SONER AYDIN
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bozyazı ilçesi Gözce Mahallesi’nde çamlık alanını tahrip ederek yapmak istediği Çöp Depolama Merkezi’ne karşı mücadele sürüyor. Büyükşehir Belediyesi yargıya taşındığı için 3 yıldır yapılamayan projeden vazgeçmezken, yöre halkı da direnmekte ısrar ediyor. Ancak son yaşanan gelişme bölgede büyük tepkiye neden oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin doğa katliamı ile yaratacağı tahribattan nemalanmak isteyen taş ocağı işletmecileri bölgede tesis kurmak için harekete geçti.
KÖYLÜLER ÇED’E İZİN VERMEYİNCE, 5 KİLOMETRE UZAKTA YAPILMAK İSTENDİ!
HCG İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan tesisler için sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından uygun bulununca halkın bilgilendirilmesi adına Gözce Mahallesi’nde ÇED Bilgilendirme Toplantısı yapılması gerekiyordu. Ancak köylülerin karşı çıkması nedeniyle toplantı Gözce’ye 5 kilometre uzaktaki Tekeli Mahallesi’nde yapılmak istendi. Köylüler toplantının Tekeli’de yapılmasına tepki gösterince geri adım atıldı. Dün yapılması planlanan ÇED Bilgilendirme Toplantısı 12 Temmuz’a ertelendi.
“MAHALLEMİZDE ÇÖP DEPOLAMA MERKEZİ VE TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”
Bölgede adeta doğa katliamına neden olan tesislere karşı 3 yıldır mücadele eden mahalleli bölgede çöp toplama merkezi ve ardından gelecek olan taş ocağı istemediklerini söyledi. Tesislerle birlikte binlerce ağacın kesileceğini, mahallenin toz toprak içerisinde kalacağını ve sularının kirleneceğini vurgulayan mahalleli, “Projenin iptali için idare mahkemesine dava açtık. Burada 200 bin ağaç kesecekler. Tesislerden üretilecek mikroplar içme ve sulama sularına karışacak. Ayrıca tesisin yapımına karşı değiliz. Sadece tesisin kurulacağı alanın yanlış yerde olduğunu söylemeye çalışıyoruz. Bizlerin tek istediği bir tek orman ağacının kesilmeden projenin yapılmasıdır. Çünkü ormanlarımız yok olursa bizlerde olmayız” dedi.
KOCAMAZ KÖPÜRMÜŞTÜ!
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise eylemlere tepki göstererek, “Bu çöp bir şekilde taşınacak. Bunun tek çözümü var o da çöp üretmemektir. Bakın Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’taki katı atıklar için her şeyi hazırlanmış, kaynağı, projesi ve ÇED raporu hazır bir tesisin yapılması engellendi. Oysa parası bile hazırdı. Şimdi bu çöpleri biz ne yapacağız? Sonuçta bu çöpü biz üretmiyoruz. Bunu ajite etmenin gereği yok. Bu çöp bir şekilde taşınacak. Halkı galeyana getirip bunu engellemek ne kadar akla uygun bir durum. İstanbul’un içerisinde böyle yüzlerce Katı Atık Aktarma İstasyonu var. Yine aynı şekilde Tarsus’ta şehrin içerisinde var ve hemen bitişiğinde de okul var. Bu sadece aktarma istasyonu sonuçta çöp orada kalıcı kalmıyor. Gerekirse kokunun giderilmesi için de çalışmalar yapacağız” şeklinde konuşurken, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de Başkan Kocamaz’a destek çıkarak, “Yapılan iş doğrudur, yanlış iş yoktur” ifadelerini kullanmıştı.