Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 23 ve komisyon raporlarına ait 10, gündem dışı 3 madde olmak üzere toplam 36 madde görüşüldü.
“İLÇELERDE BİRİMLERİMİZİN OLMASI LAZIM”
İdareden ve komisyonlardan gelen tekliflerin görüşülmesinin ardından gündeme dair meclisi bilgilendiren Başkan Kocamaz, bakanlıktan gelen Koordinasyon Şube Müdürlüklerinin kapatılması yönünde verilen karara tepki gösterdi. Verilen karar ile merkezden ilçeleri yönetmenin zor olacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Ankara ile İstanbul ile diğer illeri karıştırdılar gibi geliyor. Antalya Gazipaşa’da bir belediye başkanı ile koordinasyon müdürünün sürtüşmesinden dolayı böyle bir karar alındığı söyleniyor ama bana doru gelmedi. O bölgelerde bizim birimlerinin oluşması lazım yoksa merkezden kentin tamamını yönetemeyiz” diye konuştu.
“DEPOLAR BOŞLADI VATANDAŞ SUSUZ KALDI”
Geçtiğimiz hafta yaşanan su sıkıntısına dair gelen eleştirilere cevap veren Başkan Kocamaz, “Geçen Pazar günü istenmeyen bir olay meydana geldi; özellikle Yenişehir ve Mezitli bölgesinde hesapta olmayan, uzun süreli bir su kesintisi meydana geldi. Hiç kimse durduğu yerde böyle bir olay ile karşılaşmak istemez. Yani hesapta olmayan bir şekilde arıza uzadı ve su verme süreci gecikti. İnşallah böyle bir olay yaşanmaz. Mezitli deposunun yeri belli hemen ihalesini yapacağız. Biz bu hattı Davultepe’ye kadar uzattığımız yani daha çok bölgeye su gönderdiğimiz için depolar yeterli değil. O bölgeye bir depo yapılırsa sıkıntı asgariye inecek” dedi. 3 günlük su kesintisinin nedenini açıklayan MESKİ Genel Müdür Yardımcısı ise şunları söyledi: “Mevlana Mahallesi’nde yağmur suyunun içme suyuna karıştığını tespit ettik ve müdahale ettik. Fakat kaynağın olduğu yerde depoların 1980’li yıllarda yapıldığı ve zaman içerisinde derinliğin arttığını belirleyerek, bizim ekiplerimizce yapılmasını mümkün olmadığını gördük ve işi ihale ettik. Yaklaşık 400 metrelik bir hat değiştirilecekti. 300 metresi bitti bu hattın, çok kısa süreli bir kesinti öngörülmekteydi ancak çalışmalar sırasında boruların kırılması nedeniyle suyun boşaltılması gerekiyordu. Kalan 100 metrelik borunun döşenmesi için 30 saatlik bir mesai ile işi tamamladık. Ancak Mezitli’de depomuzun olmaması ve istediğimiz stokları yamadığımız için tüm stoklar boşalmış oldu.”
“RAYLI SİSTEM 210 GÜNDE BİTECEK!”
İhalesi önceki gün imzalanan raylı sistem ile ilgili de bilgi veren Başkan Kocamaz, “Aralık ayında bu ihale gerçekleşmişti. İtiraz nedeniyle Kamu İhale Kurulu yeniden değerlendirme yaptı ve itiraz sonuçlandı. Biz de ihalenin sözleşmesini geçen hafta imzaladık. Proje süresi 210 gün ama biz çok daha kısa sürede bu işin tamamlanmasını hedefliyoruz. 4 senelik uğraş neticesi daha Ekim ayında nasıl bir sistem uygulanacağına karar verildi. Bizim altyapıyı bozmadan hızlı bir şekilde yapalım diye Monoray düşünmüştük, bakanlık ‘Türkiye’de bir örneği yok’ diyerek hafif raylı sistem yapılmasına onay verdi, Biz de 2018 yatırım programına girsin diye hemen ihaleye çıktık. Ama bizi 2018 programına almadılar. Ancak söyledikleri şu; ‘projeniz tamamlandığında 2018 programına dahil edilebilir’ dediler. Biz de projeyi hızla tamamlatıp, başvurumuzu yapacağız. 2018 programına alınırsa, 2018 yılsonuna kadar yapım ihalesini gerçekleştirmek istiyoruz. Ama şuanda programa girip girmeyeceğini kestirmek mümkün değil” dedi.
“DERE SORUNU GEÇMİŞE DAYANIYOR”
Başkan Kocamaz’ın itiraz tepkisinin ardından danışmanı Ahmet Turgut kürsüye çıkarak sunum gerçekleştirdi. Sunumda Mersin’de felaketlere neden olan değinen Turgut, göreve gelmelerinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen herhangi bir adımın atılmamasını geçmiş belediyelerin derelerin üzerini kapatarak imara açmasına bağladı.
DSİ’nin Yalınayak Deresi, Çavuşlu Deresi ve Pozcu Kuşaklama Alanı için 1 milyar 400 milyon TL kamulaştırma bedeli çıkardığını ancak bedelin 2 buçuk milyar TL’yi bulacağını söyleyen Turgut, “Dereler konusunda vatandaşlarımız haklı. Kamulaştırma, takas ya da eşdeğer bir arsa verilmesi ile karşı karşıyayız. Büyükşehir Belediyesi olarak 15-16 aydır Devlet Su İşleri ile yoğun bir mesai içerisindeyiz. Dereler meselesi en fazla önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. İnsanlarımız can ve mal kaybına uğruyor. Önümüzdeki günlerde yaşanacak yeni bir sel felaketi ile yeniden bir can kaybı yaşamayı arzu etmiyoruz. Mal kaybını telafi ederiz ama can kaybını telafi etmemiz mümkün değil. Mersinliler mal kaybı ile de ciddi bir sorunla karşı karşıyalar. Yasaların öngördüğü önlemleri alamayınca da mal kayıpları yaşandığında kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyorlar. DSİ bize bu derelerin açılması ile ilgili zorunlu alanlar öngördü. İmar planına bunu yansıttık. Burada ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Sel felaketinden sonra DSİ Genel Müdürlüğü hükümete bir çalışma sundu. Çalışmada, Mersin’de belediyelerin DSİ’nin görüşüne rağmen derelerin üzerinin kapatıldığı ve imara açıldığını vurgulamışlar. Çavuşlu Deresi, Yalınayak Deresi ve Pozcu Kuşaklama hattının acil olarak açılmasını istiyorlar. Sunulan raporda DSİ bu 3 dere için 1 milyar 400 milyon TL kamulaştırma bedeli bulmuş. DSİ kamulaştırmaların yapılıp açılmasının ardından ıslaha başlayacağını belirtiyor. Konuyla ilgili yazışmalar, toplantılar yapıldı. Genelgelere göre sorumluluk belediyelere ait. İtirazları tasnifliyoruz. Bir haritanın üzerine parsel parsel işliyoruz. Derelerde hem açılması gerekenler var hem de mevcut planlarda sorunlu olanlar var. İtirazların en fazla yoğunlaştığı alan Çavuşlu ve Yalınayak Dereleri. DSİ’nin bu iki dere için bulduğu kamulaştırma miktarı yaklaşık 370 milyon lira. Bizim çalışmalarımızın neticesinde 3 dere için bulduğumuz rakam ise yaklaşık 2 buçuk milyar TL’yi buluyor” dedi.