MERSİN’DE 4 MİLYAR METREKÜP GAZ DEPOLANACAK


 

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi Projesi’ne onay çıktı. İki farklı bölgede toplam 4 milyar metreküp gaz depolanacak.

SONER AYDIN

Mersin'in Tarsus ilçesinde gerçekleştirilecek yer altı doğalgaz depolama tesisleri için gerekli 1/5 bin ölçekli nazım imar planının Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde kabul edilmesinin ardından ilk adım atıldı. Tarsus’a bağlı Ballıca, Alifakı, Heleke, Kocaköy, Nemiroğlu, Mahmutağa, Ağzıdelik, Baharlı, Çatalca, Hacıbozan, Zübeyir, Yüksekköy Köyleri ve Adana’nın Karataş İlçesi’ne Tabaklar Köyü sınırları mevkiindekinde kurulması planlanan yer altı doğal gaz depolama tesisleri için Mersin Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası (PTD) kabul edildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) doğrultusunda incelenen ve uygun bulunan, projeye ilişkin ÇED süreci başlatıldı. Gaz Depo ve Madencilik A.Ş. tarafından bölgede yapılacak tesiste 1 milyar metreküp gaz depolanacak. Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan tesiste ise 3 milyar metreküp gaz depolanacak. 

“2015’TE GÜNDEME GELDİ”
Tarsus'ta planlanan doğalgaz depolama tesisleri, ilk defa 2015 yılı Ekim ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından duyurulmuştu. Tekfen Holding'e bağlı Tekfen İnşaat ve Tesisat ile Alman HMB'nin yer aldığı konsorsiyum, geçen yıl Eylül ayında Mersin'in Tarsus ilçesinde yapılacak yer altı doğalgaz depolama tesisleri için 2,4 milyar avro tutarında 2 sözleşme imzalamıştı. 

KOCAMAZ: EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise gaz depolama alanları ile ilgili mecliste yaptığı konuşmada, yapılacak depolama tesisinin bölgeye ekonomik olarak katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Bunlar Tarsus bölgesinde soda sanayinin yer altı kaynakları. Daha evvel soda yapılmak üzere kullanılmış. Bunların boşalan yerleri doğalgaz deposu olarak kullanılacak. Yerin bin 400 metre altındaki bu depolar değerlendirilecek. Buna benzer bir proje Tuz Gölü’nün bulunduğu bölgede de yapılıyor. Mersin’de açıkta bulunan akaryakıt depolarının da böyle düzenlenmesi gerekiyor. Çalışmalar ve araştırmalar gösteriyor ki çok büyük tehlike arz ediyor. Burada özel bir firma bununla ilgili fizibilite çalışmaları yaptı, projeler hazırladı. Şimdi biz bunları imar planlarına ekliyoruz. Üzerindeki araziler yine tarım alanı olarak kullanılacak. O bölgenin bu şekilde değerlendirilmesi de o bölgeye ekonomik olarak katkı sağlayacak” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA