“PROJE DE UYGULAMA DA YANLIŞ”


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Sahil Bandı projesinin yanlış tekniklerle hazırlandığını söyleyen Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Şeniz İşçan Ateş, uygulamada kullanılan malzemelerin de kent iklimine uygun olmadığını savundu.

 Mehmet Nabi Batuk

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Adnan Menderes Bulvarı üzerinde inşasına devam edilen Sahil Bandı Projesi’ne bir tepki de mimar ve mühendislerden geldi. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, projeye ilişkin, Mimarlar Odası Mersin Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. 
Toplantıya; Peyzaj Mimarları Odası Mersin İl Temsilcisi Şeniz İşcan Ateş, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mimarlar Odası Mersin Şube Sekreteri Ünal Şahin ve birçok oda temsilcisi katıldı. 
TMMOB Mersin İKK adına açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Şeniz İşcan Ateş, projede uygulama aşamasına geçtikten sonra ancak bilgilendirildiklerini kaydetti. Çalışmalarda kullanılan tasarım tekniğinin yanlış olduğunu ifade eden Ateş ve uygulamada kullanılan malzemelerinde kente uygun olmadığına dikkat çekti. Şuana kadar inşa edilen yürüyüş, bisiklet ve koşu yollarının ihtiyaca cevap veremediği ve bölgede bir karmaşıklığa sebep olduğunu ifade eden Ateş, beton kullanımının da anlaşılmaz bir şekilde arttırıldığını vurguladı. 

“KULLANILAN MALZEMELER BÖLGEMİZE UYGUN DEĞİL”
Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin söz konusu projeyi kentsel tasarım projesi üzerinden değerlendirdiğini ancak bu durumun birçok sakınca doğuracağının altını çizen Ateş şunları söyledi: “Gerek uygulamalarda gerekse projelerde kullanılan malzemelerin bölgemiz iklimsel ve kültürel koşullarına uygun olmadığını görmekteyiz. Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı ve Fen İşleri Daire Başkanlığından aldığımız bilgiler doğrultusunda Adnan Menderes'in şu ana kadar uygulanmış bölümünde sert zemin miktarının yeşil alana kıyasla eskiye oranla bir miktar arttığını görmekteyiz. Adnan Menderes kıyı şeridinde daha önceden var olan imar haklarının m'2 olarak aynen korunduğunu, ancak öncesinde küçük küçük birçok alan olarak kullanılan bu hakkın yeni düzenlemede daha büyük bir kaç alandan oluştuğunu görmekteyiz.”

“PROJE İHTİYACI KARŞILAYAMAYACAK”
Belediye yetkililerinden elde ettikleri bilgilere göre sahil bandında beton zeminli meydan alanlarının arttırıldığına dikkat eden Ateş, “Yeşil alanlar azaltıldı” uyarısı yaparak, “Kamusal yeşil alan ihtiyacı yüksek olan Mersin’de kullanılabilir yeşil alan miktarını yeni beton zeminler dökerek daha da azaltmaktadır. Benzer bir biçimde, otopark şeridi ile yaya yolu arasındaki yeşil bant ortadan kaldırılarak asfalt dökülmekte ve sonra da boyanmaktadır. Kaya dolgu ile yaya yolu arasındaki duvar yeniden yapılıp üzeri dalga deseni ile boyanmaktadır. Deniz tarafındaki yürüyüş yolları genişletilmekte ancak koşu yolları ise daraltılmaktadır. Yapılan koşu yolunda bir kaç kişi yan yana koşamayacağı için yürüyüş yolları her iki aktivite için de kullanılır hale gelmiştir. Aynı şeklide bisiklet yolu olarak yapılan yolun halen yaya yolu olarak da kullanılıyor olması gibi. Çünkü yol tarafına yapılan yaya yolları ihtiyacı karşılayacak nitelikte değildir” dedi.

“GÖLGEDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Sahil bandında kullanılan zemin malzemelerinin kent iklimine uygun olmadığını ve sıcak havalarda insanları kötü etkileyebileceğine dikkat çeken Ateş, “Kullanılan zemin malzemelerin Mersin gibi çok sıcak günler geçiren bir bölge için uygun bir seçim değildir. Zemin çok ısınacağından dolayı ortamdaki sıcaklığı daha da yükseltecektir. Yılda 300 gün güneşli olan ilimizde ağaçlandırma az yapıldığı için gölgede yürüyüş yapmak mümkün görünmemektedir. Yürüyüş yollarında kullanılan zemin malzemeleri çok sert malzemeler olduğu için yürüyüş yapmaya uygun malzemeler değildir. Daha önce var olan kiremit tozu yürüyüş ve koşu yolu insan sağlığı ve sakatlanmaları minimum düzeyde tutabilme kapasitesi açısından daha uygun malzemelerdir. Aynı şekilde şu an yürüyüş yollarında kullanılan malzemeler yağmur esnasında kayganlaşma özelliğine sahiplerdir. Alanda daha önceden var olan alt yapı sistem sorunlarının (drenaj, sulama sistemleri, vb. gibi) giderildiği bilgisi verilmiştir. Dolgu tahkimat alanlarının tekrardan yasa ve yönetmeliklere göre düzenlendiği de bize verilen bilgiler arasındadır, ancak deniz tarafına yapılan kaya dolgular çok yüksek olduğu için deniz görüşünü kısıtlamaktadır” diye konuştu.

“NEDEN GÖRÜŞÜMÜZÜ ALMIYORSUNUZ?”
Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilerinin proje sürecinde kentteki hiçbir meslek odasına danışmamasına tepki gösteren Ateş, yerel demokrasinin zarar gördüğünü ifade ederek şunları kaydetti: “TMMOB’a bağlı meslek odaları olarak ilimizde yapılan ve meslek alanımıza giren bir uygulama hakkında projelere ve uygulamalara başlanmadan önce bilgilendirilmememiz ve görüş alınmaması oldukça düşündürücüdür. Meslek odaları olarak ilimiz genelinde yapılan yatırımlar ile ilgili mesleki görüş ve bilgilerimize başvurulması yapılan yatırımların doğruluk ve değerini arttırmak anlamında atılmış değerli adımlar olacaktır.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA