KDV İNDİRİMİ DEVAM ETSİN!


 

MTSO Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Akbaş, yeni yılda da mobilyada vergi indirimlerinin devamını beklediklerini açıkladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı N. Yılmaz Akbaş, yaptığı yazılı açıklama ile komite içerisinde mobilya, halı, ev eşyası, çadır ve branda imalatı sektöründe faaliyet gösteren firmaların yer aldığını söyledi. İyi bir yılı geride bıraktıklarını bildiren Akbaş, tüm enerjileriyle 2018’i daha iyi geçirmek adına çalışacaklarını söyledi. 

Sektör olarak yıl içerisinde acı bir kayıp yaşadıklarını da hatırlatan Akbaş, “Sözlerime Mersin iş dünyasının duayen isimlerinden Sayın İbrahim Kiper beyefendinin elim bir şekilde aramızdan ayrılmasının acısını halen yaşadığımızı belirterek başlamak isterim. Kendisi komitemize uzun yıllar başkanlık yapmış değerli bir isimdi. Bu vesile ile değerli büyüğümüze bir kez daha Allah’tan rahmet dilerim” dedi. 

“REKABETÇİYAPIMIZI GÜÇLENDİRİN”
Ardından sektöre yönelik değerlendirme yapan Akbaş, tüm sektörler gibi mobilya sektörünün de son dönemlerde yaşanan olumsuz ekonomik tablodan etkilendiğini dile getirdi. 15 Temmuz darbe girişimiyle sıkıntıların üst noktalara taşınmasına rağmen üretime, istihdama ve ihracata devam etmek adına var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Akbaş, “Bu dönem için sektörün başarısını söylemekte zorlandığımız kadar belki sektöre başarısız demek çok daha zor ve büyük haksızlık” değerlendirmesini yaptı. 
Bu nedenle üreticinin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Akbaş, “Bizlerin rekabetçi yapısı güçlenirse yalnızca içeride değil yurtdışında da etkinliğimizi artırabiliriz. Mersin’de yaklaşık 200 adet mobilya üreticisi firma bulunmakta. Mobilya adına her türlü ürünü bölgemizde üretebiliyoruz. Yalnızca bölgeye değil, Türkiye geneline satışlar yapıyoruz. Yurtdışındaki etkinliğimiz ise mevcut durumda istediğimiz düzeyde değil. Üretimimizin yaklaşık yüzde 5’ini ihraç edebiliyoruz. Ağırlıklı pazarlarımız ise başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Kuzey Irak. Verilecek desteklerle eğer maliyetlerimizi aşağı çekebilirsek rekabet gücümüz de Pazar çeşitliliğimiz de artar ve bu durum ihracat rakamlarımıza da yansır. Bu nedenle devletin desteği büyük önem taşıyor” dedi.
Geçen yıl ihracatta alternatif Pazar arayışlarına yöneldiklerini ve ağırlıklı olarak Asya, Afrika, özellikle de Cezayir ve Tunus pazarlarının araştırıldığını dile getiren Akbaş, bu pazarlarda düzenlenen fuarlara katılarak tanıtımlarını artırdıklarını bildirdi. 

“ÖNCELİĞİMİZ YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM OLMALI”
Yaşanan tüm olumsuzlukların, krizlerin iş dünyasının konsantrasyonunu bozmasına rağmen önceliğin üretim olmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan N. Yılmaz Akbaş, “Biz de bu düşüncelerle hareket ediyoruz Türkiye doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke değil. Ekonomimizi büyütüp hedeflerimize ulaşmamız için üretimden başka yol yok. Üstelik üretim de tek başına yeterli değil, yüksek teknolojili üretime geçmeliyiz” ifadelerini kullandı. 
Üretilen mamullerin yüksek teknolojiye sahip olması ve pazar imkanlarının maksimum seviyede değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Akbaş, bu noktada özellikle katma değeri yüksek ürünlere devlet desteklerinin artırılmasının önem taşıdığına dikkat çekti. 
Üretim teknolojisi ileri seviyedeki ürünün pazarda tercih edilirliğinin arttığını anlatan Akbaş, “Teknolojik olmayan vasat ürünlerle pazarda alan bulmak artık mümkün değil. Düşük teknoloji ile yapılan üretim maalesef hamallıktan ileri geçemiyor. Yükte hafif, pahada ağır üretime yönelmek sektörlerin ilerlemesini sağlayacak tek çıkış yoludur” değerlendirmesini yaptı. 

“BRANDA ÜRETİCİLERİ KDV DÜZENLEMESİ BEKLİYOR”
Yine komite bünyesinde mobilyacıların yanında branda, tente üreten firma sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çeken N. Yılmaz Akbaş, branda üretiminin hayatın her alanında yer bulmaya başladığını söyledi. Eğlence sektöründen depolamaya, konutlardan nakliyeye, tarıma kadar çok sayıda sektörde yaygın olarak branda kullanıldığını ifade eden Akbaş, bu sektörün sorunları arasında ise yerli üretimdeki kalite, KDV oranlarındaki dengesizlik ile kalifiye eleman temininin yer aldığına değindi. 
Özellikle KDV noktasında önemli sorunlar yaşadıklarını belirten Akbaş, sektörde kullanılan yarı mamul ürünlerin KDV oranının tekstil sektörüne bağlı olarak yüzde 8 olarak uygulandığını ancak bu oranın nihai üründe yüzde 18’e yükseldiğini ifade etti. Bu uygulamanın sektördeki canlanmayı frenlediği gibi kayıt dışılığı da artırdığını kaydeden Akbaş, düzenleme beklediklerini söyledi. 

“2 VE 3. KALİTE ÜRÜN İTHALATINA DÜZENLEME GETİRİLMELİ”
Branda üretiminde yerli üretimde kalite sorunu yaşandığını da anlatan N. Yılmaz Akbaş, sektörde üretimin artması, yerli üreticinin korunması adına özellikle ithal edilen 2 ve 3. kalite ürünlere sınırlama getirilmesini istediklerini söyledi. Kullanım alanlarının artması nedeniyle son yıllarda yoğun bir ithalat başladığını dile getiren Akbaş, “Bu ithalatlarla yurtdışına ciddi paralar ödeniyor. Birinci kalite ürünlerin ithalatında sorun yok ancak iki ve üçüncü kalite ürünlerin ithal edilmesi yerine yerli üreticiyi koruyacak tedbirler alınması cari açığın önüne geçilmesi adına da önem taşıyacaktır” değerlendirmesini yaptı. 
Yerli üretimin son dönemlerde artan devlet destekleri ile belli bir noktaya geldiğini ifade eden Akbaş, henüz istenilen kalite yakalanamamasına rağmen yüzde 100 yerli oranı yakalanıncaya kadar bu desteklerin devam etmesini beklediklerini vurguladı. İthalat ile ihracat arasındaki makasın kapatılmasının ise yine teknoloji yatırımına bağlı olduğunu kaydeden Akbaş, bu yöndeki yatırımların destek bulunmadan gerçekleşmesinin mümkün görünmediğini söyledi. 

“KALİFİYE ELEMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”
Son olarak sektördeki kalifiye eleman sorununa dikkat çeken N. Yılmaz Akbaş, şöyle konuştu:  “İlköğretimden sonra çocuklarımız yeteneklerine göre çeşitli mesleklere yönlendirilmeli Böylece yalnızca mühendis yetiştirme çabası içine girmek yerine çırak, kalfa, usta ya da teknisyen yetiştirilmesi noktasında da adım atılmalı. Tüm sektörlerde olduğu gibi branda sektöründe de kalifiye ara elemana yoğun ihtiyaç duyulmakta. Her dönem vurguladığımız gibi mesleki eğitim önemlidir ve bu alana ağırlık verilmelidir.”
Tüm sektörlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmasına yönelik çalışma başlatıldığını da hatırlatan Akbaş, “Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunlu tutulan sektörlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bir süre sonra tüm meslek dalları için geçerli olacak. Bu nedenle branda sektörüne yönelik çalışmaların vakit kaybedilmeden başlatılmasını talep ediyoruz. Bu sayede sektörümüz adına belge zorunluluğu geldiğinde hazırlıksız yakalanmamış olacağımız” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA