“VERDİĞİNİZ SÖZÜ TUTUN”


 

SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, 14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlık sisteminde sorunların her geçen gün daha da büyüdüğünü kaydetti. Hükümete “Verdiğiniz sözü tutun” çağrısı yapan Göncü, “Artık vaat değil, taleplerimizin acil olarak yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

Mehmet Nabi Batuk
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının iş koşulları hakkında daha önce hükümet tarafından verilen yasal düzenlemelerin bir an önce tamamlanması çağrısı yaptı. Sendika yönetim kurulu adına açıklama yağan Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, sağlık sisteminin çöktüğünü alandaki sorunların her geçen gün daha da arttığını kaydetti. Hükümet yetkililerine seslenen Göncü, “Yıllardır her 14 Mart’ta sağlık emekçilerinin sorunlarını dile getirdik. Haklılığımız kabul edildi ve taleplerimize uygun düzenlemeler yapılacağına ilişkin sözler verildi.  Ancak, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından 14 Mart dönemlerinde verilen sözlerin hiçbiri tutulmamıştır” dedi. .
Tıp Bayramlarında artık vaat açıklamaları değil taleplerinin yerine getirilmesini isteyen Göncü, “Sağlık emekçilerinin ücretleri ve emeklilik aylıkları artırılsın. Mesleki bağımsızlık; insanca yaşayacak çalışma şartları, nitelikli çalışma ihtiyaçlarının dışında düşünülemez. Performansa dayalı ek ödeme sisteminden vaz geçilmelidir. Emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına, liyakat ve kariyere uygun bir ücretlendirme politikası izlenmelidir. Sağlık emekçileri, emeklerinin karşılığı olmayan düşük ücretlerle çalışmakta, sağlık emekçileri aldıkları emekli ücretleriyle ay sonunu getirememektedir. Sağlık emekçilerinin ücretleri ve emekli ücretleri, şimdiki ücretlerinin iki katından az olmayacak şekilde iyileştirilmelidir” diye konuştu. 
ÇALIŞMA KOŞULLARI HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞIYOR
Sağlık çalışanlarının çalışma ortamından kaynaklanan radyasyon, ısı, kazalar gibi fiziksel faktörler, Anestezik gazlar, Antiseptikler gibi kimyasal faktörler, bakteriler, virüsler gibi biyolojik faktörlerle ilgili bir an önce önleyici düzenlemelerinin yapılması gerektiğini aktaran Göncü, “Hastalar ve hasta yakınları tarafından yapılan saldırılar gibi doğrudan etki sonucu gelişen sağlık sorunları bulunmaktadır. Ayrıca, nöbet, vardiya, gün içinde çok fazla hasta görülmesi gibi aşırı iş yüklemesi, çalışma süresinin fazlalığı, aşırı fiziksel ve ruhsal yoğunluk, gebelik ve çocuk büyütmede sorunlar, ekibe uyumsuzluk, eğitim ve araştırma olanaklarında kısıtlılık, yabancılaşma gibi çalışma koşulları ve çalışma ortamının etkisi sonucu gelişen psiko - sosyal sorunlarda söz konusudur” dedi.
SİYASİ SÖYLEMLER SAĞLIKTA ŞİDDETİ ARTTIRIYOR
Sağlık ve sosyal hizmet alanında şiddetin hız kesmeden devam ettiğini hatırlatan Göncü sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Hükümetin sağlıkta yaşanan tüm sorunların muhatabı olarak sağlık emekçilerini göstermesi ve özelleştirilen sağlık sistemi sağlık emekçileri ile hasta ilişkisinde gerekli olan güven ortamını bozmuştur. En önemlisi de yöneticilerin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini itibarsızlaştıran söylemleri, kullandıkları dil ve aksayan sistemin tek sorumlusunun sağlık emekçileri olduğu algısının yaratılması şiddet olaylarının ölümle sonuçlanmasına kadar gelmiştir. Sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan şiddet, diğer çalışma alanlarına göre 16 kat daha fazladır. Hemen her gün bir hekimin, hemşirenin, sağlık emekçisinin tehdit edilmesi, fiziki saldırıya uğramasını, hükümetin yıllardır bütün itirazlara rağmen uyguladığı sağlıkta dönüşüm programından ayrı değerlendirmek mümkün değildir.”
“GÜVENLİK SORUŞTUMALARI KALDIRILSIN”
OHAL ile birlikte ilan edilen KHK‘larla ihraç edilen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları aktaran Göncü, güvenlik soruşturması uygulamasının amacının dışına çıkarıldığını kaydederek uygulamanın kaldırılmasını istedi. Göncü, “OHAL ile birlikte güvencesizlik en temel sorunumuz haline gelmişken, güvenlik soruşturmaları bu dönem yaşadığımız en temel hukuksuzlukların başında gelmektedir” diyen Göncü taleplerini şöyle sıraladı: Güvenlik soruşturması devam eden sağlık çalışanlarının bu işlemleri sonlandırılarak atamaları ivedilikle gerçekleştirilmelidir. Güvenlik soruşturması olumsuz olduğu gerekçesiyle ataması yapılmayan sağlık çalışanları, işlemleri geri alınarak ivedilikle görevlerine başlatılmalıdır. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanan, ancak güvenlik soruşturması süren ya da olumsuz gelen hekimler, uzmanlık eğitimlerine başlatılmalıdır” diye konuştu. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA