Gizem EKİCİ
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) bölgedeki bilim, sanayi ve teknolojik olanakları ve son gelişmeleri değerlendirdi. Gelişmeleri yakından takip eden toplumların çağdaş dünya düzeninde bir adım öne çıktığı öngörüsüyle gerçekleştirilen toplantı Mersin İskele Marin’de Süleyman Sönmez başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca Mersin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Cem Onat katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıda Almanya’nın Endüstri 4.0 ile üretime başladığı bildirilirken, AR-GE faaliyetlerinin artık lüks olmaktan çıktığı ve zorunluluk haline geldiği vurgulandı.
“AR-GE BİZİ DAHA İLERİYE TAŞIR”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çukurova SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, “24 Haziran’dan sonra ülkemiz yeni bir dönemece girdi. Herkes için hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak elimiz her zaman taşın altında oldu ve bundan sonra da bölgemizin, ülkemizin her alanda gelişimi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz. İnovasyon ve Araştırma-Geliştirme (AR-GE) planlamalı çalışmalar Türkiye’yi daha ileri noktalara taşıyacaktır” diye konuştu.
“ALMANYA ÜRETİME GEÇTİ BİZ BEKLİYORUZ”
Toplantıya katılan Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (DASİFED) Başkanı Faruk Ekinci de Almanya’nın Endüstri 4.0 teknolojisi sayesinde insansız makinelerle üretime geçtiğini hatırlattı. Ekinci, Almanya’da 15 yıl içerisinde özellikle sanayide tamamen insansız makinelerin üretim gerçekleştireceğini vurguladı. Ekinci, dünyanın bir sanayi devrimiyle kendine yön çizdiğini, Türkiye’nin de bu yöne kanalize olması gerektiğini kaydetti.
ENGİN, YATIRIMLARI ANLATTI
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin de bölge yatırımlarına vurgu yaptığı konuşmasında yılsonuna kadar bitmesini bekledikleri Çukurova Bölgesel Havalimanı, Kazanlı-Tarsus-Seyhan Kıyı Şeridi Projesi, Pozantı Gülek’teki Karboğazı Kayak Tesisleri’nin Adana ve Mersin adına büyük kazanım olacağını vurguladı.
“AR-GE ARTIK LÜKS DEĞİL; ZORUNLULUKTUR”
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Mersin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Cem Onat ise yakın zamanda Mersin’in farklı lokasyonlarında yeni organize sanayi bölgelerinin planlandığını vurguladı. AR-GE faaliyetlerinin Türkiye’nin 2023 hedefleri için lüks bir ihtiyaçtan öte bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Onat, “ARGE kültürümüzün geliştirilmesi ve içselleştirilmesi için daha fazla yol kat etmemiz gerektiği ortadadır. Doğru sorulmuş ARGE motivasyon sorusu ARGE süreçlerimizi başlatacaktır. Ülkemizde ve bölgemizde yüksek katma değer yaratacak üst düzey ARGE projelerinin çıkmasını diliyorum” diye konuştu.