MTOSB’DE SANAYİCİLERE VERGİ SİSTEMİ ANLATILDI


 

İlginin her geçen arttığı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde gözler otoban bağlantısında!

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTSOB) sanayicilerine vergilendirmeye ilişkin güncel mevzuat değişikliği anlatıldı. 
Bölge müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, MTOSB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sanayici bilgilendirme toplantısına; Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, Vergi Dairesi Grup Müdürleri Bekir Yiğit, Tamer Yıldız ve çok sayıda sanayici katıldı. Vergilendirmeye ilişkin genel mevzuat değişikliği ile ilgili sanayicileri bilgilendiren Mersin Vergi Dairesi Başkanı Güngör, sanayicilerin sorularını yanıtladı. 
 
DÜZENLİ VERGİ ÖDEYEN İKİNCİ İL; MERSİN
Vergi Dairesinin bölgede önemli bir yeri olduğunun altını çizerek toplantının açılış konuşmasını yapan MTOSB Başkanı Sabri Tekli, “Şuanda Türkiye'de düzenli vergi ödeyen iller arasında 2. sırada yer alıyoruz ama, 3. Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçtikten sonra sıralamada Bursa'yı geçeceğimizi düşünüyorum. Mersin'de kurulan OSB'ler Mersin'i vergi sıralaması kapsamında Türkiye'nin ilk 5'ine alacaklar” dedi.
 
“SANAYİCİLERİMİZ ÇALIŞIYOR, ENERJİ TÜKETİMİ ARTIYOR”
Bölge faaliyetleri hakkında sanayicileri bilgilendiren Başkan Tekli, tamamlanan, süreci devam eden ve planlanan faaliyetleri anlattı. Otoban bağlantısı, enerji tüketimi, ağaçlandırma, elektrik nakil hattı, su artıma tesisi, asfalt çalışmaları gibi konularda bilgiler veren Tekli, “2018 Yılı Ocak-Mayıs döneminde bölgelerimizde toplam 143 milyon 954 bin 450 kWh elektrik tüketilmiştir. 2017 yılının aynı dönemi baz alındığında 133 milyon 694 bin 161 kWh elektrik tüketimi yapıldığı görülmekte ve elektrik tüketiminin 2018 Ocak-Mayıs dönemi içerisinde yüzde 7.7 oranında artış sağlandığı görülmektedir. Bunun yanında 2018 Yılı Ocak - Mayıs dönemi içerisinde bölgelerimizde toplam 63.776.645 Sm3 doğalgaz tüketilmiştir.  2017 yılının aynı dönemi baz alındığında 60.118.250 Sm3 doğalgaz tüketimi yapıldığı ve doğalgaz tüketiminin 2018 Ocak - Mayıs dönemi içerisinde yüzde 6 oranında artış sağladığı görülmektedir. 2018 Yılı Ocak – Mayıs dönemi içerisinde bölgelerimizde toplam 464.712 m3 su tüketilmiştir.  2017 yılının aynı dönemi baz alındığında 421.868 m3 su tüketimi yapıldığı ve su tüketiminin 2018 Ocak - Mayıs dönemi içerisinde yüzde 10 oranında artış sağladığı görülmektedir” diye konuştu. 
 
ENERJİ YATIRIMLARI SÜRÜYOR
Nacarlı TM ve Adm-1 arası elektrik nakil hattı işi ile ilgili bin 250 metre imalat yapıldığın ıda aktaran Sabri Tekli şunları söyledi, “1. Etapta yer alan 7 firmaya enerji verilecek olup, 2. etabın (Yaklaşık 3.700 mt 2. Etap) yapımına başlanmıştır. 2. etabın tamamlanması ile beraber 40 firmaya enerji verilecektir. 3. etap çalışmaları kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansına ‘Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı ile Üretim Verimliliğini Arttırmaya Yönelik Altyapı Proje’ başvurusu yapılmış olup, 3. etabın tamamlanması ile 30 Firmaya daha enerji verilecektir. Atatürk Bulvarı üzerinde yapılan elektrik alt yapı çalışmalarında doğalgaz ve içme suyu hatlarının üzeri açılmış ve güvenli geçiş için gerekli önlemler alınarak yaptırılmıştır”.
 
OTOBAN BAĞLANTISI
1. Bölge, 2. Bölge ve ilave alanlarında büyük lojistik hizmet verecek olan, her iki Organize Sanayi Bölgesi arasında planlanmış ve projesi tamamlanmış otoban bağlantısının da bir kısmının yapım çalışmalarına Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından başlandığını aktaran Tekli, kalan kısım için kamulaştırma sürecinin devam ettiğini aktardı. “Süreç tarafımızca takip edilmektedir” diyen Tekli, sanayicilerin yıllardır en büyük arzusu olan Otoban Bağlantısı noktasında çözüme adım adım ilerlediklerini kaydetti.
 
2. BÖLGE ATIKSU ARITMA TESİSİ
Başkan Tekli, “Gelişme Alanı Atıksu Arıtma Tesisi işletmesi 1 Ocak 2018 itibari ile resmi olarak başlamıştır. Şuan için sadece biyolojik arıtma gerçekleştirilmekte, kimyasal madde kullanımı bulunmamaktadır. Tesisten 30.01.2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından denetim kapsamında numune alınmış olup yapılan analiz sonuçları alıcı ortam standartlarını rahatlıkla sağlamaktadır. 1 Ocak tarihinden itibaren 45 firmada atıksu denetimi yapılmış, 15 firmaya ise Atıksu Bağlantı İzin Belgesi” düzenlenmiştir” dedi.
 
MTOSB’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
Farklı konularda da yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan MTOSB Başkanı Tekli, şu şekilde konuştu: “Bölgemiz içerisinde bulunan ve daha önceki asfalt çalışmalarından dolayı kapanmış olan yağmursuyu ve kanalizasyon bacalarının tespiti ve asfalt kotuna getirilmesi çalışması yapılmaktadır. 1. Bölge ve 2. bölgede toplam bin ton asfalt onarım işi yapılmış olup, 1548 m² parke, 558 mt bordür imalatı tamamlanmıştır. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Tarsus orman  İşletme şefliğinden tarafımıza tahsis edilen 3000 adet bitki ve ağacın bölgemizin muhtelif caddelerine dikimleri gerçekleşmiştir. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan Ayları içerisinde yaklaşık bin 120 ton evsel atık çöp toplama aracımız ile  toplanmış ve Büyükşehir Katı atık düzenli depolama alanına bertaraf edilmek üzere gönderilmiştir. Son Kaynak Tedarik Tarifesi ile ilgili sanayicilerimize bilgilendirme yazısı yazılmıştır. 
2018 Ocak – Mayıs döneminde bölgemiz sınırları içerisinde  İtfaiye Uygunluk Belgesi Başvurusunda Bulunan Firmalardan Gerekli Şartları Yerine Getiren 8 Firmaya İtfaiye Uygunluk Belgesi düzenlenmiştir”.
 
“VERGİ TAHAKKUKUNDA 6’INCI, TAHSİLATINDA 3’ÜNCÜYÜZ”
Mersin'in Türkiye'nin en büyük 6. ekonomisine sahip olduğunu belirten Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör ise, “Mersin Türkiye ekonomisinde 6. sırada yer alıyor fakat tahakkuk büyüklüğü çok önemli değil, asıl önemli olan tahakkuk eden verginin tahsilatıdır. Tahsil edemediğimiz bir verginin milyarlarca lira tahakkuk vermesinin çok bir önemi yoktur. Bu anlamda Mersin ve siz değerli sanayicilerimiz vergi ödeme alışkanlığınızdan dolayı teşekkürü hak ediyorsunuz. Bu anlamda vergisini zamanında ödeyen tüm mükelleflerimize teşekkür ediyoruz. Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı tahsilat oranı noktasında Türkiye'de vergi dairesi başkanlıkları arasında Kocaeli'den sonra 2. sırada yer alıyor. Türkiye genelinde ise 3. sırada yer alıyor' dedi.
 
SON BİR YIL İÇİNDE BORÇLARINI ÖDEYEMEMİŞ VERGİ MÜKELLEFLERİ DİKKAT!
Sanayicilere yeni vergi sistemi kapsamında da bilgiler aktaran Güngör, “18 Mayıs 2017 tarihli ve 7020 sayılı kanunun 7. maddesiyle 6183 sayılı kanuna vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili başlıklı 48/A maddesi eklenmiştir. Madde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. 48/A maddesi ile vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş ancak, öngörülmeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş vergi mükelleflerinin daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkan sağlanması amaçlanmıştır. Kanun hükmüne göre, mükelleflerin 48/A maddesinden yararlanabilmesi için ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle 'aralıksız en az 3 yıl süreyle' gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyetinin olması, son 3 yıla ait 'tüm vergi beyannamelerinin' süresinde verilmiş olması, 'vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun' borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması şarttır” dedi.
 
İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ HİZMETTE
İnteraktif Vergi Dairesi'nden kimlerin yararlanabileceğine dair bilgiler veren Güngör, “213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin birinci fıkrasının 4 numaralı bendine dayanılarak, 492 sıra nolu Vergi Usul Kanununu Genel Tebliğ kapsamında oluşturulan interaktif vergi dairesi 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle açıldı. İnteraktif Vergi Dairesi hizmetlerinden ivd.gib.gov.tr adresinden halihazırda İnternet Vergi Dairesi şifresi olan E-Devlet Şifresi bulunan, 402 sıra nolu Vergi Usul Kanunu'nun Genel Tebliğ kapsamında şifre edinen gerçek tüzel kişiler yararlanabilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kişiler; sicil bilgilerine, borç bilgilerine, elektronik ortamda verdikleri bildirim, beyanname ile bu beyannamelere ilişkin tahakkuklara, emanet defterine kaydedilen tutarlara, haklarında yapılan elektronik yoklamalara ilişkin tutanaklara, elektronik hacizleri bilgilerine, e- Tebligatlarına, vergi ceza ihbarnamelerine ulaşabileceklerdir. Ayrıca; borç ödeme, e-Tebligat sistemine dahil olmak için talepte bulunma, vergi cezalarında indirim talebinde bulunma, uzlaşma talebinde bulunma, mükellefiyet durum yazısı alma, borç durum yazısı talebinde bulunma, özelge talebinde bulunma, gerçek kişilerde işe başlama,  adres değişikliği bildiriminde bulunma, gerçek kişilerde şube açılış bildiriminde bulunma, gerçek kişilerde işi bırakma bildiriminde bulunma, izahat davet müessesi kapsamında izahta bulunma, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun 48. maddesi kapsamında tecil talebinde bulunma, genel dilekçe verme işlemleri gerçekleştirilebilecektir' dedi.
 
KESİNLEŞMİŞ CEZALARA YENİ DÜZENLEME
Vergi ve diğer alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun hakkında bilgiler veren Güngör, “Bu kanun, kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava sürecinde bulunan alacaklar, inceleme ve tarhiyat sürecinde bulunan işlemler, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, kesinleşmiş sosyal güvenlik kurumu alacakları, ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamalarında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezalarını içeriyor” dedi.

   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA