Türkiye’de ithalatına önemli rakamlar ödenen ve birçok insanın günlük yaşamında olmazsa olmazları arasında yer alan kahve artık Toroslar’dan gelecek
GİZEM EKİCİ
Bölgenin iklim şartlarına ve coğrafyasına uygun yetiştirilebilecek ürünlerle ilgili alternatif tarım arayışına giren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, bu kez de belediye bahçesinde sera şartlarında yetiştirdikleri kahve fidesini Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı.
Belediye Başkanı Hamit Tuna, çiftçileri farklı ürün motifleri ile tanıştırmak, ürün çeşitliliğini arttırarak, daha az yerden daha fazla kazanç sağlayacakları yeni ürünlere yönlendirmek adına gerçekleştirdikleri AR-GE çalışmalarının üreten belediyecilik profilinin bir örneği olduğuna dikkat çekti.
TOROSLAR, ALTERNATİF TARIM İLE GELİŞİYOR
Bugüne kadar; ejder meyvesi, safran, goji beryy, passiflora, istiridye mantarı, kahve, Ginkgo Biloba bitkisi, kıbrıs patatesi, alabaş sebzesi, dal kerevizi üzerinde yaptıkları çalışmalarda başarılı olduklarını anlatan Başkan Hamit Tuna; “Özellikle 6360 sayılı yasa ile genişleyen coğrafyamızda Toroslarımız bereketli topraklarıyla hem şehrimizi besliyor hem de genelinde yetiştirdiği tarım ürünleriyle ülkemizi besleme konumundadır. Arazilerin bölünmesi nedeniyle aileler arasında kişi başına düşen tarım arazilerinin azalmasından dolayı insanlarımızda az yerden çok ürün alabilmek gibi bir mecburiyet oluştu. Klasikleşmiş ürünlerin dışında özellikle biz Toroslar Belediyesi olarak bilimin ışığında, Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın öneri ve araştırmalarıyla bölgemizin iklim şartlarına uygun alternatif ürünler yetiştirdik. Bunlardan bir tanesi de kahve ağacıdır. Kahve ağacı, ülke ekonomisine değer katacak özellikli bir üründür. Bir ürünü aynı cinsten çok üretirseniz burada ihracat anlamında bir pazar bulamazsınız ve iç piyasada tüketmek durumunda kalırsınız ve ürünün değeri de istenen fiyatta olmaz maalesef. Kahve de tamamen ithalata dayalı bir ürün olması hasabiyle bu konuda yaptığımız araştırmayla Mersinimizde bu ürünün yetiştirilebileceği konusunda bir sonuca vardık ve ekimini yaptık. Gölge ağacı olarak adlandırılan bu ürün güneşi sevmiyor ve gölgede yetişiyor. Belediyemize ait var olan 16 bin metrekarelik narenciye bahçemizin 8 bin metrekarelik alanında 2 bin tane kahve fidanının ekimini yaptık. Şu anda bu fidelerimiz bir yaşındalar. İnşallah iki yıl sonra ürün alınacak. Bölgemizde üretici konumunda olan çiftçilerimize öneri getirmek ve ufuk göstermek amacıyla bu çalışmayı yaptık” dedi.
BELEDİYE 16 BİN METREKAREYE ÇİFTLİK KURDU
Başkan Tuna, 2014-2019 projeleri arasında yer alan Kent – Köy projesi kapsamında da Karaisalı Mahallesi’nde 16 bin metrekarelik alanda oluşturdukları çiftlikte de tarım ve hayvancılığa yönelik çalışmalarının devam ettiğinin altını çizerek; “Ziraat Odamız ile birlikte ortaklaşa 110 kadına mantar yetiştiriciliği eğitimi verdik.16 bin metrekare alanda oluşturduğumuz Karaisalı Mahallemizdeki Kent-Köy projemiz kapsamındaki yerimizde de mantar üretimi ve hayvancılık noktasında da aracılık eğitimleri verilecek” dedi.
ÜRETİMİN ADRESİ TOROSLAR
Toroslar’ın üreten yapısını Mersin geneline yaymak istediklerini ve bu konuda bilimin ışığında yeni projeler hazırladıklarının altını çizen Başkan Hamit Tuna; “Her zaman ifade edilir. Mersin hangi kimlikle anılacak diye.Mersin çok kimlikli bir şehir. Allah’ın bütün güzelliklerini içerisinde barındıran bir kent.Toroslar Bölgesinde birçok hizmet yaptık Allah nasip ederse Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda 15 bin 853 kilometrelik alanında Anamur’un muzunu, Gülnar’ın narını, bademini, elmasını, Mut’un erik ve kayısısını, zeytinini, Silifke’nin yer fıstığını, çileğini, Erdemli’nin limonunu, Tarsus’un beyaz üzümünü öne çıkartacağız ve değişik cinsleri de yanına koymak suretiyle Mersin’i üreten bir kent yapmak durumundayız. Üniversitelerimizle de diyaloglu çalışmak suretiyle bilimin ışığında Alata Üretme Çiftliği’ni de daha dinamik kılmak istiyoruz. Bizi izlemeye devam edin.Refah seviyesi yüksek ve ekonomisi düzgün ortamlarda insanlarımızın daha mutlu oldukları aşikardır. Toplamda biz Mersin’in huzuru, mutlu olması ve ekonominin canlı olması noktasında da bundan sonraki süreçte de elimizden geleni yapacağız. Sadece kendi düşündüklerimizi değil bu işlerle ilgili kafa yoran insanlarımızdan da destek olmak suretiyle yeni yol haritalarımızı belirleyeceğiz Allah nasip ederse.Biz öncüyüz. lokomotiflik yapmak istiyoruz bu uğurda. İnşallah çiftçilerimize hayırlı olur diye düşünüyorum” dedi.
Başkan Tuna, ekimini yaptıkları kahve ağacı fidelerinin bir yaşında olduğunu ve iki yıl sonra ürün vermeye başlayacağını da sözlerine ekledi.