Rusya’ya sebze ihracatı yapan firma sayısının sınırlı tutulmasına üreticiden tepki var. “Haksız rekabet ile tekelleşme yaratılıyor” diyen Ziraat Odası Başkanı Gökçel, bu durun üreticinin kaybetmesine neden olduğunu söyledi.
Mehmet Nabi Batuk
Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’den ithalata yasak getiren Rusya yönetimi, 1 Kasım 2017’den itibaren domatese kapıları yeniden açmıştı. Son gelen bilgilere göre; Rusya Federal Tarım Ürünleri Denetleme Ajansı (Rosselhoznadzor), Türkiye’den Rusya’ya domates ihraç edebilecek şirket sayısını 12’ye çıkardı. Sınırlı izin çiftçiyi sevindirse de yaratılan tekelleşme tepti çekti.
“ÇİFTLERİMİZ ZARARA GÖRÜYOR”
Konuyu gazetemize değerlendiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, hem ülkenin hem üreticinin menfaatlerinin korunması adına sınırlı ithalat yetkisine tepki gösterdi. Sadece belirli firmalara sınırlı sayıda izin verilmesinin haksız rekabet ve tekelleşme yarattığını belirten Gökçel, “Sınırlı sayıda belli firmalara müsaade edilmesi ülkenin ihracatına zarar verir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ihracat yapabilecek vasfa sahip firmalarının haklarının elinden alınması doru değildir. Bir başka ülkenin ‘ben bunlardan almıyorum, şundan alıyorum’ demesi ülkemize bir hakarettir. Bunun kabul edilebilir bir taraf yok. Sınırla art niyetlidir. Bu konunun ikili görüşmelerle gündeme getirilerek çözülmesi sağlanmalı. Türkiye bastırmalı. Bu bir ülke politikası. İhracat yapabilecek tüm firmaların serbestçe ihracatını yapabilmesi sağlanmalı. Çünkü haksız rekabet ve tekel oluşuyor. Biz arz-talebin iç ve dış piyasada arttırılması için uğraşırken firma sayısının sınırlanması, arz-talep dengesini bozuyor, bu da fiyatlara yansıyor ve bizi olumsuz. Çiftlerimiz zarara görüyor” dedi.
“DİĞER ÜLKELERLE DE MUTLAKA ZİRAİ KARANTİNA ANLAŞMASI YAPILMALI”
Türkiye’nin tam anlamıyla tarımsal ihracat yapabildiği tek ülkenin Rusya olduğunu hatırlatan Gökçel, hükümete seslenerek “Farklı ülkelerle de zirai karantina anlaşmaları yaparak çiftçiyi ayakta tutun” çağrısı yaptı. Tarımsal üreticiler için özellikle örtü altı üretimde maliyetler her geçen gün artığını ifade eden Gökçel, Türkiye’nin üretim fazlası ürünleri yurtdışına pazarlamada güçlük çektiğini söyledi. Türkiye’nin tarımsal pazarlamada sadece Rusya ile iyi ilişkileri olduğunun altını çizen Gökçel, hükümete dış politika uyarısı yaparak şunları söyledi: “Rusya Türkiye’nin tek alıcısı olduğunun farkında olduğu için direnç gösteriyor. Türkiye’den gelen ürünlerin fiyatını arttırmamak için, tedarikçi firmaların istedikleri fiyat ortamını bulamaması için diye belirli kıstaslar uyguluyorlar. Bu durum hem bizim üreticimizi hem de bu işin ticaretini yapan arkadaşlarımızı zorluyor. Buradan oraya ihracat yapan firma sayısının 12’ye çıkarılması mutlaka iç piyasadaki talebi arttıracaktır. Bu durum çiftçilerimize olumlu olarak yansıyacaktır. Ama biz ısrarla şunu diyoruz. Sadece Rusya ile değil bize en yakın ülkelerle mutlaka zirai karantina anlaşmaları ve görüşmeler yaparak bu ürünlerin örtü altında yetişen sebze ve meyvenin daha fazla satılmasını sağlamalıyız ki çiftçilerimiz ayakta dursunlar. Çiftçilerimiz ürettiği ürünlerden hak ettiği geliri elde edebilsinler. Eğer biz bunları yapamazsak çiftçilerimizi üretimde tutmak çok zor olacaktır. Buradan Mersin özelinde bir uyarı yapıyorum” diye konuştu.