MESLEK ODALARI BOYUN EĞMEYECEK!


 

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Atar, meslek örgütleri üzerindeki baskılara tepki göstererek, “Bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Yaşanan bu haksızlıklara, bu saldırganlığa asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

SONER AYDIN

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılar Dayanışma Günü dolayısıyla panel düzenledi. Panel öncesi Mimar Odası’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya çok sayıda birlik temsilcisi, mimar ve mühendis destek verdi. Birlik adına açıklamayı okuyan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, birlik üzerinde artan baskılara tepki gösterdi. 

“39 YIL GEÇTİ ANCAK SORUNLAR DEĞİŞMEDİ”
19 Eylül 1979’de TMMOB’un çağrısıyla Türkiye’nin 55 farklı ilinde, 740 işyerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 39. yıldönümü olduğunu anımsatan Atar, 19 Eylül tarihinin, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan tarlalara, şantiyelerden bürolara dek hayatın her alanında çok zor koşullar altında görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek onurlarına, özlük haklarına ve alın terlerine sahip çıktıklarını ilan ettikleri tarih olduğunu söyledi. Bundan 39 yıl önce yapılan iş bırakma eyleminin temel talebi çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olduğunu dile getiren Atar, “Aradan geçen 39 yıla rağmen, bu temel sorunun hiç değişmeden devam ettiği görülmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları günümüzde de gerek kamuda gerekse de özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam etmektedir. İşsizlik, hayat pahallılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Türkiye’nin en büyük şantiyesi 3. Havalimanı’ndaki çalışma ve yaşam koşulları ülkemizde emekçilerin içinde bulunduğu zor koşulların aynasıdır. Daha fazla sömürü uğruna insanların hayatlarını hiçe sayan bu insanlık dışı çalışma koşulları derhal düzeltilmelidir. Bu zor çalışma koşullarına rağmen, mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeği değersizleştirilmeye devam etmektedir”  dedi.

“TEK SORUN EKONOMİK DEĞİL”
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının karşı karşıya olduğu sorunların sadece ekonomik sıkıntılar olmadığını kaydeden Atar, “Son dönemlerde azalan özlük haklarımız da kayda değerdir. Birliğimiz ile SGK arasındaki asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesiyle yeni bir boyut kazanan özlük haklarımıza yönelik saldırılar, sistematik biçimde artmaktadır. Meslek alanımıza ilişkin saldırıların son örneklerinden birisi de yapı ruhsatlarındaki proje müelliflerinin imza gerekliliğinin kaldırılması olmuştur. Meslektaşlarımız hak ve yetkilerini kaybetmesine neden olan bu uygulama uzun yıllardır mücadele ettiğimiz sahte proje müellifliğinin ve sorunlu, denetimsiz projelerin önünü açacaktır. Tüm bu düzenlemeler, sadece meslek alanlarımızı hedef almakla kalmıyor, halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti almasını da engelliyor. Bu durumun toplumumuza maliyeti, daha güvensiz yapılar, daha fazla yıkım, daha çarpık bir olarak yansımaktadır” ifadelerini kullandı. 

“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”
Meslek örgütleri üzerindeki baskılara sessiz kalmayacaklarını sözlerine ekleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Atar, “Tek adam rejimi, birliğimizin bu toplumcu rolünden ve tavrından açık biçimde rahatsız olmaktadır ve bunu her fırsatta dile getirmektedir. Kararnamelerle birliğimiz ve diğer meslek örgütleri baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. Devlet Denetleme Kurulu’nun bir denetleme organı olmaktan çıkartılarak adeta yargı organı biçiminde hareket etmesini sağlayan bu düzenleme, sadece meslek örgütümüzü hedef almamakta, mahkemelere ait olan yargı yetkisinin alenen gasp edilmesi anlamına da gelmektedir. Meslek alanımıza, meslektaşlarımızı ve meslek örgütlülüğümüzü hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Yaşanan bu haksızlıklara, bu saldırganlığa asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından panele geçildi. Seyfettin Atar’ın moderatorlüğünü yaptığı panelde Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ve TMMOB eski Genel Sekreteri Mehmet Soğancı konuşmacı olarak katıldı. Panelde mühendisliğin tarihçesi ve gelişimi konuşuldu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA