Kıymet Gökçe
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kabul edilen hafif raylı sistem projesinin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, daire başkanları, yüklenici firma yetkilisi Danyal Kinin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu (stk) temsilcisi katıldı. Mersin’de kent trafiğini azaltmak adına hazırlanan projenin; yolculuk değerlendirme etüt revizyonu yapıldı ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) rapor onayı alındı. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) fizibilite ve kesin proje onayı alındıktan sonra Kalkınma Bakanlığı onayına sunulacak. Kalkınma Bakanlığı’ndan alınacak onayın ardından projenin yapım ihalesine çıkılacak. Projenin daha çabuk bitirilmesi adına 3 parçaya ayrıldı ve 3 ayrı parçadan çalışma başlatılacak.
BU GÜZERGAHLARA DİKKAT!
Raylı Sistemin güzergahı için, Mersin Tren Garı-Silifke Caddesi-GMK Bulvarı, Soli ve depo sahası şeklinde belirlendi ancak Başkan Kocamaz bunun ileride değişebileceğini söyledi. Büyük bir kısmı yer altından gidecek olan raylı sistemin Tarsus’a kadar uzanabileceğini dile getiren Başkan Kocamaz, “İleride, öncelikle üniversite ve Şehir Hastanesine metronun götürülmesi gerekecek. Zaten arkadaşlarımız da oralara çıkış yerleri bırakacak. Daha sonra uzun vadede belki havaalanı, Tarsus, Erdemli ve Silifke’ye kadar uzanabilir. Bu sistem hayata geçirildiğinde İstiklal Caddesi tek yön olacak. Sahilden gelinecek, İstiklal Caddesi’nden dönüş şeklinde olacak. Mersin’lilerin de buna hazırlıklı olması lazım. Bu kentin trafiğini başa şekilde düzenlememizin imkanı yok. Bizim insanımız keşmekeşe alışmış. Yenişehir’de bazı sokaklarda tek yön çalışması başlattık. İtirazlar oldu ama dünyada böyle işliyor. Bazı siyasiler metro ile ilgili verilen sözde durulmadı gibi ifadeler kullanıyorlar. Geç bitiyor diye. Bu işler o kadar kolay. Bizim devraldığımız belediyenin ulaşım master planı yoktu ” dedi.
SİSTEM SÜRÜCÜSÜZ OLACAK
Proje için 2018 yılı içerisinde ihaleye çıkacaklarını ve 2021 yılında proje bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Kocamaz, “Bu iş gündeme geldikten ve proje ihalesi yapıldıktan sonra kapımızı çalanların sayısı çoğaldı. İnşaatla ilgilenenler, kredi konusunda bizimle görüşme yapanlar var. Bu hafta içerisinde üç ayrı grupla görüştük. Önümüzdeki hafta için randevu alanlar var. Kapımızı çalanlar oluyor. Biz devlet kurumuyuz. Hem en ehven krediyi bulmak hem d açık şeffaf bir şekilde uluslararası ihaleye çıkmak durumundayız. Bu işe talip olanların sayısı epey fazla olacak ama sonunda ihale neticesinde bir kişide kalacak. Tabi bu arada teknolojinin de en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Teknoloji her geçen gün biraz daha gelişiyor. Burada sürücüsüz bir sistem düşünüyoruz biz. Trenler otomatik olarak kendisi gidip gelsin. Ayrıca bir tren sürücüsüne gerek kalmasın. Dünyada bunun örneklerini gördük. Burada da bu gerçekleşir ve insan hatası en aza indirilir” diye konuştu.
“2021’DE BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Proje yüklenici firma yetkilisi Danyal Kinin ise, “Proje için ön görülen süre 7 ay ama biz 5 ayda bitirmek için çalışıyoruz. Bir metro hattının en kısa süre içinde en düşük maliyetle nasıl yapılacağını biliyoruz. Bizim bütün derdimiz önümüzdeki dönemin ortalarında metroyu hizmete açmak. Bunu başarabilirsek dünyanın en hızlı bitirilen metrosu olacak” ifadelerini kullandı.