Mersin’de yayla turizminin en önemli bölgelerinden biri olan ve iki taşocağının yer aldığı Gözne Mahallesi’nde yerleşim yerine 500 metre mesafede bulunan Yassıca tepe üzerinde kurulmak istenen 3’üncü taşocağı projesi, mahallelileri ayaklandırdı. Muhtar Taşkın, “Taşocağına değil yerine karşıyız” di
Mehmet Nabi Batuk
Mersin’in sahip olduğu en önemli dinlenme alanlarından biri olan Gözne Mahallesi, yerleşim yerine 500 metre mesafede bulunan Yassıca Tepesi üzerine kurulmak istenen 3’üncü taşocağı projesi nedeniyle tehdit altında. Ayvagediği Mahallesi ile birleştiğinde 50 bin kişilik nüfusu ile birlikte kentteki yayla turizminin en önemli merkezlerinden bir olan bölgede; mahalleliler söz konusu projeye karşı hukuki ve demokratik eylemlere hazırlanıyor. Ayrıca bölgeden edindiğimiz bilgilere göre, taşocağını kurmak isteyen Kanarlar Grup’un altyapı çalışmalarına başlayana kadar projeden ilgili Toroslar Belediyesi’ne ve mahalle sakinlerine haber vermediği iddia edildi. Firma yetkilileri yük tırlarının ve şantiye merkezinin zemin dolgu işlemlerini sesiz sedasız tamamladı. Bölgede zemin dolgu işlemlerinde yüzlerce ağacın kökünden söküldüğü belirtilirken, mahalledeki gerilim ise her geçen gün artıyor.
“HABERİMİZ OLSAYDI UYGUN YERLERİ GÖSTERİRDİK”
Yaz aylarında mahallelerinin nüfusunun 30 bini geçtiğini kaydeden Gözne Mahalle Muhtarı Şevket Taşkın, Ayvagediği Mahallesi ile birlikte nüfuslarının 50 bine dayandığını kaydetti. Yayla sezonunda mahallenin mevcut yollarının vatandaşa yetmediğini ifade eden Taşkın, “Şuanda kış aylarında olduğumuz için mahallede kalan kimse yok. Bu yollara tır girdiği zaman vatandaşlarımız mağdur ve tedirgin oluyor. Bu durum hem taşocağı sahibi içinde bizim içinde büyük bir risktir. Biz bunu ilgili yerlere defalarca söyledik ama sözümüz tutulmuyor. Bu doğa harikası mahalleyi göz göze göre ateşe atıyorlar. Mahallemizin dibindeki bu taş yığınları başka bölgelerimizde de var. Eğer bizimle önceden görüşmüş olsalardı biz diğer uygun bu bölgeleri de kendilerine gösterirdik. Ne kendileri rezil olurdu ne de biz rezil olurduk. Pazar günleri yaylacılar evlerine istirahat etmeye geliyorlar. Herkes taşocağını soruyor. Bizde gereken yerlere söylüyoruz ama bizim sözümüzü kimse tutmuyor” dedi.
“BÖLGEMİZDE KURULACAK ÜÇÜNCÜ BİR TAŞ OCAĞINI İSTEMİYORUZ”
Mahallelerinin yakınında faaliyet gösteren bir özel firmaya ait taşocağında kullanılan dinamitlerin insanlar arasında korkuya neden olduğunu ifade eden Muhtar Taşkın, binlerce insanın dinlenmek ve rahat bir nefes almak için kullandığı Gözne yaylasının bir taşocağını daha kaldıramayacağını kaydetti. Muhtar Taşkın, “Bir taş ocağı Doğakan Firmasına diğeri ise Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Doğakan Firması hem beton hem de mucur üretiyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan taş ocağının ise faaliyeti durduruldu ve şuanda çalışmıyor. Bu iki taş ocağı bura için yeterli değil midir? Biz dibimizde kurulacak bir taş ocağı daha istemiyoruz. Çünkü buraya bir dinamit atıldığı zaman herkes yerinden sıçrıyor. Köyümüzdeki evlerin ve dükkânların camları sallanıyor. Yerleşim alanları imara açılmış bu tepenin dibinde bu taş ocağı nasıl kurulacak? Biz bölgemizde kurulacak üçüncü bir taş ocağını istemiyoruz. Burası Mersin’in en güzide olan yaylarından biridir. Tüm insanlar buraya dinlenmek için şehir stresini atmak için geliyor. Peki, buraya dinlenmek için gelen insanlar taş ocağındaki makinelerin ve şiddetli patlama sesleri içinde nasıl dinlenecekler? Ocakta bir dinamit patlattıklarında ortaya çıkan tüm tozlar bizim üzerimize geliyor. Bu yüzden biz bölgemizde kurulmak istenen üçüncü taş ocağına karşı çıkıyoruz” diye konuştu.
“SON DAKİKAYA KADAR HABERİMİZ YOKTU”
Bölgelerine yeni bir taşocağı kurulmasından belediye başkanları dahil kimsenin son dakikaya kadar haberinin olmadığını kaydeden Muhtar Taşkın, “Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya kaygılarımızı paylaştık. Ama kendisinin bile haberinin olmadığını söyledi. Belediye başkanımızın haberi yok, biz mahallelinin haberi yok. Buraya gelmişler biz gidip Ankara’dan işi bağladık geldik buraya bir taş ocağı açacağız diyorlar. Burada yaşayan insanlar ne olarak görülüyor. Neden bir görüşme yapılmıyor? Neden insanlardan önce izin alın mıyor? Yarın burada biz beraber çalışacağız. Eğer bu işletme buraya faydalı olacaksa gelip bize faydalarını anlatsınlar. Bizde ona göre tedbirimizi alalım. Taşocağını kuruluşundan haberimiz olunca hemen Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüze, Mersin Valiliği’ne ve Orman Bölge Müdürlüğümüze gittim. Bize sadece bazı ölçümler yapıp onlara izin vermek zorunda kaldıklarını söylediler. Her şeylerini yapıp tüm izinlerini almışlar dediler” diyerek duruma tepki gösterdi.
“TAŞOCAĞINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ”
Bölgelerinde canlı yaşamı az olan birçok uygun tepe bulunmasına karşı, orman vasfı taşıyan Yassıca Tepe’nin yok edilmek istendiğini ifade eden Muhtar Taşkın, yerleşim yerine 600 metre kadar yakın olan tepede taş ocağı kurulması için ısrar edilmesini anlayamadıklarını söyledi. Muhtar Taşkın, şöyle konuştu: “Bu memleketin taş ocağına da ihtiyacı var, her şeye de ihtiyacı var. Biz bunlara karşı değiliz. Ama bir yerleşim yerine 500 – 600 metreye kadar yakın olan bir tepede taşocağı kurulmasına karşıyız. Gitsinler arkadaki bakir tepelere kursunlar. Orman olmayan birçok yerimiz var. Önceden gelip bize taş ocağı açmak istediklerini söyleselerdi, bizim onlara gösterecek birçok mevkiimiz var. Ormanlarımıza ve insanlara çok zarar vermeyecek birçok yerimiz var. Araçların, tırların Gözne’nin içerisine girmesine bile gerek kalmayacağı birçok alanımız var. Hem bizi hem de onları rahatsız etmeyecek bir sürü yerimiz var. Ama şimdi geliyorlar, yerleşim yerimizin tam kalbine taş ocağı açmaya çalışıyorlar.”