HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısının ilk oturumu Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya binlerce itiraza konu olan 4 merkez ilçenin 1/5 bin ölçekli Revizyonlu Nazım imar Planları damga vurdu. Büyükşehir Belediyesi yönetiminin plan çalışmalarını savunmak için İmar Daire Başkanı yerine Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet Turgut’un sunum yapması dikkat çekti.
ORGANİZE BİR GRUP; ‘İTİRAZ’ BASKISI YAPIYOR
Toplantıda ilk olarak konuyla ilgili söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, planların meclisten oy birliği ile çıktığını anımsatarak, “CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi, HDP’lisi hep birlikte oy birliği ile karar aldık. Hatta ben yıllardır yılan hikayesine dönen bu kararın hep birlikte alınmasından dolayı sizlere teşekkür etim ve kendinizi alkışlattım. Bu Allah’ın kanunu değil, elbette askı sürecinde itirazlar olacak, değerlendirilecek ve imar planı en az memnuniyetsizlik ile hayata geçecek. Ama bu planın 15 yıldır bir türlü hayata geçirilememiş olmasının verdiği bir rahatsızlık da vardı. Bu işin içerisine siyaset girdi. Bu konuda gerçekten üzgünüm. Burada tüm siyasi partilerin, belediye başkanlarının katkıları ile kabul edilen bu plan için makarayı geriye sarma düşüncesiyle bir organizasyon yapılması, belli telefonlardan ısrarla, ‘itiraz edin’ diye mesajlar çekilmesi, makbu dilekçeler hazırlanarak vatandaşa; ‘itiraz edin’ denmesi hoş bir olay olmadı. Bunun içerisinde bir milletvekili dahi var.Bu üzüntü verici bir olay. Bazı yerlerden de insanlara mesajlar çekildi. Ağırlıklı olarak Yenişehir ve Mezitli bölgesinden” dedi.
“İTİRAZLAR 2-3 BİN OLSAYDI SORUN YOKTU”
Ayrıca belediye binası önünde itiraz için gelen bazı vatandaşlar ile görüştüğünü de söyleyen Başkan Kocamaz, vatandaşlara itirazlarını ve nedenlerini sorduğunda, “Bize mesaj geldi, itiraz edin dediler, biz de itiraz ediyoruz. İçeriği ile ilgili bilgimiz yok” cevabı aldığını dile getirdi. Planda hatalar bulunmasının mümkün olduğunu bu nedenle gelen tüm dilekçeleri tek tek inceleyerek tasnif ettiklerinin de altını çizen Burhanettin Kocamaz, “Planın hazırlandığı bölgede yaklaşık 93 bin parsel var. Organize yapılan çalışmalar nedeniyle şuana kadar 15 bin civarında itiraz dilekçesi geldi. İtiraz sayısı 2-3 bin olabilirdi ama 15 bin olması bu durumun organize işler sonucu ortaya çıktığını gösteriyor” diye konuştu.
Öte yandan plan ile ilgili 4 konuda itirazların yoğunlaştığını da söyleyen Başkan Kocamaz, Bunlardan ilkinin kıyı kenar çizgisi ile ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi; “Kıyı kenar çizgisini bizim değiştirme şansımız yok. Biz çekme sınırı bırakmışız. Çekme sınırının kıyı kenar çizgisi hizasında bırakılması talebi var, bunu da arkadaşlarımız değerlendirecek. Bir diğeri dere yatakları ile ilgili. Kentte çok büyük bir sel hadisesi yaşandı. Geçmişte dere yataklarına bir sürü imar verilmiş. DSİ ve bakanlık bu sel felaketinden sonra dere yataklarının 50 metre sağa ve sola boşaltılmasını talep etmişti, plan böyle hazırlandı. Buna itirazlar var. Bunu da DSİ ile görüşeceğiz ve yapılması gerekenler yapılacak. Bir diğeri yüksek hatları ile ilgili. Yüksek gerilim hatlarının altında vatandaşın arsası var. Buralar TEDAŞ’ın talebi ile yeşil alan yapılmıştı. TEDAŞ ile tekrar görüşeceğiz. Bu kişilerin çok yüksek bina yapması mümkün değil ama yüksek gerilim hatlarındaki tellerin salınımları ile ilgili tekrar bir değerlendirme yapılarak, verilebilecek imar varsa bunlar verilecek. Ama ben bu duruma karşılım, çünkü geçmişte bununla ilgili acı tecrübeler yaşadık.
“VATANDAŞIMIZ OTURDUĞU YERİ YENİ YAPILAN MODERN BİNALARLA BİR TUTUYOR”
Bir diğer konuda özel proje alanları ile ilgili bölgeler. Özel proje alanlarında veya kentsel dönüşüm alanlarında vatandaş zannediyor ki; evleri hemen yıkılacak. Sizinle anlaşılmadan, o bölgede belli bir sayıya ulaşılmadan kentsel dönüşüm yapılması mümkün değil. Vatandaşın daha güvenli, daha sağlıklı, daha çevreci bir anlayışla daha sağlıklı mekanlarda yaşaması için bu planlar yapılıyor. Bizden sonraki nesiller sağlıksız mekanlarda büyümesin. Vatandaşımız oturduğu yeri yeni yapılan modern binalarla bir tutuyor. Örneğin; Toroslar’da yaşadık; Rıfat Uslu Caddesi’nde istimlak yapmak istedik. 120 metrekare arsa var. İçerisinde kaçak yapılmış bir bina, daha sonra üstüne birkaç kat çıkılmış. Alttaki ev dükkana çevrilmiş. Biz bunlarla anlaşmak istedik. Arkadaşlar 285 bin TL fiyat verdik ama kişi 1 milyon TL istedi. Ben 400 bin TL vermeyi önerdim ama kabul etmedi ve biz mahkemeye giderek, kazandık. Mahkeme 3 ev için bizim dediğimizin altında değer biçti”.
İMAR DAİRE BAŞKANI YERİNE DANIŞMAN SAHNEYE ÇIKTI!
Öte yandan toplantıda İmar Daire Başkanı yerine, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet Turgut, planlara yönelik itirazlar ile ilgili bir sunum yaparak, belediyeyi savunmaya çalıştı. Turgut’un seçilmiş belediye meclis üyeleri ile planları, itirazları tartışmak için kürsüye çıktığını belirterek, belediye yönetimini savunan açıklamaları tepki topladı. Belediyede 4 yıldır görev yaptığını ve kenti tanımadığını söyleyerek, Çarşamba günü meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile toplantılar yapmaya başlayacaklarını açıkladı. Turgut’un, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik “Planların tamamını görmedikleri için itirazlarında haklı oldukları noktalar var” demesi de dikkat çekti.
YOĞUNLUK TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Turgut’un sunumlarına zaman zaman itiraz eden Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise özellikle yoğunluk ile ilgili itirazların doğruluk payına dikkat çekti. Genç, “1.20 yoğunlukla yüzde 90’dan fazlası yapılaşan yere 1.65 yoğunluk yazmışsınız. Geriye kalan parsellere neden bunu veriyorsunuz? Vatandaş bunu anlayamıyor ve neden ilgili belediyenin haberi yok diye tepkiler var. Yenişehir’de otoyolun altı batı ve doğusundaki alan neden çift yoğunluklu değil. Eleştirilerden bazıları bunlar” dedi.