Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “Eşit temsil ve kendi kararlarımız alabileceğimiz karar mekanizmalarında hak ettiğimiz yerleri istiyoruz” çağrısı yapıldı,.
Haber Merkezi
Mersin Kadın Platformu, 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimler için siyasi partilerdeki kadın temsiliyeti hakkında hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, Türkiye genelindeki 4 bin 200 milletvekili adayının 904'ü kadın, 3 bin 296'sı ise erkeklerden oluşuyor. Mersin’de ise 91 milletvekili adayının yalnızca 27’si kadın.
“EŞİT TEMSİL İSTİYORUZ”
Kadınlar olarak eşit temsil isteyen kadınlar, dünyanın kendi emekleri ile döndüğünü bildiklerini ifade ederek, “Bizler, kurumlarımızda, partilerimizde, sendikalarımızda ve meslek örgütlerimizde tüm teknik, sosyal ve psikolojik engellemelere rağmen var olma mücadelemizi sürdürüyoruz. Bizleri evlere kapatmak isteyenlere karşı evlerden çıkıyoruz, hakkımızda alınan kararlara katılmak için politik olarak sorumluluklarımızı alıyoruz. Biz Mersinli kadınlar, kurumlarımızda verdiğimiz onca emeğin görünür olması için de yalnızca seçim dönemleri değil tüm vakitlerde mücadele etmeye devam ediyoruz. Bütün bunların yanında alelacele yapılan bu 'baskın seçim'in yoğun takviminde, milletvekili adaylarının açıklanmasının hemen arifesinde, geçtiğimiz hafta, bir açıklama yaparak eşit temsiliyet istediğimizi tüm kamuoyu ile paylaşmıştık. Bizler şunları belirtmiştik, ‘Hayatın her alanında emek yoğun biçimde çalışıyoruz ama seçim süreçlerinin ardından 'haydi eve, ayağımızın altında dolaşmayın' muamelesi görmek istemiyoruz. Erkeklerin siyasi askeri, ekonomik ve tüm diğer başarıları için dayanak olmak istemiyoruz. Eşit temsil ve kendi kararlarımız alabileceğimiz karar mekanizmalarında hak ettiğimiz yerleri istiyoruz.’ 21 Mayıs 2018 günü akşamı aday listelerinin açıklanması ile bu haklarımızın göz ardı edildiğini üzülerek bir kez daha gördük” ifadelerine yer verdi.
“LİSTELERDE KADININ ADI YOK!”
24 Haziran seçimleri öncesi kadın vekil adayı sayısını ve oranını açıklayan platform raporda şu ifadeler yer verdi: “Türkiye genelindeki 4 bin 200 milletvekili adayının 904'ü kadın, 3 bin 296'sı ise erkeklerden oluşturulurken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) uyguladığı parti içi cinsiyet kotası ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesinin beklenen bir sonucu olarak yüzde 37 oranında kadın temsiliyeti ile eşitliğe en yakın tabloyu sergiliyor. Onu, yüzde 25 kadın temsiliyeti İle Vatan Partisi, yüzde 22 İle İyi Parti izliyor. Yüzde 21’lik kadın temsiliyet oranı ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet Ve Kalkınma Partisi (AKP) kadın temsiliyeti genel oranlamasında 4. sırada yer alıyorlar. Yüzde 13 oranı ile Saadet Partisi ve yüzde 11 oranı ile Milliyetçi Hareket Partisi de kadınlara neredeyse hiç yer vermeyen partiler olarak bu seçimin kaydına geçiyor. Partilerin 1. sıradan kadın aday gösterme oranlarına bakıldığında HDP'nin 18 kadın aday ile ilk sırada olduğunu, onu 13 kadın aday ile Vatan Partisinin izlediğini, 6'şar kadın aday ile CHP ve İyi Partinin bu açıdan 3. sırayı paylaştığını ve 4 kadın aday ile AKP'nin ardından 2 aday ile MHP nin izlediğini. Saadet Partisinin ise ilk sıradan hiç kadın aday göstermemiş olduğunu görüyoruz. Türkiye genelinde tablo, kadın aday sayısının en yüksek olduğu partide dahi eşit temsiliyete yaklaşmamış olduğu ve kadın aday oranları görece yüksek gibi görünen partilerin seçilebilecek yerlerden kadın aday koymak konusunda isteksiz ve başarısız olduklarını gösteriyor.”
“91 MİLLETVEKİLİ ADAYININ 27’Sİ KADIN”
Mersin’deki kadın temsil oranını da açıklayan rapora göre, “Mersin’de gösterilen toplam 91 milletvekili adayının yalnızca 27'si kadın. Yani Mersin için kadın aday oranı yüzde 29. Bu oran yüzde 21 olan Türkiye ortalamasının biraz üzerinde. Mersin'de 7 parti 13'er milletvekili adayı ile seçimlere giriyor. Bu partilerden en yüksek sayıda kadın milletvekili 5'er aday ile HDP ve Vatan Partisinde bulunuyor. CHP, AKP ve İYİ Parti 4'er kadın aday ile 2.i sırayı paylaşıyor. Onları Saadet Partisi 3 kadın aday ile izliyor. Yalnızca 2 kadın aday gösteren MHP ise Mersin'in karne notu en düşük partisi olarak göze çarpıyor.”
“PARTİLER SINIFTA KALDI!”
Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisinin sayısal olarak kadın temsiliyetini açısından en yüksek orana sahip partiler olduğunu kaydeden kadınlar, “Fakat yine bu seçimlerde de hakkımız olan eşit temsiliyet ve kadın iradesinin meclise taşınması konusunda sayısal olarak dahi partilerin yine sınıfta kaldığı da bir gerçek. Siyasi Partilerdeki ve Meclisteki kadınların nicelik olarak temsiliyeti genel tablo olarak böyle olmakla birlikte, esas olarak meselenin sayılarla tanımlanamayacak kadar çok yönlü olduğunu burada vurgulamak isteriz. Biz kadınlar, kadın iradesinin meclise taşınmasında ısrar ederken, kadınların temel haklarını ve kadın bakış açısını meclise yansıtan, kadın iradesini mecliste temsil edebilen, kadınların sesine ses olabilen bir temsiliyetten bahsediyoruz. Barışı, kadın özgürlüğünü, kimlik, beden ve emek politikaları hakkında 'benim bedenim benim kararım' şiarını meclise taşıyabilen bir temsiliyetten bahsediyoruz. Kadın iradesinin meclise taşınması meselesini biraz daha detaylandıralım. Kadın iradesinin meclise taşınması; kadınlar tarafından, kadın bakış açısı ile oluşturulmuş politikaların kararlılıkla uygulanması demektir. Bu politikalar; parti içi karar alma mekanizmalarında uygulanan toplumsal cinsiyet/kadın-LGBT-Genç kotaları, kadınlarla ilgili kararların kadın meclisleri aracılığı ile alınıp hayata geçirilmesi, bu kadın meclislerinin işleyişinin geleneksel hiyerarşik yapılarının yeniden yorumlanarak demokratikleştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için parti organlarında önlemler alınması ve parti içi eğitimlerin yapılması, eşitlik birimlerinin hayata geçirilmesi vb. politikalardır.
KADINLAR FERMUAR SİSTEMİ İSTİYOR
Ayrıca aday belirlenme süreçlerinde, aday gösterilecek kadınların kadın meclisleri gibi kadın örgütlenmelerinin içerisinden seçilmesi ve fermuar sistemi olarak adlandırdığımız sıralamada 1 kadın bir erkek adayın yerleştirilmesi de bu konuda uygulanacak önemli politikalardan. Bu politikaların parti içindeki kadınların siyasi hayata ve karar mekanizmalarına katılımları önündeki engellerin kalkmasını sağlamanın yanında seçim sürecinde ve sonrasında kadın adayların ve kadın vekillerin karşılaşacakları toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa karşı da kadın dayanışmasını tesis edeceği ve kadınları güçlendireceği bir gerçektir. Tüm bu tablo altında 24 Haziran 2018 seçim sürecine giderken, kadınların eşit ve kadınların iradesini meclise taşır bir biçimde temsil edilmediği bir meclisin kadınlar hakkında yasalar çıkarmasının meşru olmadığını belirtmek isteriz. Biz kadınlar, bu hayatı emekleri ile döndürenler, hakkımız olan kadın iradesinin karar mekanizmalarında da eşit temsiliyeti konusunda mücadelemize devam edeceğiz. Eşit temsil ve emeğimizin karar mekanizmalarında da görünür olması yönündeki haklarımızın bundan sonra da arkasında olacağımızı buradan tüm Mersin halkları ile paylaşıyoruz” diyerek siyasi partilere çağrıda bulundu.