Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, ilçelerdeki içme suyu ve arıtma işlerindeki gecikmeyi bürokrasiye ve İller Bankası’na bağladı. Başkan Kocamaz, çalışmalarına engel olunduğunu öne sürdü.
GİZEM EKİCİ
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Kurulu Mayıs Ayı 1.Oturumu gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yönetti. MESKİ’nin 2017 Faaliyet Raporu’nun onaylandığı oturumda Başkan Kocamaz İller Bankası’na sitemde bulundu. Başkan Kocamaz İller Bankası’nın kentte yaptığı işlerin çalışmalarına engel olduğunu öne sürdü.
“İLÇELERDE ARITMA İLE İLGİLİ CİDDİ ŞİKAYETLER VAR”
Genel Kurul’da ilçelerdeki arıtma tesisleri ve içme suyu hatları ile ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Ömer Karadeniz, İller Bankası tarafından Çeşmeli’de yapılan ancak MESKİ tarafından hala kabulü yapılmayan kanalizasyon sistemini sordu. Bölgenin yazın nüfus yoğunluğunun arttığını dile getiren Karadeniz, “Bölgede henüz hiçbir site arıtmaya bağlanmadı. Bu konuda yoğun şikayetler var” dedi. Yine Tömük ve Arpaç Bahşiş bölgesinde de benzer sıkıntıların yaşandığını dile getiren Karadeniz, “Sadece Mavi Bayrak temiz deniz demek değildir. Bunun doğası çevresi de önemlidir. Özellikle Tömük bölgesinde kıyıda yapılan çalışma sıkıntılara yol açmıştır. Bu bölgelerde arıtma ile ilgili neler yapılıyor?” diye sordu.
“İLLER BANKASI’NIN BÜTÜN İŞLERİ BİZE ENGEL OLUYOR”
CHP’li Karadeniz’in eleştirilerine karşı, topu İller Bankası’na ve müfettişlere atan Başkan Kocamaz ise, “Maalesef İller Bankası’nın yaptığı her iş bizim için problem. Bunların tamamı da geçmişten gelen problemler. Alt yapı çalışmaları çok sağlıklı değil. Anamur ve Bozyazı’da borular su alıyor. Arıtmaya gelmesi gereken su normalden 3 katı fazla geliyor. Su fazla geldiği için dolayısıyla arıtmayı da tam gerçekleştiremiyoruz. Bunların önceden tespitinin yapılması lazım. Biz orada sızdırmayı önlemek için yeniden masraf yapacağız. Aydıncık içme suyu hatlarında onlarca patlak var. İller Bankası’nın yaptığı işler yeterli kadar kontrol edilmiyor. Ben bunların hepsini Ankara’da dile getirdim. Birbirinden problemli 9 proje var. İller Bankası önce kabul etmek istemedi ama bunların tamamını önlerine ‘bütün problemli işler Mersin’e mi toplanmış?’ dediler. Biz sadece Mersin’i görüyoruz ama Türkiye’nin hiçbir yerinin Mersin’den farklı olduğunu düşünmüyorum. Yeni ihaleler yapılacak, bunların içerisinde Ankara’da kullanacakları arabayı koymuşlar. Biz bunlara da itiraz ettik. Önümüzdeki hafta Ankara’dan Mersin’e heyet gelecek. Gelecek heyete ‘bu sorunların tamamını tespit edin, biz vatandaşa mahçup oluyoruz’ dedik. 4 yıldır Gülek’e su veremiyoruz. Geçmişte başlamış bir iş bu. Arkadaşlarımıza kendimiz yapalım dedim ama orada çok büyük problemler çıktı. Müteahhit de iflas etmiş deniyor. Biz bu konularda kafa yoruyoruz ama çözmekte de zorlanıyoruz. Hatta ihaleleri bile fesih edin kalanını biz yaparız dedik. Şimdi Gülnar’a su getireceğiz ancak benim orada çok büyük endişem var. 55 kilometreden su getiriyoruz” dedi.
“MÜFFETTİŞ BASKISI YÜZÜNDEN ARKADAŞLARIMIZ SORUMLULUK ALMIYOR”
İller Bankası’nın Avrupa’daki gibi hizmet vermesi gerektiğin dile getiren Başkan Kocamaz, “İller Bankası bize kredi versin, ihaleleri biz yapalım. Onlardan daha ucuza daha kaliteli ihale yaparız. Ama İller Bankası elindeki bu yetkisini belediyelere devretmemek için büyük çaba gösteriyor. Gülnar’ın suyu ile ilgili geçmişten gelen bir çalışma vardı ve 4 buçuk milyon lira keşif çıkmıştı. İki milyonunu hibe olarak verecekler 2 buçuk milyonunu da biz koyacağız. Şimdi proje 30 milyona yaklaştı ve bize verdikleri yine iki milyon. Projeyi de yine onlar yapıyor. ‘İhaleyi iptal edip biz’ yapalım dedim, müfettişlere sorduk, ‘size hibe gelecekti eğer bu hibeyi almayıp projeyi yaparsanız soruşturma geçirirsiniz’ dediler. Belki ihaleyi biz yapsak 5 milyon daha karlı olacak bu iş. Bu konularda büyük açmaz içerisindeyiz. Belediyeler İller Bankası’na gelirlerinden yüzde 3 pay verir ama oradan kredi alacağında ise hiçbir şekilde yardımcı olmaz. Evet, şuan da ekonomik darboğaz da var hiçbir yerde para yok. Bu incelemeler yapılınca sorunların büyük bir kısmı çözülecek. Örneğin, Ayaş-Limonlu Arıtma Tesisi yapıldı ancak orada duruyor. Kanalları çalıştıramıyoruz. Kanalların çoğu geçmişte yapılmış, kullanılmadığı için tıkanmış. Bunların tespiti bile zaman alıyor. Bizim arkadaşlarımız da belediyenin üzerindeki müfettiş baskısından dolayı maalesef sorumluluk da almak istemiyorlar. Böyle bir açmazın içerisine girdik” diye konuştu.