle 2016 yılında satışı ve kullanımı yasaklanan nitratlı gübrelerin satışına, “Gübre Takip Sistemi” ile yeniden başlanırken; üreticiler güvenlik gerekçesi ile yasaklanan diğer zirai ilaçların da uygulamaya dâhil edilmesini bekliyor.

Mehmet Nabi Batuk

Geçtiğimiz yıllarda içerisinde amonyum nitrat bulunan tarım gübrelerin, terör örgütlerince bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle satışı ve kullanımı yasaklanmıştı. Karar üzerine çiftçiler tarım ürünlerinin gelişmesinde oldukça faydalı olan gübreye erişimi kısıtlanmış; daha sonraki dönemlerde de merdiven altı gübre üretiminde artış yaşanmıştı. Uygunsuz olarak hazırlanan ve bazı bilinçsiz çiftçiler tarafından da tarım alanında kullanılan gübreler, birçok çiftçiyi mağdur etmiş, tarım alanlarında çözülmesi güç sorunlar yaratmıştı. Zirai alanda yaşanan sorunlar üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 yılının başlarında çalışmalarına başladığı “Gübre Takip Sistemi” çalışmalarını sonlandırarak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulamaya geçti. Hayata geçen DNABarkod ve karekod sistemi ile gübrenin üretimden uygulanmasına kadar olan bütün aşaması artık yakından takip edilebilecek. Yılda yaklaşık olarak 6,5 milyon ton gübrenin kullanıldığı Türkiye’de üreticiler rahat bir nefes alırken, Mersin Ziraat Odası’ndan da uygulamaya destek geldi. Karekod uygulaması ile satışı artık kayıt altına alınan nitratlı gübreler ile ilgili söz konusu uygulamayı desteklediklerini belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, özellikle bahçe bitkileri alanında benzer sebeplerle yasaklanan diğer kimyasal tarım ilaçlarında uygulamaya dâhil edilmesi için bakanlığa çağrı yaptı.

YASAKLI DİĞER İLAÇLARDA UYGULAMA KAPSAMINA ALINSIN

Nitratlı tarım gübrelerinin, çiftçilerin en büyük maliyet kaleminden biri olduğunu kaydeden Cengiz Gökçel, “Çiftçiler, bazı çeşitlerde nitratı kullanmak zorundalar. Çünkü bu gübreler bitkilerin gelişimi için çok önemlidir. Dolayısıyla geçmiş yıllarda yaşanan terör olayları ile alakalı olarak bu gübrenin satışı ve kullanımı yasaklanmıştı. Bu uygulamayla çiftçilerimiz bu gübreyi temin etmekte sıkıntı çekiyorlardı. Yeni yapılan gübre düzenlemesi ile kare kod uygulanarak bu gübrelerin satışına devlet müsaade edildi. Bizim açımızdan çok doğru bir uygulamadır. Bunun yanında üreticinin ürünlerini hastalıklardan ve zararlı böceklerden korumak için kullanmak zorunda olduğu bazı yasaklı ilaçlar var. bu konuda umarız ki bu gübre düzenlemesi ile birlikte diğer bütün kimyasal ilaçlarda da kare kod uygulaması kapsamına alınarak satışına izin verilir. Yasaklanan tüm bu tarz ilaçların ve gübrelerin izlenebilirliğini sağlanarak çiftçiye ulaştırılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

MERDİVEN ALTI ZİRAİ İLAÇ ÜRETİMİ ORTADAN KALDIRABİLİRİZ

Yasaklandıkları için merdiven altı üretimi patlama yapan zirai ilaçların çiftçiyi mağdur ettiğini ve tarım alanlarında çözülmesi güç problemlere neden olduğunu ifade eden Gökçel, “Çünkü çiftçilerimizin piyasadaki bu ilaçlarla ilgili zaman zaman bize olumsuz serzenişleri oluyor. Kullanılan ilaçların içeriğiyle tam örtüşmediği, hastalıklara çare olmadığı ve zararlıları öldürmediği gibi şikâyetler alıyoruz. Dolayısıyla bu tarz ilaçlara getirilecek kare kod düzenlemesi ile birlikte merdiven altı üretimi de ortadan kaldırabiliriz. Böylece üreticilerimiz aşırı maliyetlerden kurtulmuş olacak hem de kaçak ve kayıtsız olarak üretilen bu ürünlerin uygulama ile önüne geçilecektir” diye konuştu.

GÜBRE KULLANIMI KAYIT ALTINA ALINACAK

Öte yandan zira gübrelerin üretiminden satışına, kullanımına kadar olan süreçlerin yeni kare kod uygulaması ile teknik olarak izlenebildiğine dikkat çeken Gökçel, şunları söyledi: “Çiftçilerin aşırı gübre kullanımının da önüne geçebileceğini ifade eden Gökçel, “Bazı bilinçsiz üreticiler gereksiz ve aşırı gübre kullanımı ile topraklarımızı tuzlandırıyorlar, çoraklaştırıyorlar. Bu konuda yeni uygulamanın, çiftçi kayıt sistemine, alan bazlı veya üretime göre; gübre kullanılması bizim bu tür zararlılardan arınmamıza neden olacak diye düşünüyorum. Bu genelge bu yönde hem bize hem de çiftçimize katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.”   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA