Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, kentte son 3 yıldır görülen toplu arı ölümleri oranın bu sene düşüş yaşadığını açıklayarak rahatlattı. Yer yer toplu ölüm vakalarına rastladıklarına dikkat çeken Topril, çiftçilerin bilinçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Mehmet Nabi Batuk
Son yıllarda tehlikeli bir şekilde artan toplu arı ölümleri ile ilgili rahatlatan açıklamayı Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril yaptı. İklim değişikliğine bağlı yaşanan olağanüstü hava olayları, tarımsal alanlarda arılara zarar veren kimyasalların uygunsuz şekilde kullanılması gibi nedenlerden dolayı yaşanan toplu arı ölümlerinin geçmiş yıllara nazaran azaldığını ancak devam ettiğini söyleyen Topril, çiftçilerin konuyla ilgili olarak daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Arıların yavrulama dönemi olan önümüzdeki ilkbahar döneminin çok önemli olduğunu ifade eden Topril, bu dönemde zirai ilaç kullanımının kontrol altında tutulması gerektiğini ifade ederek “gerçek yaşamda çiftçiler belirlenen ilaçlama çalışmalarına uymuyorlar. Bu durumu konuştuğumuz da ‘biz sizin arılarınız için neden akşam saatlerinde ilaçlama yapalım, bize ne kaldırın arılarınızı ’ diyorlar. Aslında bu konuda bizim en çok çiftçileri bilinçlendirmemiz lazım” dedi.
“EN RİSKLİ DÖNEM İLKBAHAR AYLARI”
En büyük sorunun arıların yavrulama dönemi olan ilkbahar ayında yaşandığını ifade eden Topril, bilinçsiz çiftçiler nedeniyle binlerce arının telef olacağı uyarısı yaptı. Ellerinden geldiğince çiftçileri arı ölümleri konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Topril, il müdürlüğünün de konuyla ilgili bazı çalışmaları olmasına rağmen istenilen başarıyı yakalayamadıklarını ifade etti. Topril, “Arı ölümleri eskiye oranla azalmaya başladı. Bu sene oranlar geçen yıla nazaran çok düşük seviyelerde kaldı. Ama tehlike devam ediyor. Önümüzdeki bahar aylarında eğer tarım alanlarında yine merdiven altı zehir kullanılırsa arılarımız yine zehirlenecek ve telef olacaktır. Arı ölümlerinin engellenmesi için şimdiden il müdürlüğümüze çözüm önerilerimizi anlattık. Özellikle ilaçlama işlemlerinde bir orta yol bulunması gerektiğini aktardık. Çünkü gerçek yaşamda çiftçiler belirlenen ilaçlama çalışmalarına uymuyorlar. Bu durumu konuştuğumuzda da ‘biz sizin arılarınız için neden akşam saatlerinde ilaçlama yapalım, bizi ilgilendirmiyor siz arılarınızı kaldırın’ diyorlar” diye konuştu.
“İLAÇLAMA İŞLEMLERİ GECE YAPILMALI”
Çiftçileri bilinçlendirecek saha çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Topril, Avrupa ülkelerinde arıların korunması için çalışmaların gece saatlerinde yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca zararlı böceklerle mücadelede gece yapılan işlemlerin daha iyi sonuçlar verdiğini bildiren Topril, “Yapılan bir araştırmada gündüz saatlerinde yapılan ilaçlama işlemlerinde faydalı böceklerinde zarar gördüğü ortaya çıktı. Ama zararlı olan böceklerin ise hep akşam saatlerinde ortaya çıktığı, gece yapılan ilaçlama işlemlerinin daha sağlıklı sonuçlar verdiği tespit edilmiş. Bu nedenle hem çiftçinin işini hem de arıcının işini kolaylaştıracak bu konularda çiftçilerimizin daha çok bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü arılar bu şekilde ölmeye devam ederse tarım yapılmayacak hale gelecek” şeklinde konuştu.
“MERSİN’E GELEN ARICI SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR”
İlkbahar mevsiminde arılarını yavrulatmak için Mersin’e gelen arı yetiştiricilerinin sayısında önceki yıllara göre bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Topril, “Konya’daki bilinçli çiftçiler ürünlerinin kalitesini ve verimini arttırmak için bizi kovan başı para ödeyerek çağırıyor. Ama biz yanlış zirai ilaçlama nedeniyle elimizdeki mevcut arıları da kaybediyoruz. Örneğin bahar aylarına yaklaştıkça buraya birçok ilden arı üreticileri geliyordu. Ama Mersin’de yoğun ve yanlış tarımsal üretim yapıldığı için ilaçlama dönemlerinde şehrimize gelen arı üreticileri büyük zararlar görüyor, arılarını kaybediyor. Mağdur olan arıcılarımız bir daha bu kente gelmeyeceklerini söyleyip çekip gidiyorlar. Özellikle son 3 yılda bilinçsiz çiftçiler arı üreticilerine çok ciddi bir darbe vurdu. Çünkü arıların tam yetişme dönemleri aynı zamanda zirai ilaçlama dönemlerine denk geliyor. Burada yapılan her hatalı ilaçlama daha çok arının ölmesine neden oluyor. Ayrıca Arılar yeterli yavruyu yetiştirmeden ilaçlar nedeniyle kırıldıkları için tüm kovan yok oluyor” uyarısı yaptı.
“ARILARA ZARAR VERMEYEN İLAÇ ÇEŞİTLERİ TEŞVİK EDİLMELİ”
Çiftçilerin kullandığı zirai ilaçların arılara zarar vermeyen çeşitlerden seçilmesi gerektiğini ifade eden Topril, ilaçlama çalışmalarının da gece yapılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Arılarımızı en fazla çiftçilerimizin kullandığı merdiven altı tarım ilaçları zehirliyor. Çiftçilere bu ilaçları kullanmayın diyemiyoruz, çünkü onlarda sağlıklı ve verimli ürünler yetiştirebilmek için bu ilaçları kullanmak zorunda kalıyorlar. Çünkü bu ilaçlar kullanılmadığı zamanlarda yeterli verim alınamıyor, hastalıklar ortaya çıkıyor. Biz onların durumunu anlayabiliyoruz ama burada çiftçilerimizin bu ilaçları kullanımı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi lazım. Üreticilerin özellikle merdiven altı ilaçlar değil de ruhsatlı ilaçlara yönlendirilmesi gerekiyor. Bakanlığın önerdiği arıları zehirlemeyen ruhsatlı ilaçlar var ama piyasadan biraz pahalı. Arıları ve yararlı böcekleri zehirlemeyen ilaçlara yüzde 50 hibe verilirse herkes bu ruhsatlı ilaçları kullanır, hiç kimsede bu durumdan rahatsız olmaz”.