GİZEM EKİCİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek olan Kırmızı Palmiye Böceği ile Mücadele Çalıştay’ı düzenlendi. Çalıştay’da Kırmızı Palmiye Böceği mücadelede yapılması gerekenler anlatıldı. Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Deda Büyüköztürk çalıştayda konuşmacı olarak yer aldı.
“PALMİYELER, PALMİYE BÖCEKLERİ TARAFINDAN YOK EDİLİYOR”
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mevlüt Göksu, “Kırmızı böceği izleme eğitim programı Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve bakanlığımızın ortaklaşa yürütmüş olduğu bir projedir. 3 yıl boyunca uygulanacaktır. Bunu 61 noktada uygulayacağız. İlimizde bulunan ve turizm açısından da önemli olan palmiyeler, palmiye böcekleri tarafından yok ediliyor. Bu böceğe karşı mücadele için bugün çalıştay başlattık" dedi.
KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİ İLE MÜCADELEDE YENİ TEKNİKLER
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadelede yaptıkları çalışmaları anlattı. Mersin’in simgelerinden olan palmiyelerin 13 yıldır Kırmızı Palmiye Böceği tehdidi altında olduğunu dile getiren Başkan Kocamaz, “Türkiye’de ilk kez 2005 yılında hurma ağaçlarında görülen, Adana, Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde ağaçları kısa sürede kurutmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak önleyici herhangi bir ruhsatlı ilacı bulunmayan bu zararlı ile birçok teknikle mücadele ediyoruz. Ağaç başına 25-30 litre ağaçlı su ile tüm ağaç yüzeyini ve özellikle yaprak saplarını ağaç gövdesi ile birleştiği kısımlarını iyice ıslatarak koruyucu tedavi uyguluyoruz. Büyüme noktası henüz zarar görmemiş ağaçların ölü yapraklarını buluyor, zarar görmüş gövde dokularını özenle kazıyor sprey şeklinde ilaçlı tedaviye başlıyoruz. İlaçlı tedaviyi ağaçların etrafına açtığımız çukurlara ilaçlı su doldurarak veya ağaç gövdesine matkapla açılan deliklerden gövdeye ilaç enjekte ederek uyguluyoruz. Yeni bulaşmaları engellemek amacıyla bu uygulamaları 25-30 gün arasında tekrarlıyoruz. Son zamanlarda başlattığımız yeni uygulama ile elektronik manyetik dalgalar ile ağacın zarar gören bölgesine dalgalar vererek, larvaları etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“BÖCEKLER MISIR VE AFRİKA’DAN GELDİ”
Kırmızı Palmiye Böceği’nin ülkeye Antalya bölgesinde yapılan büyük otellerin bahçesine dikmek için Afrika'dan, Mısır'dan getirilen palmiye ağaçlarının neden olduğunu öne süren Başkan Kocamaz, “Tabi ki bu palmiye böceklerinin ülkemize musallat olmasının en büyük nedeni, özellikle Antalya bölgesinde yapılan büyük otellerin bahçesine palmiye ağacı dikmek için Afrika'dan, Mısır'dan ve değişik bölgelerden böcekleriyle beraber getirilmiş bu palmiye ağaçlarıdır. Ben Tarsus'ta görev yaptığım dönemde, palmiyelerin tamamını tescillemiştik. İster bizim parklarımızda olsun isterse özel şahısların arazilerinde olsun tamamını numaralandır ve kayıt altına almıştık. Tarsus'tan dışarıya palmiye çıkarılmasını yasaklamıştık. Kendi palmiyemizi kendimiz üretiyorduk. Ancak Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nin yaptığı Mısır'dan palmiye getirme olayı bu bölgeyi de maalesef perişan etti. Tarsus olarak biz buna uzun yıllar direndik ama maalesef bu böceğin uçuş mesafesi içerisinde kaldığı için bugün oralarda da aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Palmiyelerimiz yok olmasını sağlayan 'hain terör örgütü olarak' niteleyeceğimiz kırmızı palmiye mücadelemiz, onlar yok oluncaya kadar sürecek” dedi.
Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Deda Büyüköztürk ise böceklerin 'phoenix' bulunan palmiyelere gittiğini belirterek, "Bizler öncelikle bu palmiyelerimizi koruma altına almalıyız. Phoenix olan palmiyelerimiz tamamen tükendikten sonra diğer palmiyelere geçen bu zararlılar tamamen yok olmadıkça ağaçlarımız hep tehdit altında olacak. Bu böcek türü pamiyelerin bulunduğu her yerde yaşayabiliyor. Bizler kararlı ve koordine bir şekilde mücadelemizi sürdürürsek bu zararlının yok olmasını sağlayabiliriz" dedi.