“Yetkilileri göreve davet ediyoruz” diyen oda Genel Sekreteri Galioğlu, ulaşım konusunda sıkıntılar olduğunu ve hastaların 1 kilometre yürüyerek hastaneye ulaşabildiğini belirterek, “Madem hizmete açıldı bari çalıştırın!” çağrısı yaptı.
SONER AYDIN
Mersin’de günlerdir süren Şehir Hastanesi tartışmalarına hekimler de katıldı. Şehir Hastanesi’ne yönelik ulaşım ve hizmet eleştirilerini destekleyen Mersin Tabip Odası, “Mersin Şehir Hastanesi gerçekleri” başlıklı açıklama yaptı. Tabip Odası binasında gerçekleştirilen açıklamada, Şehir Hastanesi’ne dair sorun ve öneriler bir kez daha gündeme getirildi. Hekimler adına konuşan Tabip Odası Genel Sekreteri Cemil Galioğlu, Şehir Hastanesi’nde yaşanan problemlerin çözümü için Mersin Valisi’nden ve Büyükşehir Belediye başkanından randevu talep ettiklerini ancak herhangi bir cevap alamadıklarını söyledi.
“RANDEVU İSTEDİK VERMEDİLER”
Sözlerine gerek hekimlerin gerekse de Mersin halkının önemli bir sorununa dikkat çeken haberi nedeniyle Fox Tv’ye teşekkür ederek başlayan Galioğlu, “Hem Devlet Hastanesi’nin hem de Kadın Doğum Hastanesi’nin kapatılarak buralara taşınması ve hastaların buralar yönlendirilmesi başlı başına bir problem. Şehir Hastanelerin planlanmasında bizim en başından itibaren olan önerilerimiz ve itirazlarımız buna yönelikti. Devasa yapılarla sağlık hizmetini uygun koşullarda vermeniz mümkün değil. Şehir Hastaneleri birçok ülkede denenmiş ancak vazgeçilmiştir. Biz hem Mersin Valilisi’nden hem de Büyükşehir Belediyesi başkanından randevu talep ettik ancak taleplerimize cevap verilmedi. Yüz yüze görüşme ve sorunlarını konuşup tartışma fırsatı bulamadık. Umarım bu bir vesile olur ve odamızı muhatap alıp önerilerimize kulak verirler” dedi.
“TARTIŞMA BİLİMSEL VERİLERLE YAPILMALI”
Mersin Tabip Odası olarak, tartışmanın bilimsel araştırmalardan ve gerçeklerden yola çıkılarak yapılması gerektiğini vurgulayan Galioğlu, “Kamuoyu, Mersin Şehir Hastanesinin hizmete girmesinin “Birinci yılında Mersin Şehir Hastanesinin Sağlık Ortamına Etkisi” başlığıyla bir panel düzenlemek istediğimizi ve panelimize Mersin Valiliğince izin verilmediğini de anımsayacaktır. Hastane haberinin nasıl yapıldığı, orada konuşan hastaların nasıl bulunduğu, konuşmaların nasıl ayarlandığına bizim yorum yapmamız mümkün değil ancak ‘ayağı kırık değil, hastanemize hiç gelmemiş’ denilen şahsın hastane kayıtlarının ve film raporlarının incelenmesi halinde haberin gerçekliği ortaya çıkacaktır. Mersin Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonumuzun 22 Kasım 2017- 10 Ocak 2018 tarihleri arasında 578 kişi ile yaptığı çalışmanın ‘Sonuç ve Öneriler’ bölümünden aşağıya aktardıklarımıza dikkat edilmesini istiyoruz; ‘Şehir hastanesinin kent merkezinden uzak bir alana kurulması coğrafik uzaklık nedeniyle sağlık kurumuna erişimi olumsuz etkileyen önemli bir problemdir. Bu sorun hem sağlık hizmeti alanlar hem de şehir hastanesinde görev yapan sağlık emekçileri açısından sağlık kurumuna erişimi ciddi olarak zorlaştırmaktadır. Bunun yanında, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları ile hastane arasında bir bağlantının yeterli düzeyde olmaması yine fiziksel nedenlere bağlı olarak hastaneye erişimi olumsuz etkileyebilecektir. Yaklaşık bin 300 yatağı ile böylesine büyük bir sağlık tesisisin yönetimi hem özel hem de kamu açısından ciddi sıkıntılara yol açabilecektir’ dedi.
“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”
Şehir Hastanesi ile ilgili sorunların çözülmesi adına hükümeti, Sağlık Bakanlığı’nı, Valiliği, Sağlık Müdürlüğü’nü ve Büyükşehir Belediyesini göreve çağıran Galioğlu, “Mersin Şehir Hastanesi'nin yüklenici firmaya sadece kira bedeli olarak ödediği para aylık 11 Milyon TL, yıllık 132 Milyon TL. Yıllık ödenen 132 Milyon TL üzerinden, 5 yıllık kira parası ile bu hastaneyi yapmak mümkün. Yani tam 20 yıl boyunca yüklenici firmaya yılda 132 Milyon TL para ödenecek. Ayrıca, kira bedeli dışında 19 kalem hizmete (Yemek, Temizlik, güvenlik, otelcilik, görüntüleme, laboratuar gibi tıbbi olan ya da olmayan hizmetler) karşılık ayda 30 Milyon TL daha yüklenici firmaya para ödenmektedir ki bu da yıllık 360 Milyon TL etmektedir. Bu hesapla yüklenici firmaya ayda toplam 40 Milyon TL civarında para verilmektedir. Hastanenin ortalama aylık gelirinin 30 Milyon TL olduğu düşünüldüğünde her ay yaklaşık 10 Milyon TL açık verilip, bu miktar da bütçeden karşılanmaktadır. Yemek hizmetlerini kişi başına Toros Devlet Hastanesi 6 TL'den almakta iken, Mersin Şehir Hastanesi bu hizmeti 13 TL'den almaktadır. Yüklenici firma ile anlaşma sonucu hastaneye yüzde 70 doluluk garantisi verilmiştir. Bu doluluğun sağlanması için Toros Devlet Hastanesi özellikle travmalı hastalara hizmet veren Göğüs Cerrahi, Beyin Cerrahi, Kardiyovasküler Cerrahi benzeri hastalara acil poliklinikte hizmet vermemekte ve 112 ambulansları bütün acil travmalı hastaları Şehir Hastanesine götürmektedir. Buna bağlı olarak da gerek doktor ve gerekse de diğer sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü; Bilimsel olarak etkin olabilmesi için bir hastanenin 200-600 arası yatak kapasiteli olması gerektiğini belirtmektedir. Oysa Mersin Şehir Hastanesi bin 300 yataklıdır ve bu da hizmette ciddi sıkıntılara yol açmaktadır” diye konuştu.
“HASTALAR 1 KİLOMETRE YÜRÜYEREK HASTANEYE ULAŞIYOR”
Hastanenin şehirden uzaklığı nedeniyle merkez ilçelerden bile hastaneye ulaşmanın çok zor olduğunu vurgulayan Galioğlu, “Dolmuşların hastane kapısına kadar gelmesine izin verilmemektedir ve hastalar ya bin 100 metre yolu yürüyerek ya da arkadan gelen belediye otobüsünü bekleyerek hastaneye ulaşabilmektedirler. Hastanenin büyüklüğü, hastane içerisinde merdiven olmaması ve ulaşımın sadece asansörle olması nedeniyle hastalar ve çalışanlar, hastane içerisinde zorluk çekmektedir, klinik ve poliklinikler arası ulaşım zorlukla olmaktadır. Market, cafe, restoran, kuaför, giyim mağazaları ve otelcilik, reklam hizmetleri ön planda olan hastanede doktor ve diğer sağlık çalışanlarının dinlenme ve giyinme odaları bulunmamaktadır. Mersin Tabip Odası yönetimi olarak hekimlere ve halk sağlığına karşı sorumluluklarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla yerine getirmeye çalışacağımızın bilinmesini isteriz” diye belirtti.
“MADEM HİZMETE AÇILDI BARİ ÇALIŞTIRIN!”
Hekimlere destek vermek amacıyla açıklamaya katılan CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise hekimlerin randevu taleplerine cevap vermeyen Mersin Valisi’ne yüklendi. Şehir Hastanesi’nin verimli bir şekilde çalıştırılmasını sağlamak için Valiliğin ve Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçmesi gerektiğini aktaran Atıcı şunları söyledi: “Şehir Hastaneleri fikir aşamalarından itibaren sorunludur. Bunu Mersin Valisi’nin ya da Belediye Başkanının çözecek durumu yoktur ancak madem yapıldı o zaman verimli şekilde çalıştırılmasını sağlamak Valinin ve büyükşehir belediyesinin görevidir. Ne demek siz Tabip Odası’nın verdiği randevu talebine cevap vermiyorsunuz. Siz kimsiniz ya? Sayın Valim, Sayın Bakanla birlikte seçim çalışması yapmaya zaman bulabiliyorsunuz. Halkın sağlık sorununu çözmek için Tabip Odası’na mı randevu veremiyorsunuz. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bu kentin bakanı açıklama yapıyor ‘sorun yok’ diyor ama ardından büyükşehir belediyesi ring seferleri koyarak ulaşımı sağlıyor. Hanginize inanacağız, kime inanacağız? Madem böyle bir yatırım yapıldı çalıştırın.”