Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen çalıştay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Başkanlığında başladı. Çalıştaya Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile projenin ortağı ve finansörü olan Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı’nın (WALD) Akademi Direktörü Hülya Alper, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Mersin’de faaliyet gösteren oda ve dernek temsilcileri katıldı. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eş Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz çalıştayda yaptığı konuşmasında Binyıl Bildirgesi ve bu bildirge doğrultusunda belirlenen Binyıl Kalkınma Hedeflerinden bahsederken, bu hedeflerin Mersin’de gerçekleştirilen çalıştayın temelini oluşturduğunu belirtti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kendisinin 2016-2019 dönemi eş başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı’nın Türkiye’nin de dâhil olduğu coğrafyalardaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması noktasında son derece önemli bir görev üstlendiğini ifade ederek, “Yapacağımız Çalıştay boyunca, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem”, “Proje ve Çalıştay Metodolojisi”, “Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler”, “Proje ve Faaliyetlerin Değerlendirilmesi” ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Sınıflandırılması” konularında sunum ve değerlendirmeler yapılacaktır. İlimiz, ülkemiz ve dünyamız için son derece önemli konuların ele alınacağı Çalıştayımıza katkı ve katılım sağlayacak olan uzmanlarımız iki gün boyunca konuyu tüm yönleriyle ele alacaklar” dedi.
“BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAK İÇİN OLAĞANÜSTÜ GAYRET SARF EDİYORUZ”
Başkan Kocamaz çalıştayda Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan, yürütülen, hayata geçirilen ve BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile örtüşen, bu hedefleri %100 destekleyen projelerden örnekler verdi. Birleşmiş Milletlerin 2000 ve 2015 yılında aldığı kararların daha mutlu, huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir dünyanın nasıl kurulacağının yol ve yöntemlerini ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni yapmak için olağanüstü gayret sarf ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Ancak şunun bilinmesini isterim: Düzeltmeye çalıştığımız tablonun günahı tüm dünyanın değil, dünya kaynaklarını ve nimetlerini paylaşan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan ve şu anda dünyanın en gelişmiş ülkeleri olarak kabul edilen devletlerindir. Üzülerek ifade etmek isteriz ki, bazı gelişmiş ülkelerin saltanat kayıkları, geri kalmış ve köleleştirilmiş ülke insanlarının kan ve gözyaşları denizinde yüzmektedir” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ, ANADOLU’YU ANLAMAKTAN GEÇMEKTEDİR”
Dünyanın pençesinde bulunduğu sorunların çözümünü Türk milleti olarak çok iyi bildiklerini belirterek sözlerini sürdüren Başkan Kocamaz, “Anadolu’nun özelliklerini her bakımdan temsil eden Mersin’i anlamak demek; Anadolu’ya ruh veren mayayı, dünyayı huzura kavuşturacak formülü bilmek demektir. Türkiye’nin sorunlarının çözümü Mersin’i, dünyanın sorunlarının çözümü ise Anadolu’yu anlamaktan geçmektedir. Mersin ve Anadolu’nun kültürel, inanç ve medeni kodlarını Türkiye ve dünyanın kodları haline getirmektir” diye belirtti.
“YERELLEŞME RÜZGÂRINI ŞİMDİ DAHA KUVVETLİ BİR ŞEKİLDE ESTİRECEĞİZ”
Daha iyi bir dünya ve daha iyi bir çevre arzusu ile 2000 yılında 8 başlık altında kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri sürecinde Türkiye olarak önemli bir başarı elde ettiklerini ifade ederek sözlerine başlayan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, “Biz teşkilat olarak ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin yerelleştirilmesi çalıştaylarını Mersin’de başlatıyoruz. Geçmişteki başarımız, o yıllarda yakaladığımız yerelleşme rüzgârını şimdi daha kuvvetli bir şekilde estireceğimize olan inancımı güçlendiriyor. Pilot olarak başlattığımız bu proje ile birlikte faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden biri olan Türkiye’nin 2030’a kadar tabana yaygın ve kapsayıcı, sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılacak referans ülke olma vizyonuna katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
“BU ÇALIŞTAY İLE BÖLGESEL KALKINMA İDEALİMİZE BİR ADIM DAHA YAKLAŞMIŞ OLACAĞIZ”
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden 11.’si olan şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınmasını içeren hedefin UCLG-MEWA olarak temel dayanaklarının olduğunu ifade eden Duman, “Mersin’de gerçekleştireceğimiz bu çalıştay ile UCLG-MEWA olarak bölgesel kalkınma idealimize bir adım daha yaklaşmış olacağız. Bu manada elini taşın altına koyan herkese ve özellikle bizleri burada bir araya getiren Mersin Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Mersin Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eş Başkanı burada olduğu için bizler için ayrı bir yere ve öneme sahip. Mersin’de yaptığımız bu çalışmalarda kendi ailemizle bir arada olma duygusunu da tatmış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Yeni Kentsel Gündem Hakkında UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz tarafından bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Proje ve Çalıştay Metodolojisi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Yerel Yönetimlerin Bilmesi Gerekenler, Proje ve Faaliyetlerin Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Sınıflandırması konularında panel düzenlendi.