Şişecam’da görüşmeler devam ediyor!


 

Mersin’de 527 işçinin eyleme geçtiği Soda Sanayi’de taraflar yeninden bir araya geldi. İşverenin tekrar müzakere kararı almasının ardından toplanan işçiler gece saatlerinde üretime yeniden başladı. Sendika ile yönetim arasındaki görüşmeler ise sürüyor.

GİZEM EKİCİ

Mersin’in Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi A.Ş'ye bağlı iş yerine Petrol İş Sendikası tarafından grev yazısı asıldı. Sendika ile Soda Sanayi A.Ş arasında başlayan görüşmelerden sonuç alınamayınca fabrikadaki toplam 980 personelin bulunduğu fabrikada Petrol iş üyesi  527 işçinin tamamı fabrika kapısında eyleme geçti. Grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Fabrika önünde halaylar çekip, sloganlar atan işçiler, buradaki eylemlerine son vererek fabrikaya girdi. Direnişe fabrika içerisinde devam eden işçiler, üretimi durdurma kararı aldı. Ancak Çarşamba günü fabrikada örgütlü Petrol-İş Sendikası ile Soda Sanayi A.Ş yöneticileri arasında görüşmelerden nihai sonuç çıkmadı. Bunun üzerine işveren fabrikaya noter çağırarak işçiler hakkında tutanak tutturup iş mahkemesine başvurdu. Hakimin fabrikaya gelip tespitte bulunacağını öğrenen işçiler müzakerelerin devam etmesi için eylemi bitirip üretime yeniden başladı. İşçiler, sendika ve işveren arasındaki yapılacak görüşmelerin ardından eylem yapıp yapmayacaklarına karar vereceğini belirtti.

METAL SENDİKASINDAN GREV YASAĞINA TEPKİ!

Bakanlar Kurulu’nun aldığı grev kararına bir tepki de Ocak ayında grevi yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan geldi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, “Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Soda Sanayi AŞ'ye bağlı üç işyerinde aldığı Grev kararı ertelendi. Grevin ertelenme nedeni bundan öncekilerde olduğu gibi, “milli güvenliğin tehlikeye girmesi” olarak gösterildi! Her ne kadar yasada ve Bakanlar Kurulu kararında “60 gün süre ile erteleme” öngörülse de 60 günün sonunda yasal olarak greve tekrar başlanamadığı ve halen uyuşmazlık var ise de zorunlu olarak Yüksek Hakem Kurulu’na gidildiği için erteleme kelimesi yerine tam anlamıyla bir yasaklamadan söz etmek gerekir. AKP hükümetleri işverenlere vermiş olduğu sözleri tutarak iktidar olduğu günden bugüne neredeyse tüm grevleri yasakladı. Grev hakkı, evrensel bir haktır. Geçmişi yüzyıllara dayanan uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış anayasal bir haktır. Grev hakkımızın elimizden alınması, özgür bir şekilde toplu sözleşme yapabilme hakkımızın elimizden alınmasına yönelik açık ve hukuk dışı bir saldırıdır. Hükümet, grev yasaklarını çeşitli bahaneler kullanarak yasaklamayı bir alışkanlık haline getirmiştir. Bizler metal işçileri olarak, hükümetin sadece ve sadece patronları koruyan, işçinin alınterini gözetmeyen, işçilerin grev hakkını elinden alan, anayasal bir hakkın kullanımını engelleyen kararına karşı yıllardır mücadele ediyoruz. Metal işçileri olarak bizler, bugün Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü ve grevleri yasaklanan yiğit sınıf kardeşlerimiz Soda Sanayi işçileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu, grev yasaklarına karşı verilecek mücadelede dayanışma içerisinde olacağımızı açıklıyor ve tüm emek dostlarını, Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin bu haklı mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA