Mehmet Nabi Batuk
Geçtiğimiz hafta Mersin’in birçok bölgesinde yaşanan dolu ve hortum afetlerinin zararı netleşmeye başladı. Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin alanda hasar tespit çalışmaları sürerken, çiftçilerde üretim alanlarını onarmaya devam ediyor. Tarsus İlçesinin sebze ve meyve deposu olarak anılan Huzurkent bölgesindeki 4 mahallede resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 6 bin dönüm alanın afetlerden etkilendiği öğrenildi. Adanalıoğlu mahallesinde etkili olan hortum afeti seraları yerinden sökerken, Köselerli ve çevre mahallerinde ise dolu afeti daldaki ürünleri telef etti. Narenciye bahçeleri, patlıcan, biber, marul ürünlerinde hasarın büyük olduğu bildirilirken alanda 10 milyon liralık bir zararın olduğu öngörülüyor. Son olarak Huzurkent Bölgesinde inceleme çalışmalarını sürdüren Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı ise üretim alanlarında zararın büyük olduğunu ifade ederek, üretici ve tüketicilerin korunması için çiftçi borçları ve mali destek konularında hükümete duyarlılık çağrısı yaptı.
“ÜRÜNLERİ KURTARMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Üretim alanları zarar gören çiftçinin halinin perişan olduğunu kaydeden Sakallı şunları söyledi: “Biz günlerdir afetlerden zarar gören tarla, bahçe ve seraları geziyoruz. Adanalıoğlu tarafında hortum afeti, Huzurkent bölgesindeki 4 mahallede dolu afeti ekim alanlarına büyük zarar vermiş. Dolu yağışı narenciye ürünlerini, marul ve patlıcanı mahvetmiş. Bu çiftçilerin ürünlerini yeniden kurtarma gibi bir şansları olmamakla birlikte aynı zamanda gübreciye, ilaççıya, fideciye ve en önemlisi bankalara borcu olan insanlardır.”
“DESTEK VERİLMEZSE HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ MAĞDUR OLACAK”
Hükümete üretim alanları zarar gören çiftçilerin banka borçlarının ertelenmesi ve bazı destek programları uygulanması çağrısı yapan Sakallı, “Hükümetin biran önce çiftçi borçlarının daha uygun bir döneme ertelemesi lazım. Bunun dışında sebze üretiminin yeniden başlaması için bazı destekler sağlanması lazım. Çünkü ürünler henüz hasat edilmeden telef olduğu için bu ürünlerin değerlendirme gibi bir şansımız yok. Ayrıca bu önlemler alınmazsa ileriki dönemlerde üretim azalacağı için şehirlerdeki tüketici vatandaşlarımız artan fiyatlar nedeniyle daha çok mağdur olacaktır. Bu yüzden bizim el biriliği ile çiftçilerimizi havalar soğumadan yeniden ekim yapacak hale getirilmesi lazım. Yoksa hem üreticilerimiz hem de tüketici vatandaşlarımız mağdur olacak. Bu mağduriyetin büyümemesi için yetkililerimizin hızlı bir şekilde çalışmalarını bitirip destek konusunda yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”
Mahalledeki vatandaşların neredeyse tamamının tarım üretimi yaparak geçimini sağladığını söyleyen Köselerli Mahalle Muhtarı Duran Civan ise “Mahallemizde 6 bin 800 vatandaşımız yaşıyor. Bu vatandaşlarımızdan yaklaşık 2 bin 500’ü çiftçilik yaparak ekmeğini kazanıyor. Kalan kesimlerde dolaylı olarak çiftçilikten geçimini sağlıyor. Şimdi bu insanlarımızın büyük bir kısmının tarlasındaki ürünler bitmiş durumda. Özellikle marul ve patlıcan tarlalarında büyük bir zarar var. Bu insanların birçoğunun sigortası bile yok şimdi ne yapacağız diye kara kara düşünüyorlar. Tarlalarını yeniden ekmek dışında bir çareleri yok ama bu hangi parayla yapacaklar. Eldeki ürünleri toplayıp satmaya kalsalar bile bu ürünleri kimse almaz. Ürünlerin çoğu zaten şuan tarlalarda çürüyor” diye konuştu.
“NARENCİYE, PATLICAN, KABAK, BİBER, MARUL TARLALARINDA ZARAR BÜYÜK”
Resmi olmayan verilere göre yaklaşık 2 bin 500 çiftçinin dolaylı ve dolaysız olarak afetlerden zarar gördüğünü kaydeden Muhtar Civan, çiftçilerin büyük bir bölümünün banka kredileri ile ekim dikim yaptığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımız zaten yıllardır sürekli borçlanarak ekim dikim yapıyor. Şimdi birçok çiftçimiz daha hasat yapamadan ürünlerini kaybetti. Narenciye bahçelerimizde, patlıcan, kabak ve biber seralarında, marul tarlalarında çok büyük zarar var” bilgisini verdi.
“ÇİFTÇİMİZE YENİDEN DİKİM YAPACAK KOŞULLARI SAĞLAMAMIZ LAZIM”
Çiftçilerin yeniden ekim yapamazlarsa kış aylarında sebze ve meyve fiyatlarının yükselebileceği uyarısı yapan Muhtar Civan, “Buradaki tarlaları önce dolu ve hortum hemen ardından da soğuk vurdu. Buradaki arazilerdeki ürünleri artık kurtarma şansımız yok. Bu yüzden bu alanların havalar iyice soğumadan yeniden ekilmesi gerekiyor. Ancak bu durum çiftçiye ek maliyetler getiriyor. Ayrıca bizim burada üretilen ürünleri önce Mersin ve Tarsus haline gönderiyoruz. Bur ürünler orada paketlendikten sonra İzmir, Ankara ve İstanbul’a ve yurtdışına gönderiliyor. Şimdi elimizde pazarlayacak ürün olmazsa önümüzdeki günlerde fiyatlarda artmaya başlayacaktır. Bu olursa bu seferde tüketici vatandaşlarımız zarar görecek. Bu yüzden bizim bir an önce çiftçimize yeniden dikim yapacak koşulları sağlamamız lazım” dedi.
“FİDE VE ÖRTÜ DESTEĞİ DE LAZIM”
Mersin Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek destek çağrısı yapan Muhtar Civan şunları söyledi: “Fide, örtü gibi mali destekler olsa çiftçimiz zaman kaybetmeden yeniden ekim yapabilirler. Ama bugüne kadar hiçbir destek olmadı. Örneğin marul fidesi dağıtımı yapılsa bizim üreticilerimiz kısa süre içinde tarlalarını yeniden hazırlayabilir. Ama çiftçinin cebinde fide alacak parası yok. Şuan hala ekim ayındayız ve yeniden bir ekim yapma gibi bir şansımız var. Ama bize fide, ilaç, gübre gibi destekler gelirse bunu yapabiliriz. Devletimizin bu sesimize kulak vermesi bu vatandaşlarımıza bir destek olması gerekiyor.”