Mehmet Nabi Batuk
Mersin’de dezavantajlı kadın gruplarına ilişkin düzenlediği atölye çalışmaları ile bilinen ve son olarak kadın istihdamının arttırılması amacıyla bazı ekonomik projeleri ile dikkat çeken Anka Üreten Kadın Derneği’nin Ağustos 2018 ile Temmuz 2019 arasını kapsayan etkinlik programı belli oldu. Son olarak dezavantajlı kadınlara yeni istihdam alanı açmak amacıyla Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi’ni hayata geçiren Anka Üreten Kadın Derneği önümüzdeki aylarda da ekonomik, siyasi, kültür sanat ve sosyal çalışmalarına aralıksız devam edecek. Gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi veren Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı Devrim Gündeş, kurumsal olarak en önemli hedeflerinin kadınların maddi özgürlüğünün sağlanması olduğunu kaydetti. Gündeş, “Biz sosyal sorumluluk derken işin içerisini sadece manevi olarak doldurmuyoruz. Bizim asıl derdimiz kadınların para kazanmasıdır. Çünkü kadınların temel sorunu şiddet ve fakirlik ise bunların hepsinin temelinde ekonomik eksiklikler var. Bu yüzden bu ekonomik sorunlar çözülmeden kadınlara hiçbir misyon yükleyemiyoruz. Kadınların ekonomik gücü olmadan ne anne olabiliyor ne bir eş olabiliyor nede bir birey olabiliyorlar. Doğal olarak ta ilk başta bizim kadınların para kazanacağı olanakları yaratmamız gerekiyor. Anka Üreten Kadın Derneği’nin çıkış noktası da budur” dedi.
“KADINLARA BALIK TUTMAYI ÖĞRETİRKEN; ONLARI NASIL PAZARLAYACAKLARINI DA ÖĞRETİYORUZ”
Anka Üreten Kadın Derneği’ni kurarken şirket kurma yetkisi ile kurulduğunu ifade eden Gündeş, “Kadınların kendi işletmelerini kurması devamlılığımız için bir zorunluluktur. Bunlar sadece kahvaltı düzenleyerek, tiyatro bileti satarak olacak işler değildir. Bu eski yöntemlerin yetersizliği herkesin fakındadır. Avrupa Birliği’nden sağlanan fonlarla ise sadece ilgili proje için kaynak kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden diğer projelerinde devamlılığını sağlamak için Anka’nın bakış açısı hep para kazanmak olmuştur. Kadınlara bazı kurslar açılıyor ve eğitim veriliyor. Ancak kadınların ürettikleri ürünleri ancak akrabalarına satabiliyor. Siz kadınlara isterseniz yüzlerce sertifika verin ama üretilen ürünler ekonomik gelir sağlamadığı sürece bir dönüşüm getirmeyecek. Çünkü nakde dönüşmeyen hiçbir şey o kadının sorununu çözmeyecek. Bu yüzden biz kadınlara balık tutmayı öğretirken tuttukları balığı nasıl pazarlayacaklarını da öğretiyoruz. Bu yüzden biz öncelikle kadınlara kurduğumuz atölyelerde eğitimler veriyoruz. Bu atölyelerde üretilen ürünlerin ne olacağını biz seçiyoruz. Bu noktada dünyadaki birçok e satış sitelerinden en çok satılan top ürünlerini seçtik. Bu noktada kadınların hem ekonomisini hem de vizyonunu değiştirdik. Daha sonra kadınlarımıza pazarlama teknikleri konularında eğitimler verdik. Eğitimlerin ardından AVM’ler gibi sirkülasyonun yoğun olduğu noktalarda kadınlarla stantlar açarak onların ürettiklerinden para kazanmasını sağladık” diye konuştu.
İŞ ARAYAN VE İŞVEREN KADINLAR SİZEKOLAY.COM’LA BULUŞACAK
Avrupa ülkelerindeki kadın örgütleri ile kadın istihdamı ile ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını söyleyen Gündeş, “Bizim gibi diğer kadın dernekleri ile buluşmak için Brüksel’e gittik ve bir hafta boyunca toplantılar yaptık. Daha sonrasında eğitime ulaşamayan dezavantajlı kadınların eğitimi için bir yıl sürecek bir proje hazırladık. Bu projemize AB’ye bağlı Açık Toplum Vakfı’ndan destek aldık. Proje çalışmalarına devam ederken istihdama yönelik çok ciddi problemler yaşandığını fark ettik. Bize dezavantajlı kadınlarımızın yanında çok nitelikli kadınlar başvurmaya başladı. Öyle kadınlar vardı ki iki yabancı dil bilen, üniversite mezunları hepsinin istihdam sorunları vardı. Bu sorunları çözümü ve bize olan talebin karşılanması için bir ajans sistemi ihtiyacını gördük. Bunun için iş arayan ve işverenlerin buluşabileceği sizekolay.com isimli ajans sistemimizin çalışmalarını yapıyoruz. Bu projemizin altyapı çalışmaları devam ediyor Ekim ya da kasım ayı gibi hizmete almayı planlıyoruz. Bu sistemde karşılıklı olarak hem iş arayanlardan hem de işverenlerden başvurular alacağız. Biz onları hazırlayacağımız sistemde özelliklerine göre sınıflandıracağız ve bir araya getireceğiz. Bu sistemle de çok büyük bir kadın kitlesinin çalışma hayatına aktif olarak girmesini sağlayacak. Bu sistemle hem kadınların vizyonu değişecek hem de kentimizin vizyonu değişecek” şeklinde konuştu.
TARIMSAL OSB’YE KADIN FABRİKASI GELİYOR
Tarsus kuruluş çalışmaları devam eden Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi’nde sadece kadınların çalışabileceği bir prototip fabrika projesi hakkında da çalışmaları olduğunu kaydeden Gündeş, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Tarımsal OSB heyeti ile bir toplantı gerçekleştirdik. Orada bir Sanayi Bakanlığının desteği ve Tarımsal OSB’nin finansman desteği ile prototip fabrika kurmayı düşünüyoruz. Bir tarım ürünü seçeceğiz üretilmesinden pazarlanması aşamasına kadar tüm alanlarda sadece kadınlar çalışacak. Bu fabrikada hiç erkek personel olmayacak. Fabrikanın içerisinde çalışan kadınlar ve çocukları için sosyal bir alan yaratılacak. Çünkü kadınların en büyük sorunlarından bir tanesi ev ve iş hayatında bir tercih yapmak zorunda bırakılmasıdır. Kadınlar çocuklarına bakamadığı için ev işlerini yapamadıkları için çalışma hayatlarından uzaklaşıyorlar. Bu yüzden fabrikanın içinde olanakları yüksek bir kreş olacak. Bu projede Çağ Üniversitesi’nden hocalarımız danışmanlık yapıyor. Dernemiz bu projenin her aşamasında yer alacak.”
EYLÜL’DE DEZAVANTAJLI KADINLAR FUTBOL TAKIMI KURUYOR
Öte yandan Anka Üreten Kadın Derneği’nin Ağustos ayı etkinlikleri dezavanatajlı Kadın ve Engelli Çocuklarla yönelik olarak organize edilecek. Ağustos ayında Coca Cola işbirliği ile Kızkardeşim Projesi hayata geçirilecek ve Türkiye Beyazay Derneği Mersin Şubesi ile Barış Meydanı'nda düzenlenecek "Bi Başka Fest" düzelenecek. Eylül ayında ise dezavanatjlı kadınlardan oluşan bir futbol takımı ve Kadın Kadına Takas Pazarı kurulacak. Öte yandan binlerce mülteciyi ağırlayan Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesindeki kamplardaki mülteci kadın ve çocukların sağlık taraması gerçekleştirilecek. Yine büyük bir alışveriş merkezinde "Kadın Objektifinden Kadın Emeği” isimli fotoğraf sergisi açılırken, Sabancı Vakfı ile yürütülecek "Hikayesi Olan Kadınlar " Projesi hayata geçecek.
KADIN İSTİHDAMI İÇİN GALOŞ VE ÇORAP ÜRETİMİ BAŞLIYACAK
Ekim ayında ise geçtiğimiz dönemde kurulan Öteki Bostan'da yeni ürünler ekilecek ve bostandaki mevcut tarımsal ürünlerin hasadı yapılacak. Hemen akabinde Mersin Bisiklet Derneği ile ortaklaşa düzenlenen "Eşpedal Bisiklet Şenliği" gerçekleştirilecek. Kasım ayında dezavantajlı kadınlar kurulacak Galoş Makinesi ve Çorap Makinesi ile üretime başlayacak. Kasım ayı etkinlikleri büyük bir alışveriş merkezinde Hikayesi Olan Kadınlar Güz Festivali gerçekleştirilecek. Aralık ayında görme engelli vatandaşlar için "Bağımsız Hareket Eğitimi" yapılacak ve Güçlü Kadın Atölyesi kurulacak.
TARSUS CEZAEVİNDE KREŞ AÇILACAK
2019 yılının ilk etkinliği Tarsus Cezaevinde gerçekleştirilecek. Cezaevinde anneleri ile kalan çocukların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için bir kreş kurulacak. Yine Ocak ayında Kadın Girişimcilik ve İnovasyon Atölyesi, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Örgütlenmesi Atölye Çalışması gerçekleştirilecek. Şubat ayında Kadın Korosu, Ritim Topuluğu ve Dans Grupları kurulacak ve "Farkındalık Müzikali" isimli etkinliğin çalışmalarına başlanacak. Yine Şubat ayında kadınlar için özsavunma eğitimi verilecek. Mart ayında ise Kutsal Annelik" Fotoğraf Sergisi- konserler, Kadın Filmleri Sinema Günleri ve Şiddet Nedir, Şiddet Döngüsü ve Yapılması Gerekenler Paneli düzenlenecek.
“KADIN İSTİHDAMI İÇİN SİZEKOLAY.COM HİZMETE GİRECEK”
Nisan ayında ise Açık Toplum Vakfı ile yürütülecek olan "İşim Var Gücüm Var" eğitim projesine başlanacak ve Yerköprü Şelalesi Gezisi düzenlecek ve Kadın İstihdamının arttırılmasına yönelik sizekolay.com'un hizmete girecek. Mayıs ayında çocukları ile ceza evinde kalan annelere yönelik ev hapsi, elektronik kelepçe gibi alternatif ceza şekillerinin önerilmesine yönelik yasa değişikliği lobicilik çalışması yapılacak. Yine Mayıs ayında Öteki Bostan'ın kendi elektriğini üretmesine yönelik güneş ve rüzgar paneli çalışmasına başlanacak ve bu ayda bir Konya gezisi, Tiyatro gösterisi ve Türkiye'de Kadınların Yasal Kazanımları Paneli düzenlenecek. Haziran ayında Kadın Kadına Takas Pazarı 2’incisi kurulacak. Ayrıca Kamu-STÖ-Özel Sektör işbirliği nasıl olmalı çalıştayı düzenlecek ve Hikayesi Olan Kadınlar Yaz Festivali’nin ikincisi ile Temel ve ileri okuryazarlık Çalışması gerçekleştirilecek. Temmuz ayı Masal, Dans, Hareket Kadın Atölyesi ile başlayacak, STÖ’leri için Proje Döngüsü Eğitimi ve Flört Şiddeti, Aşk, Güvenli İlişki Atölye Çalışması ile kadınlar ve çocuklar için yüzme kursu gerçekleştirilecek.