ENERJİ POLİTİKAMIZ İFLAS ETTİ!


 

Elektrik fiyatlarına yapılan zamları eleştiren elektrik mühendisleri, “Zamların nedeni dışa bağımlılık” diyerek, “Enerji politikalarının iflas ettiği kabul edilip, artık kamu yararına uygulamalara geçiş yapılması bu krizden çıkış için zorunludur” çağrısı yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Atar, elektrik zamları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Elektrikte zamla birlikte zam uygulaması şeklide değişti” uyarısı yaptı. 

24 Haziran seçimlerinin ardından yeni Başkanlık Sistemi’yle tüm kamu kurumları ile başlayan yeni yapılaşmanın elektrik fiyat sistemini de vurduğunu belirten Atar, “Yüksek Planlama Kurulu’nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen Maliyet Bazlı Fiyatlandırma’nın dışına çıkılarak, 3 aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapıldı. 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinden itibaren geçerli olmak üzere çeyrek dönemler halinde yapılan elektrik fiyatları ayarlaması, 1 Ağustos`tan geçerli olmak üzere yapılan elektrik zammıyla fiilen ortadan kalktı. OHAL uygulamasını kalıcılaştıran düzenlemenin yürürlüğe sokulduğu gün elektrik fiyatlarına da olağanüstü zam yapılmış oldu.
Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefini yüzde 13,4 olarak açıkladığı gün, elektrik üreticilerine BOTAŞ’ın sattığı doğalgaz fiyatlarına yüzde 49,5 ve elektrik fiyatlarına da enflasyon hedefine uymayan zamlar yapıldı. Yeni zamla birlikte elektrik fiyatlarında konutlar için bu yılki artış yüzde 22`yi bulurken, diğer tarife gruplarında da yüzde 25’lerin üzerine yükseldi. 
1 Temmuz 2018`de elektrik fiyatları değiştirilmezken, 1 Ağustos`tan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete `de yayımlanan EPDK kararıyla, vergi-fon ve kesintiler hariç olmak üzere elektrik fiyatlarına farklı abone gruplarına göre değişen yüzde 9 ile 15 arasında zamlar yapıldı” dedi. 

“4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AYLIK ELEKTRİK FATURASI 94.75 LİRADAN 115,62 KURUŞA ÇIKTI” 
Konutların kullandığı elektrik için; çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelini kapsayan perakende enerji bedeli kalemine yüzde 9.25, iletim hizmet bedeli, dağıtım hizmet bedeli ile kayıp ve kaçak tüketim bedelini kapsayan dağıtım bedeli kalemine yüzde 8,5 olmak üzere fon, vergiler ve kesintiler hariç toplam yüzde 9 zam yapıldığını aktaran Başkan Atar, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olan bu zamla birlikte konut kullanıcılarının Aralık 2017’de 33.18 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 40.46 kuruş ödemek zorunda kalacaklarını işaret etti. “Böylece 230 kilovat saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115,62 kuruşa çıktı” diyen Seyfettin Atar, bu duruma tepki gösterdi. 

İŞ DÜNYASININ FATURASI DAHA ÇOK KABARACAK
Elektrik fiyatlarına yapılan zam oranının; sanayi, ticarethaneler, tarımsal sulama, aydınlatma ve genel aydınlatma için daha da yüksek düzeyde gerçekleştiğini de bildiren Atar, “Alçak gerilimden elektrik alan aboneler içinde yılbaşından itibaren en yüksek elektrik zammı; tarımsal sulama tarifesinde gerçekleştirildi. Bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13,9`luk zamla birlikte çiftçiler bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacaklar. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak.
Sanayi aboneleri için yüzde 14`lük zamla yılbaşından itibaren kümülatif olarak yapılan elektrik fiyat artışı yüzde 26.7`ye ulaşmış oldu. EPDK kararıyla 1 Nisan 2018`den itibaren uygulanmaya başlanan son kaynak tedarik tarifesiyle büyük sanayi kuruluşlarının elektrik fiyatlarına da zaten yüksek oranlı zamlar, aylık olarak yansıtılır hale getirilmişti. Ticarethanelerde 1 Ağustos’tan geçerli yüzde 13,9’luk artışla, 2017 yılsonuna göre yapılan zam oranı yüzde 27,1’e tırmandı.
Tarife grupları içinde en yüksek zam; görevli tedarik şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcılarına yapıldı. Bu gruba Ağustos 2018`den itibaren geçerli yüzde 15,9 oranında yapılan zamla yılbaşından itibaren gerçekleşen elektrik fiyat artışı yüzde 29`u aştı.

“ZAMLARIN NEDENİ DIŞA BAĞIMLILIK”
Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. ‘Yerli ve milli’ söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyecek bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Yine yapılan zamlar, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün de girdiği krizin göstergesidir.
Enerji politikalarının iflas ettiği kabul edilip, artık kamu yararına uygulamalara geçiş yapılması bu krizden çıkış için zorunludur” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA