SONER AYDIN
Marble Maden İnşaat San. ve Tic. A.Ş, Mersin’in Erdemli İlçesi’nde kurmak istediği Mermer Ocağı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Ön ÇED Raporu olarak bilinen Proje Tanıtım Dosyası’nı (PTD) sundu. Bakanlık tarafından incelenen proje için Mersin Valiliği tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi. Ancak Erdemli Belediyesi’nin proje için ‘uygun değildir’ kararı bulunuyor.
ERDEMLİ BELEDİYESİ: YAŞAM ALANLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK
Mermer Ocağı yapmak isteyen şirket tarafından hazırlanan Proje Tanıtımı Dosyası’nı inceleyen Erdemli Belediyesi, su kaynaklarının, orman ağaçlarının olduğu ve vatandaşların bu alanları piknik alanı olarak kullanması nedeniyle projeye ‘Hayır’ dedi. Belediyeden proje ile ilgili şu görüşlere yer verildi: “Aktan Marble Maden İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Mermer Ocağı’ projesine ilişkin hazırlanan Proje Tanıtımı Dosyası (PTD) belediyemizce incelenmiştir.1/25 binlik Topoğrafik Harita'da ‘Çed Poligon 2 Alanı ve Çed Poligon 3 Alanı’ olarak gösterilen bölgelerde su kaynaklarının ve orman ağaçlarının olduğu, vatandaşların bu alanları piknik ve mesire alanı olarak kullandığı tespit edilmiştir. Kurumumuz tarafından ‘Çed Poligon 2 Alanı ve Çed Poligon 3 Alanı’ olarak belirtilen bölgelerde ‘Mermer Ocağı’ yapılması vatandaşlarımızın yaşam alanlarını olumsuz etkileyeceğini ve bu yaşam alanlarının korunması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu itibarla, ‘ÇED Poligon 2 Alanı ve ÇED Poligon 3 Alanı’ olarak belirtilen bölgelere ÇED Raporunun verilmesinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.”
BÖLGEDE KURULACAK 5. MADEN
ÇED Gerekli Değildir kararı verilen Mermer Ocağı’nın kurulacağı bölgenin 1 kilometre civarında Famer Grup Mermer Mad. Müh. İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ve As-Pen Mad. Pvc. İnş. Malz. Spor. Tes. Tic. ve San. Ltd. Şti.’ye ait maden ocakları bulunuyor. Famer Grup tarafından işletilen mermer ocağına ait ÇED Kapsam Dışı kararı bulunurken, As-Pen’e ait maden faaliyeti için ise ÇED Gerekli Değildir Kararı yer alıyor. Proje alanın 2 km yarıçap mesafe içinde ise Aris Madencilik Mühendislik Sondaj İnş. San. Tic. Ltd. Şti. ve Aktan Marble Maden İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.’nin Ruhsat Nolu sahası bulunuyor. Yine Aris Madencilik ve Aktan Marble ait sahalar için ÇED Gerekli Değildir kararı bulunuyor.
YILLIK 120 BİN TON ÜRETİM YAPILACAK
Erdemli Belediyesi’nin karşı çıkmasına rağmen Valilik tarafından onaylanan proje kapsamında yıllık 120 bin ton üretim yapılacak. Planlanan faaliyet için 65,07 hektarlık Ruhsat alanı içerisinde 5,88 hektarlık ÇED alanı belirlendi. ÇED alanı içerisinde 3 bin 380 m2’lik Stok Alanı, 5 bin 268 m2’lik Pasa alanı ve 3368 m2’lik Şantiye alanı belirlendi. ÇED alanı içerisinde geriye kalan alanların, ocak alanı olarak kullanılması planlanıyor. Proje bedeli ise 800 bin TL.