Tece Deniz Mahallesi’nde denize sıfır konumda bulunan 76 dönümlük bir alanın, imar planlarında park, yeşil alan ve spor alanı olarak işaretli olmasına rağmen otel yapılaşmasına açılmak istendiği, arazinin bu kapsamda Maliye Bakanlığı’ndan TOKİ’ye devredildiği Mezitli Belediyesi’nce kamuoyuna duyurulmuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Mersin halkının Tece sahiliyle ilgili endişe ve taleplerini dile getirdi.
BELEDİYEYE VERİLMELİYDİ
Tece Deniz Mahallesi’nde, şehir planında yaşam alanı, spor ve park alanı olarak işaretlenmiş, denize sıfır beş 76 dönümlük alanın, merkezi kamu idareleri eliyle 2 farklı şirkete tahsis edildiğini kaydeden Çamak, “Kamuya ait açık alan ihtiyacını karşılamak üzere imar planlarında ayrılmış bu yerler, İmar Kanunu uyarınca, Mezitli belediyesine tahsis edilmelidir” dedi.
Çamak, Mezitli Belediyesi’nin söz konusu araziyi almak, halkın yararlanabileceği, kamunun ortak kullanımına açık, yol, park ve spor alanı olarak düzenlemek için defalarca Mersin Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvurduğunu, ancak herhangi bir sonuç alamadığını hatırlattı.
KENTİMİZ İÇİN BÜYÜK KAYIP OLUR
Hüseyin Çamak, “Mezitli Belediye Meclisi’nde tüm partilerden üyelerin ortak kararıyla yani oybirliğiyle, söz konusu alanın şehir planındaki gibi kalmasına karar verilmiştir. Ayrıca yeni çıkan nazım planında da bu alan yeşil alan olarak kabul edilmektedir. Maliye Bakanlığı, TOKİ, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamen keyfi olarak turizm tesisi, otel yapmak üzere iki özel şirkete verilmesi, hem kamu vicdanını yaralamakta, hem de yasalara aykırılık teşkil etmektedir. Kamusal alanların sadece ticari birer kaynak olarak görülmesi, noktasal bir proje girişimine ve yapılaşmaya konu edilmesi, kamu yararının; imar, kıyı ve doğa yasalarının gözetilmediği anlamına gelmektedir. Planın bakanlığın öngördüğü biçimde hayata geçmesi kentimiz açısından büyük bir kayıp olacaktır” diye konuştu.
HALKIN BEKLENTİLERİ HİÇE SAYILIYOR
Bir yıl önce de tüm Mersinlilerin karşı çıkmasına rağmen, deniz kaplumbağaları üreme alanı olan 100. Yıl Plajı’nın Orman Bakanlığı tarafından özel bir şirkete verildiğini hatırlatan Çamak, “Bunun üzerinden çok zaman geçmeden böyle bir projeye imza atılması Mersin halkı için resmen yaşam alanı katliamı anlamına gelmektedir. İmar planlarında ayrılmış olan, kamusal nitelikli ve alternatifi olmayan açık alan, park ve spor alanlarının rant projeleri ile yok edilmesi yerine, bunlara sahip çıkılarak böyle alanların arttırılması gerekmektedir. Bu ortak değerlerimizin ve açık alanlarımızın, toplumsal müzakere ve uzlaşma süreçlerinden geçmeden, sağlığımız ve insanlarımızın beklentileri hiçe sayılarak, sadece idari otorite kararları ve yatırımcı kurum ve kişilerin niyeti üzerinden kısa vadeli mali beklentilerle belli çevrelere peşkeş çekilmesi asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
82 MİLYON VATANDAŞIN ORTAK MALI
Milletvekili Çamak, “Mersin’i bilenler 80 kilometrelik Silifke-Mersin sahil yolunun adeta beton bir yığına döndüğünü üzülerek görmüşlerdir. Artık bu bölgede denizi görmek mümkün değil. Halkımızın nefes alacağı son birkaç yer kalmıştır. Ne yazık ki bunlarda rant uğruna birilerine peşkeş çekiliyor. Parti gözetmeksizin başta Mersin’in tüm milletvekillerini ve siz değerli TBMM üyelerini, 82 milyon vatandaşımızın ortak malı olan bu yaşam alanına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.