Orman yangınları ile mücadelede yalnız bırakıldıklarını savunan Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, özellikle eğitim ve farkındalık yaratacak sosyal çalışmaların eksikliğine dikkat çekerek “Orman yangınları ile mücadele sadece orman teşkilatının işi olmaması gerekiyor” mesajı verdi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, 2017 yılında ormanlık alanlarda yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. Mersin Orman Müdürlüğü Kampusu içerisinde bulunan Sosyal Tesislerde düzenlenen toplantıda konuşan Yılmaz, ağaçlandırma, orman koruma, sivil kültür, orman yangınları, ile ilgili sayısal verileri kamuoyu ile paylaştı. Mersin’in yüzde 54’ün ormanlardan oluştuğuna dikkat çeken Yılmaz, 2017 yılı içerisinde sorumluluk sahalarında bulunan 804 dekar alanın 28 bin hektarlık bölümüne bakım ve rehabilite, 14 bin 744 hektarlık bölümüne gençlik ve kültür bakımı, 400 hektarlık bölümlünde budama çalışması yaptıklarını kaydetti. Ayrıca sedir ormanlarından topladıkları 720 ton kozalağın; 120 binini işleyerek yeni genç sedir sahaları kurduklarının altını çizen Yılmaz, 15 milyon 750 fidan ürettiklerini de vurgulayarak; 4 bin 600 hektarlık alanda 13 milyon 554 bin fidanın toprakla buluşturduklarını belirtti. Daha sonra yaşadıkları sorunlardan bahseden Yılmaz, özellikle orman yangınları ile mücadelede yalnız bırakıldıklarını savundu. Eğitim ve farkındalık oluşturacak sosyal çalışmaların yetersizliğinden bahseden Yılmaz, “Orman yangınları ile mücadele sadece orman teşkilatının işi olmaması gerekiyor” dedi.
“MÜCADELE SADECE ORMAN TEŞKİLATININ İŞİ OLMAMASI GEREKİYOR”
Orman Yangınları ile mücadelede yalnız bırakıldıklarını söyleyen Yılmaz, özellikle eğitim ve farkındalık yaratma konularındaki çalışmaların eksikliğine dikkat çekerek “Orman yangınları ile mücadele sadece orman teşkilatının işi olmaması gerekiyor. Orman yangınları ile mücadelede bizim teşkilatımız dünyada sayısız teşkilat arasındadır. Birçok ülkeye biz destek vermeye çalışıyoruz. Bu sene kentimizde yaşanan kuraklıktan dolayı 1 Temmuz 2017 tarihinde Anamur’un Kükürt köyünde büyük bir yangınımız oldu. Bu çok bölgeyi etkileyecek bu yangını etkili bir müdahale ile henüz büyümeden kontrol altına aldık. Mersin bölgesinde orman yangınları ile ilgili araç gereç konusunda bir eksiğimiz yok. 2017 yılı içerisinde bölgemizde 54 adet orman yangını çıktı. 927 hektarlık bir alan zarar gördü. Biz burada sadece orman yangınları ile mücadele etmiyoruz. Geçtiğimiz sene 323 tanede orman dışı köy, ahır ve tarla yangını gibi olaylara müdahale ettik” diye konuştu.
“İLERİKİ YILLARDA OLUR MU; OLMAZ MI BUNU BİLMİYORUM”
Bilim insanlarının Akdeniz Havzası ile ilgili olarak yakın tarihte küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaptığı kuraklık ve yoğun sıcak hava uyarılarına da değinen Yılmaz, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) gibi doğa kurumlarının aksine Akdeniz’de bulunan ağaç türleri ile ilgili olarak şuana kadar herhangi bir kuralık tehlikesi yaşanmadığını kaydetti. Küresel İklim Değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yaşanan kuraklık ve sıcak hava dalgalarının ormanlar üzerinde şuana kadar hiçbir tehlike oluşturmadığını kaydeden Yılmaz, “Kuraklığa bağlı olarak bizim sorumluluk sahamızda bulunan ormanlarımızda herhangi bir kuruma, olumsuzluk şuan itibariyle yoktur. İleriki yıllarda olur mu; olmaz mı bunu bilmiyoruz. Ama içinde bulunduğumuz yıl içerisinde bu gibi bir tehlike söz konusu değildir. Eğer olursa da böcek laboratuarımızda, araştırma müdürlüğümüzde bu kuraklık ile mücadelede teknik anlamda çalışarak ne gerekiyorsa yaparız. Bu konuda bir sıkıntı olmaz” dedi.
“PİKNİK ALANLARINA GİRİŞLER ÜCRETSİZ, PARA İSTERLERSE BİZE BİLDİRİN”
OGM’ye bağlı piknik ve mesire alanlarında girişlerin ücretsiz olduğunu açıklayan Mahmut Yılmaz, yasa dışı bir şekilde vatandaştan ücret alan işletmeleri kendilerine bildirmelerini söyledi. Piknik sahalarındaki sadece yiyecek, içecek ve WC hizmetlerinin ücretli olduğunun altını çizen Yılmaz “Biz bu alanların işletmesini yapabilecek firmalara açık artırma usulü ile kiralama işlemleri yaptık. Bu insanların da bu alanlarda bir gelir elde etmesi lazım. Ancak siz oraya giriş yaptı diye kimse vatandaştan ücret talep edemez. Bizim şartnamemizde girişler ücretsizdir. Sadece orada vatandaşa sunulan, içecek, yiyecek lavabo ihtiyacı gibi hizmetler ücretlidir. Eğer ücret alan işletmeler varsa bize ulaşırsanız bizde gerekli yerlere gerekli uyarıları yaparız.
“BİR KURUMUN ORMANLARA FOSEPTİK ATIKLARI ATMASI DOĞRUDA DEĞİL”
Geçtiğimiz yıl ormanlık olanlara çöp ve fosseptik atığı bırakırken yakalanan ve vatandaşın büyük tepkisiyle karşılaşan MESKİ ekiplerine herhangi bir ceza kesilmediğini açıklayan Yılmaz, ilginç bir savunma yaparak ‘Bize bir şikâyet gelmedi’ açıklaması yaptı. Yılmaz konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Biz 841 Dekarlık bir sahada çalışıyoruz. Bizim her dereye bir memur bırakma şansımız yoktur. Ancak bu kırsal alanlarda vatandaşımızın gördüğü bir yanlışlık varsa bunu tespit edip hukuk çerçevesinde çalışmalarımızı yaparız. Bir suç unsuru ile karşılaştığımız zaman Cumhuriyet Savcısı’nı arıyoruz. O makama durumu anlatıyoruz. Cumhuriyet Savcısı işlem yaparsa yapar. Bu tür suçlarla ilgili para cezaları var. Ancak bir kurumun ormanlara böyle fosseptik atıkları atması doğruda değildir. Doğayı sadece ormancılar koruyamaz. Doğayı bizim hepimizin koruması gerekiyor. MESKİ yetkililerinin de buna göre görevlerini yapması gerekir. Vatandaştan bununla ilgili olarak bize bir şikâyet olmadı. Bir şikâyet gelirse de bu şikâyetin gereklerini uygularız” diye konuştu.