“ELBİRLİĞİ İLE TARIM ALANLARIMIZI BETONLAŞTIRDIK!”


 

MTSO Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Başkanı Selami Arıcı, ülke ekonomisinin inşaatla büyümeye endekslenmesi nedeniyle tarım alanlarının betonlaştırılmasından şikayetçi oldu.

Çukurova’nın geçimini tarımla sağlıyor olması nedeniyle bu betonlaşmanın ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Arıcı, çözüm olarak ekolojik, yeşil binaların yapımına ağırlık verilmesini gösterdi.

Sektör sorunlarını değerlendirerek, bu sorunlara karşı yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren MTSO 15 No’lu Komite Başkanı Selami Arıcı, ilk olarak ekolojik, yeşil binalara değindi. MTSO’dan yapılan açıklamaya göre betonlaşmanın, binaların çevreye olumsuz etkilerini anlatan Arıcı şöyle konuştu: “Binaların ve yerleşimlerin küresel ısınmaya sebep olan, seragazı olarak adlandırılan CO2 salınımının yüzde 40’ından sorumlu olduğunu düşünürsek, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve en önemlisi yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine büyük sorumluluk düştüğünü söyleyebiliriz. Üstelik bina ve yerleşimlerin çevreye zararlı etkileri CO2 gazıyla da sınırlı değil. Aynı zamanda su kullanımının yaklaşık yüzde 12’si, atıkların yüzde 65’i ve elektrik tüketiminin de yüzde 71’inden sorumludurlar. Bu rakamların büyüklüğü, binaların ve yerleşimlerin çevreye olan etkilerinin azaltılması için aynı zamanda büyük bir potansiyelin olduğu anlamına gelir. Amerika’da yapılan bir çalışma, ‘yeşil’ ya da ‘çevreci’ olarak adlandırılan binaların enerji tüketiminde yüzde 24-50, CO2 salınımında yüzde 33 – 39, su tüketiminde yüzde 40 ve atıklarda yüzde 70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koymaktadır.”
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, ekosistemlere duyarlı yapılara ‘yeşil etiket” verilebileceğini kaydeden Arıcı, bunun teşvik edici olabileceğini söyledi. Yeşil yapılara yönelik bir konferans düzenlemek istediklerini ifade eden Arıcı, konuyla ilgili talepte bulunduklarını anlattı. 

“YÜKSEK YAPILAR YÖNETMELİĞİ ÖNEMLİ”
Yıl içinde üzerinde durdukları bir diğer konunun ise ‘Yüksek Yapılar Yönetmeliği’ olduğunu anlatan Selami Arıcı, son dönemlerde kentte artan yüksek yapılar nedeniyle bu konuda yönetmelik yayınlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Komite olarak, yüksek yapıların doğru tekniklerle inşa edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunları içeren bir rapor hazırladıklarını dile getiren Arıcı, bu raporda yüksek yapıların yapımına uygun inşaat teknolojisinin henüz Mersin’de oluşmadığının yer aldığını söyledi. Mersin’de en fazla 7-8 katlı bina yapımına uygun teknoloji kullanılarak 20-30 katlı binalar inşa edildiğine değinen Arıcı, “Yüksek yapılar farklı teknolojilerle, konunun uzmanı kişiler tarafından yapılmalı. Projeler deneyimli müteahhitlerce yürütülmeli. Yangın merdivenlerinden asansörlere, mekanikten elektrik tesisatına kadar tüm işlemler yüksek yapılarda farklı tekniklerle uygulanmakta. Bu konuya standart getirilmesi adına belediyenin Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bu yönetmeliğin bir örneğinin bulunduğunu dile getiren Arıcı, Mersin’in deprem kuşağında yer aldığını da hatırlatarak, konunun önemine dikkat çekti. 

“MÜTEAHHİTLERİN AKREDİTASYONU ÖNEMLİ”
Müteahhitlik mesleğini de değerlendiren Selami Arıcı, bu mesleğe standartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Tehlikeli binaların can güvenliğini riske soktuğunu hatırlatarak, bu konuda getirilecek standartların önemine dikkat çeken Arıcı, şöyle konuştu: “İnsanların hayatı söz konusu olmasına rağmen 1500-1600 TL harç yatıran herkes müteahhitlik belgesi alabiliyor. Bunun önüne geçilmeli ve belli bir standart oluşturulmalı. İnşaat sektöründe bir bilgi birikimi olmadan müteahhitlik yapılmamalı. Deneyim sahibi oldukça da yaptığı inşaatlarda deneyimine göre kademeli olarak yüksek katlı inşaatlara geçiş sağlanmalı. Örneğin daha önce hiç deneyimi olmayan bir kişi ilk inşaatında 15 katlı bina yapamamalı. Aksi halde bu cinayete zemin hazırlamaktan farksız olur. İlk kez vergi mükellefi olmuş bir kişinin 7-8 katın üzerinde bina yapmasına izin verilmemeli. İş bitirmelerine bağlı olarak kat sayısında artış yapılmalı. Eğer bir deneyimi yoksa yanına inşaat mühendisi ya da mimar alarak ortak bir çalışma yapılabilmeli.”
Komite olarak müteahhitlerin akreditasyonuna, ehil kişilerin müteahhitlik yapmasına yönelik çalışma yürüttüklerini de anlatan Arıcı, bu konuda bir rapor hazırladıklarını ve raporu ilgili makamlara ulaştırdıklarını anlattı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA