SONER AYDIN
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, bu yıl 29.’su kutlanan Vergi Haftası dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada konuşan sendika başkanı Yusuf Kaya, 29 yıldır kutlanan Vergi Haftası’nın maliye emekçilerinin sorunlarına çözüm olmadığını söyledi.
“ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ ÖNERİYORUZ”
Büro emekçileri olarak adil bir vergi sistemi öneren Kaya, “Mahsuni Şerifin çok meşhur bir sözü vardı; ‘Yoksulun sırtından doyan doyana’ diye. Bu söz Türkiye’deki vergi sistemine uyarlanmış bir sözdür. 29 yıldır bilincini geliştirmek, gönüllü ve gününde vergi ödemeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen Vergi Haftası kutlamaları içerisinde mali emekçilerinin adı yoktur. Maliye adete bir manken rolü almaktadırlar. Maliye emekçilerinin içinde bulunmadığı, toplanan vergilerin kamu için kullanmadığı vergi sistemi yoksulu, fakiri cezalandırmakta, sermayeye ise teşvik olarak aktarılmaktadır. Şekilsel olarak kutlanana bu Vergi Haftalarının ne vergi bilincini geliştirmekte, ne verginin tabana yayılmasında ne de adil bir vergi sisteminin oluşmasına hizmet etmemektedir. Maliye emekçilerine, vergi dairesi çalışanlarına bir günlük takılan kokartlarla gönlü alınmaya çalışılmaktadır. Maliye emekçilerinin arasında ücret adaletsizliğine yönelik hükümetin hiçbir girişimi olmamasına rağmen aynı masada aynı işi yapan iki memur arasında bin 200-bin 500 lira farklar bulunmaktadır. Maliye emekçilerinin mesaileri kaldırıldı, servisleri yok. Maliyede çalışan her memur neredeyse 5 memurun işini yaparken, kadro istihdamı yapmak yerine göstermelik haftalarla birlikte maliye emekçileri piyon niyetine kullanılmaktadır” dedi.
“EMEKÇİLER PATRONLARDAN DAHA FAZLA VERGİ ÖDÜYOR”
Büro emekçileri olarak alternatif vergi haftası etkinliği düzenlediklerini anımsatan Kaya, “Her ay aldıkları maaş ve ücretler, tükettiği mal ve hizmetlerden, vergisini peşin olarak ödeyen emekçiler ve yoksul halkımız açısından, vergiyi ödüllü olarak ödeme alışkanlıklarının arttırılmasından bahsedilmeyeceğinden hareketle, emekçiler üzerindeki vergi yükünü her geçen yıl arttıran vergi politikalarının teşhirine yönelik faaliyetler sürdüreceğiz. Mevcut adaletsiz ve çarpık vergi sisteminin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesini değil doğrudan ve dolaylı vergiler yolu ile cendere altına başta emekçiler ve yoksul halkımız olmak üzere tüm toplumsal kesimlere vergide adalet çağrısı yapacağız. Vergi gelirleri açısından 2017 yılı tablosu incelendiğinde ülkemizdeki vergi adaletsizliğinin geldiği boyutun yanı sıra vergi uygulamalarının emekçileri yoksullaştırmanın etkili aracı haline geldiği görülmektedir. 2017 yılında toplanan 536 milyar verginin 360 milyar lirası dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı yüzde 70’i geçiştir. Emekçiler ve yoksul halkımızın peşin olarak ödediği KDV’nin tahakkuk oranı 112,4 milyar lira iken tahsil edilen KDV 55,5 lira olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar ürkütücüdür, devlet kendisine ait bir parayı aracı mükelleflerden tahsil edemez hale gelmiştir. Maaş ve ücret gelirlerinden alınan gelir vergisi, 67,1 milyar lira iken, kurumlar vergisi 52,9 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Emekçilerin patronlardan daha fazla vergi ödedikleri bir düzen 2017 yılında da devam etmiştir” diye konuştu.
“YURTTAŞ ALKOL VE SİGARA TÜKETMESE ÜLKE BATACAK HALE GELMİŞTİR”
Vergi gelirleri içerisinde alkol ve tütün ürünlerden alınan KDV ve ÖTV’nin oranının yüzde 10,1 olarak gerçekleşirken, kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içerisindeki oranın yüzde 9 olarak gerçekleştiğini dile getiren Kaya şöyle konuştu: “Bu rakamlar ülkemizdeki vergi sistemi açısından sözün bittiği yerdir. Tabiri caizse yurttaş alkol ve sigara tüketmese ülke batacak hale gelmiştir. Adil bir vergi sistemi için ilk aşamada, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmelidir. Açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. Bir defaya mahsus olmak üzere servet vergisi konulmalı, sonrasında herkes kazançları üzerinden adil bir vergilendirmeye tabii tutulmalıdır. Rant geliri ve spekülatif kazançların vergilendirilmesi sağlanmalıdır.”