“PROJE BANKASI OLMALI”


 

Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ateş, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün sahip olduğu donanımlara rağmen kaynak yetersizliği nedeniyle kapsamlı çalışamadığına dikkat çekerek, kurumun bir proje bankasına çevrilmesini önerdi.

Mehmet Nabi Batuk

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün sadece Mersin için değil ülke tarımı için de çok önemli bir merkez olduğunun altını çizen Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ateş, enstitünün sahip olduğu donanımlara rağmen maddi kaynaklarının yetersizliği nedeniyle istenilen seviyede çalışamadığına dikkat çekti. Enstitüsünün çalışmalarını kısıtlı maddi imkânlarına rağmen büyük bir hızla sürdürdüğünü ifade eden Ateş, son olarak çekirdeksiz Limon yetiştiriciliğinde dünyada geçerli bir tescil kazandığını hatırlattı. Tarsus ve Erdemli’de Enstitü bünyesine geçen tesislerle birlikte kurumun kapasitesinin arttırıldığının altını çizen Ateş, ancak daha fazla maddi desteğe ihtiyacı olduğunu aktardı. Yerel yönetimlerin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nü desteklemesi gerektiğini aktaran Ateş, ayrıca kuruma alternatif  gelir sağlayacak bir öneride bulundu. Kurum yapısında yapılacak bazı değişikliklerle birlikte enstitünün bir proje bankasına çevrilebileceğini söyleyen Ateş, hazırlanacak projelerin ihtiyaç sahibi üreticilere pazarlanabileceğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin çoğunda benzer uygulamaların yapıldığını ifade eden Ateş, “Böylelikle hem enstitüye alternatif bir gelir kaynağı yaratılabilir. Hem de tarım alanlarındaki innovasyon ve Ar- Ge çalışmalarına katkı sağlanabilir” yorumunda bulundu. 
“ÇALIŞMALARI HALKA DUYURMAKTA SORUNLAR YAŞANIYOR”
Günümüzde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmaları kamuoyuna duyurmakta da büyük güçlükler yaşadığını aktaran Ateş, “Orada çok güzel şeyler yapılıyor. Ama bu çalışmaları halka duyurmakta sorunlar yaşanıyor. Son sağlanan değişikliklerle birlikte Tarsus’taki eski toprak arazileri, D400 üzerindeki araziler ve Tarsus’un çıkışındaki tesisler Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne geçti. Bu çalışmaları ilçedeki bir şef arkadaşımız yürütüyor. Ayrıca Erdemli’deki tesislere de artık enstitü bünyesine geçti. Tüm deneme demonstrasyonları artık orada yapılıyor” dedi. 
ÜRETİCİNİN AR-GE ve İNNOVASYON İHTİYACI KARŞILANABİLİR
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün son yeniliklerle birlikte olanak ve donanımlarının arttığının ifade eden Ateş, kurumun proje hazırlayıp bu projeleri satan bir sisteme ihtiyacı olduğunu kaydetti. Enstitünün bir proje bankası gibi hareket ederek çiftçinin Ar-Ge ve innovasyon ihtiyacını karşılayabileceğini söyleyen Ateş, “Laboratuarlarıyla, toprak ve yaprak analizleriyle, seralarıyla, narenciye, sebzecilik, sert çekirdekliler, çim tohumu  gibi deneme demonstrasyonları ile ilgili kapsamlı projeler üretilebilir. Üretici gelir, ihtiyaçlarını anlatır, merkez burada bir proje hazırlayarak ona projesini satabilir. Burada proje ücretsiz verilebilir ama bir emek veriliyorsa onunda karşılığının alınması lazım. Merkez araziye toprağa göre uygun projeler hazırlayıp üreticiye sunabilir. Badem, Nar ve Trabzon Hurması, Turunçgil, Ceviz gibi yetiştirilmesi zor ürünlerde hazırlanacak projelerle sağlıklı bir üretimin gerçekleşmesi için çok yararlı olabilir” diye konuştu. 
“GELİŞMİŞ TÜM ÜLKELER İHTİYAÇ SAHİBİNE PROJE SATIYOR”
Enstitü’nün proje hazırlayıp pazarlayabilmesi için bazı bürokratik yeniliklere ihtiyacı olduğunu kaydeden Ateş sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:  “Buranın bir proje bankası haline getirilip, tarım alanındaki yeniliklere ve innovasyona katkı sağlaması lazım. Bunları yapmazsak olmaz. Buraya sadece devletin verdiği para ile sadece maaşları ve giderleri karşılayabiliriz. Bu yüzden mevcut destek ile enstitü yeni deneme demonstrasyonları çalışmalarında çok faydalı olamaz. Alata’nın çalışma gücünün artırılması için maddi gücünün yükseltilmesi lazım. Bunun için bölgede hazırlanan projeleri satan bir birim gibi yeniden düzenlenmesi gerekir. Burada devlet proje satar mı? Sorusu insanın aklına gelebilir ama dünyanın tüm gelişmiş ülkelerine bakın hepsi üreticiye proje satıyor” 
FRANSA’DAKİ PATATES ÜRETİCİLERİ ARAŞTIRMA İLE BÜYÜDÜ
Bürokrasiye önerisinde Fransa Patates Üreticileri Birliği’nin yapısını örnekleyen Ateş, “Bugün dünyanın en büyük patates başkenti Fransa’dır. Çünkü bütün tohumlar ve deneme demonstrasyonlarından geçerek dünyaya yayılıyor. Ayrıca bu birliğin elinde 127 tane ziraat mühendisi çalışıyor. Ama geçmişine bakacak olursak Fransa’daki bu birlik kolay bir şekilde dünyadaki borsayı eline geçirmedi. Yaptığı yararlı çalışmalarla dünyadaki patates borsasına önderlik yapıyor. Bizimde bir an önce Alata’yı hem bölgesine, hem ülkesine hemde dünyaya büyük projeler üreten bir mekanizmaya kavuşturmamız lazım” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA