Bordrolu kamu emekçilerinin aldığı yüzde 4’lük zamma rağmen; adaletsiz vergi uygulamaları nedeniyle maaşlarının artış göstereceğine; düştüğünü savunan BES Şube Sekreteri Kemal Göçmen hükümete ek zam çağrısı yaparak “Adaletli bir gelecek istiyoruz” mesajı verdi.
Mehmet Nabi Batuk
Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şube Sekreteri Kemal Göçmen, Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan 2018 yılı toplu iş sözleşmesinde kamu emekçilerine yapılan yüzde 4’lük zammın maaş bordolarına yansıtıldığını açıkladı. Yaptığı değerlendirmede söz konusu zammın yüzde 70’lik adaletsiz vergi kesintileri ile maaşlarda artış yerine düşüşe neden olduğunu savunan Göçmen, hükümete ek zam talebinde bulundu. Son üç dönemdir imzalanan toplu iş sözleşmelerinin kamu emekçilerine getirisinden çok götürüsünün olduğunu ifade eden Göçmen “İmza altına alınan buçuklu zamlar, kamu emekçilerinin beklentilerini karşılamak bir yana, sadece 2017 kayıplarını dahi karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle biz emekçiler ek zam talep ediyoruz. Öncelikle büyümede yakalanan %11’lik oran üzerinden dünya birincisi olduk güzellemesi yapan siyasi iktidar bu büyümeden emekçilerin payını vermelidir. Kamuda en düşük maaş yoksulluk rakamı olan 5.238,00 TL seviyesine getirilmelidir. BES olarak bir kez daha söylüyoruz; Satış sözleşmelerini kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret, güvenceli iş güvenli bir gelecek istiyoruz” diye konuştu.
“MAAŞ ZAMLARI VERGİ DİLİMİ MARİFETİ İLE GERİ ALINMAKTADIR”
Kamu emekçilerinin maaş artışlarında, TÜİK tarafından hazırlanan ve veri olarak kullanılan enflasyon hesaplamalarının bir yoksullaştırma aracı haline getirildiğini kaydeden Göçmen, “Enflasyon hesaplamasında oluşturulan sepette, emekçilerin başta gıda ve barınma olmak üzere zorunlu harcamalarının payı bilinçli olarak düşük tutulmaktadır. Bunca müdahaleye rağmen enflasyon rakamlarında ‘yüzde 12’ gibi yeni rekorlarla karşı karşıyayız. 15 yıllık AKP tarihinde ortaya konulan vergi uygulamaları her geçen gün vergi adaletsizliğini daha da derinleştirmektedir. Özellikle kamu emekçilerinin yılın ikinci yarısında aldıkları maaş zamları vergi dilimi marifeti ile geri alınmaktadır. Kısacası vergi dilimi adı altında bir soygunla karşı karşıyayız. Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan dolaylı vergilerin vergi gelirleri içerisinde oranının yüzde 70 olması çarpık ve adaletsiz vergi sistemimizi resmederken, bu işleyiş gelir dağılımı eşitsizliğini de körükleyen bir sonuca yol açmaktadır” dedi.
“DOLAYLI VERGİLERDE ARTIŞA GİDİLMİŞ VE KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR”
Hükümete adil bir vergi sistemi çağrısında bulunan Göçmen, “Açlık sınırı rakamının vergiden ve her türlü kesintiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırı rakamının, birinci vergi diliminden vergilendirilmesini, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden dolaylı vergilerin kaldırılmasını savunmaktadır. Hükümet emekçileri yolunacak kaz görme anlayışına 2017 yılında da devam etmiştir. Gerek yasalarda, gerekse de bütçe kanununda yapılan düzenlemelerde taleplerimiz yok sayılarak dolaylı vergilerde artışa gidilmiş ve kapsamı genişletilmiştir.
“BORDRO EMEKÇİSİ GELİR VERGİSİ TARİFESİ MARİFETİYLE SOYULACAK”
2018 yılı itibariyle vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indiriminin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Göçmen, sayıları milyonları bulan bordro emekçisinin maaşlarını almadan her ay peşin olarak ödedikleri vergilerin bu uygulama dışında tutulduğunu kaydetti. Göçmen “Bir yıl önce elde ettiği geliri bir yıl sonra iki taksit halinde ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi yapılırken her ay vergisini peşin olarak ödeyen emekçiler 2018 yılında da gelir vergisi tarifesi marifetiyle soyulmaya devam edecektir. Yıllık milyonlarca dolar kazanan profesyonel futbolcuların gelir vergisi oranının 2019 yılı sonuna kadar yüzde 15’lik vergi diliminde sabitlenmesiyle da milyonlarca emekçiyle adeta alay edilmiştir.