HEKİM İNTİHARLARI ARTIYOR!


 

Tabip Odası yönetimine aday olan Dr. Ruhsar Uçar, son 3 yılda 431 sağlık çalışanının intihar ettiğini vurgulayarak, “Hekimini koruyamayan bir sağlık sistemi çökmeye mahkumdur” dedi.

Haber Merkezi

Cumhuriyetçi Hekimler Birliği, Mersin Tabip Odası’nın 14-15 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği genel kurul öncesi aday olduğunu kamuoyuna duyurdu. Tabip Odası Şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda hekim katıldı. Birlik adına açıklama yapan Dr. Ruhsar Uçar, hekimlerin hızla yıprandığını ve tükenmeye başladığını söyledi. 

“HEKİMLER HIZLI BİR ŞEKİLDE YIPRANIP, TÜKENİYOR”
Hekimlere yönelik şiddetin ve yıpranma nedeniyle intihar vakalarının arttığını dile getiren Dr. Uçar, “Hekime ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve canımızı yakan ölüm ve intihar vakalarını daha çok gündeme getirmeli ve şiddet yasasının gecikmeden bir an önce meclisten geçmesi için baskı gücü olmalıyız. 2015’te 10’u hekim 180 sağlık çalışanı; 2016’da 11’i hekim, 56’ı hemşire, 62’i diğer personel 129 sağlık çalışanı, 2017’de 3’ü hekim, 53’ü hemşire, 66’ı diğer personelden 122 sağlık çalışanı intihar etti. Son 3 yılda 431 sağlık çalışanı intihar etti. ‘Hasta memnuniyeti istiyorsanız hekim memnuniyeti sağlayın’ diyoruz yetkililere. Son yıllarda hekimler hızlı bir şekilde yıpranıyor, tükeniyor. Hekimini koruyamayan bir sağlık sistemi çökmeye mahkumdur” diye konuştu. 

“AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI MAĞDURİYET YARATIYOR”
Temmuz ayında başlayan Aile Hekimliği uygulaması ile hekimlerin büyük sıkıntı yaşadığını dile getiren Dr. Uçar, “Aile Hekimlerimiz ve Aile sağlığı çalışanlarının özlük hakları konusunda ve hakkediş kayıplarında, defin nöbetleri, esnek mesai, negatif performans ile ilgili sorunlarında Aile hekimlerimizin yanındayız. Aile hekimlerine yönelik nöbet ve diğer angarya uygulamalardan vazgeçilmelidir.  Halk sağlığı sorunlarının aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarının emekleri ile çözülebilir olduğuna inanıyoruz. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde keyfi işten çıkarmaların zorlaştırılması yönünde ek maddeler konulmalı ve aksi uygulamalara sert, önleyici yaptırımlar uygulanmalıdır. Özel sağlık kuruluşlarının SGK’dan yeni hak edişleri, sağlık çalışanlarının mevcut alacaklarının ödendiği belgelenmeden yaptırılmamalı, resmî tatil günlerinde rutin poliklinik hizmetleri için provizyon verilmemelidir. Sağlık çalışanının taşeronlaştıran uygulamalar durdurulmalıdır. Sağlık çalışanının mesleki, kişisel ve aile yaşamını olumsuz etkileyen, başta ve öncelikle mecburi hizmet ve geçici görevlendirmeler olmak üzere çalışma yaşamında olumsuzluklara neden olan uygulamalar kaldırılmalı; nöbetli çalışan tüm sağlık personelinin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız uygulanmalı, izin biriktirmeye veya durumu ücretle telafi etme yaklaşımlarına izin verilmeden bir düzenleme yapılmalıdır. 40 saatlik çalışma süresi, nöbetlerde dahil olmak üzere 56 saati geçmemelidir.  Çalışılan yerin, yoğun bakım, radyoloji, ameliyathane vb. özelliklerine göre çalışma saati sınırlaması, çalışan sağlığı ve uluslararası standartlar gözetilerek bir an önce yeniden düzenlenmelidir. Alternatif tıp adı altında getirilmek istenen yeni yasa ve uygulamalar biz hekimleri son derece rahatsız etmektedir. Tıp bir bilimdir. Bilimin alternatifi olmaz. Tüm bu sorunların çözümünde aktif rol oynamaya ve mücadele etmeye, her daim hekim arkadaşlarımızın yanında duruş sergilemeye söz veriyoruz. Mersin Cumhuriyet Hekimleri Birliğini desteklemeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA