MERSİN’DEN MESLEKİ EĞİTİM HAMLESİ


 

Türkiye İş Kurumu ile Oda ve Borsaların üst çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) Protokolü Türkiye’de ilk kez Mersin’de uygulamaya geçiyor.

GİZEM EKİCİ

Milli İstihdam Seferberliği, +2 istihdam hedefiyle devam ediyor. Hedeflere katkı sağlamak adına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) Protokolü imzalandı. İmza töreninde aynı zamanda özel sektöre istihdam teşvikleri hakkında bilgi verilirken İstihdamın En’leri Ödülleri de sahiplerini buldu.

İŞ DÜNYASI NİTELİKLİ ELEMAN İSTİYOR
Törenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İŞKUR’un kamu kurumları arasında özel sektör mantığı ile çalışan bir kurum olduğuna dikkat çekerek, “Bu anlamda, Mersin’de uyum içinde çalıştığımız ve anlamlı işler ürettiğimiz İŞKUR’u iş dünyamızın ayrılmaz bir parçası görüyoruz” dedi. 
İş dünyası olarak üretimi ve kentin zenginliğine katkı sağlamayı büyük bir gurur olarak gördüklerini vurgulayan Kızıltan, “Ancak,  bize bundan daha da çok gurur veren şey, kentimizin istihdamına katkı sağlamaktır. Çünkü iş ve aş, ülkemizin sosyal huzurudur” ifadelerini kullandı.  Bir ülkenin gelişmesi ve varlığını sürdürebilmesi için en temel unsurun eğitim olduğunu vurguladığı konuşmasında Kızıltan şu ifadelere yer verdi: “Tabii iş dünyası olarak biz eğitimin, özellikle de teknik ve mesleki eğitimin önemini her platformda belirtiyoruz. Teknik ve mesleki eğitimde çağa uygun bir sistem oluşturmalıyız. Teknik ve mesleki eğitimi ulusal bir politika haline getirmeliyiz. Yani yap-bozlardan vazgeçip çağa uygun bir eğitim sistemi oluşturmalıyız. Teknoloji üretip yapıp satacaksak, teknik ve mesleki eğitimi çok iyi almış kadrolarımız olmalı.”
Bugün iş dünyasının en çok, nitelikli insan gücü eksiğini hissettiğine dikkat çeken Kızıltan, mesleksiz ve işsiz çok sayıda insan bulunduğunu söyledi. Mesleki eğitimde en verimli sistemin teorik eğitimin yanında iş başında eğitim olduğunu kaydeden Kızıltan, “Özellikle, bugün imzalanacak olan MEGİP Protokolü kentimizin ve ülkemizin istihdam sorunun çözümü adına atılmış doğru bir adımdır” değerlendirmesini yaptı. Geçmiş yıllarda yine paydaşların bir araya gelerek UMEM adı altında benzer bir projeyi hayata geçirdiğini ve on binlerce istihdam yaratıldığını hatırlatan Kızıltan, “MEGİP Protokolünün yine üst çatı kuruluşumuz olan TOBB’la imzalanmış olması, bu projeye güç verecektir” dedi.

“PROJEYE LOJİSTİK DE ENTEGRE EDİLMELİ”
Bu projeye daha önce denenmiş ve çok olumlu sonuçlar alınmış olan Lojistik Akademi, Dış Ticaret Koçları ve Dış Ticaret Perileri Proje ve Eğitimlerinin de entegre edilmesini öneren Ayhan Kızıltan, bölgenin lojistik ve dış ticaret bölgesi olduğunu hatırlatarak, önemli başarılar elde edileceğine inandığını söyledi. Geçmişte bu eğitimleri alan gençlerin bugün halen sektörde etkin olarak çalışmayı sürdürdüğünü ya da birer girişimci olduğunu dile getiren Kızıltan, “Bu entegrasyonla daha kapsayıcı ve nitelikli bir istihdam ortaya çıkacaktır” dedi.

“İŞSİZLİK TEK HANELİ RAKAMLARA İNECEK”
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise konuşmasına kurumun çalışmalarını özetleyerek başladı. İŞKUR’un 81 ilde 8 bin 500 personeli ile hizmet verdiğini anlatan Uzunkaya, Mersin’in de aktif çalışan iller arasında yer aldığını bildirdi. Mersin’in bu yıl 26 bin istihdam hedefi bulunduğunu dile getiren Uzunkaya, “Ancak bu yeterli değil. Ben Mersin’in 30 bin istihdam gerçekleştireceğine inanıyorum. Bu rakamı rastgele değil, sahadan aldığımız verilere dayanarak söylüyorum. Nisan ve Mayıs aylarında 2 bin 52 işyerini ziyaret ettik ve yaptığımız araştırmalar sonunda işverenlerin geçen yıla oranla talebinin yüzde 30 arttığını gördük. Bize düşen ise işyerlerinin talep ettiği vasıfta insan eğitmek” dedi. Türkiye’nin işsizlik rakamlarına da değinen Uzunkaya, mevcut durumda bu oranın yüzde 10.1 olduğunu ancak önümüzdeki aydan itibaren oranın tek haneli rakamlara düşeceğini müjdeledi. Mersin İŞKUR’un iş çevreleriyle iyi bir diyalog içinde olduğunu vurgulayan Uzunkaya, “Kentinizde yatırımları artıracak, işgücü piyasasına girişi kolaylaştıracak hangi adımı atarsanız atın, bilin ki sizin bir adımınıza 7 adım hızla koşan İŞKUR’u yanınızda bulacaksınız. İşverenleri, iş arayanları, çalışanları, kamu kurum ve kuruluşlarını birbiriyle farklı kulvarlarda koşan yapılar değil, aynı hedefe koşan paydaşlar olarak görüyoruz. Yol arkadaşlarımızla birlikte çalışma irademizin ülkemize yeni başarılar getireceğine inanıyoruz” dedi.
Toplantının sonunda Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, kentteki çalışmalar hakkında bilgi verirken İŞKUR Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz, istihdam teşviklerini anlattı.
Toplantıda ayrıca İstihdam’ın En’leri Ödülleri de verildi. Buna göre en çok işe yerleştirme kategorisinde ödül sahibi TEPE Servis ve Yönetim A.Ş olurken, kadın istihdamında ödülü Eren Tarım Ürünleri, genç istihdamında Rahmanoğlu Yapı Sistemleri ve engelli istihdamında ise Yeni Mağazacılık A.Ş aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA