Mersin’de sağlık emekçileri, hükümet tarafından vaat edilen yıpranma payı sözünün yerine getirilmemesi üzerine topladıkları binlerce imzayı Meclise gönderdi.
SONER AYDIN
Fiili hizmet zamlarıyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Mersin Tabip Odası tarafından SES Mersin Şubesinde ortak basın toplantısı yapıldı. Sağlık emekçileri adına konuşan SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, Mersin’de Şehir Hastanesi, Üniversite Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Silifke Devlet ile Tarsus Devlet Hastanelerinde binlerce imza toplayarak Meclise gönderdiklerini duyurdu.
“YIPRANMA PAYI HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ”
Sağlık emekçilerinin krizin etkilerini her geçen daha da derinden hissettiğini dile getiren Bozkurt, krizin faturasının emekçilere yıkılmak istendiğini söyledi. Çalışma ortamı fiziksel, kimyasal, biyolojik gibi pek çok tehlike barındıran hekimlik mesleğinin iş kolu kapsamında bulunduğunu belirterek yıpranma payı talep eden Bozkurt, “Tüm bunlara rağmen, üstelik iş kolumuz ağır ve tehlikeli iş kapsamında sayılıyor olmakla birlikte bırakalım tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kapsayacak ve hakkaniyetli bir fiili hizmet süresi zammının kanunlaştırılmasını, iktidarların şimdiye kadarki tavrı var olan kırıntıları bile tırpanlamak yönünde olmuştur. Sağlık Bakanlığına bağlı kurumun 2013 yılında yayınladığı bir genel yazı ile ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde çalışan ve şua izni kullanan röntgen teknisyenlerinin fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacakları düzenlenmiş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın yani bizlerin Danıştay’a açtığı dava sonucu bu yazı iptal ettirilmiştir. Hal böyleyken siyasi iktidar tarafından her 14 Mart’ta fiili hizmet tazminatının verileceği vaad edilmiş, her seçim döneminde vaatler tekrarlanmış, gazetelerde-medyada müjde üstüne müjde yayınlanmış, ancak hiçbir şekilde somut adım atılmamıştır. 3 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de sağlık alanıyla ilgili de Sağlık Turizmi başta olmak üzere pek çok madde bulunmaktadır. Bu maddelerden birisi de fiili hizmet süresi zammıyla ilgilidir. Torba kanunda yer alan maddeye göre insan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara yıllık 60 gün olmak üzere yıpranma payı düzenlemesi yapılmıştır. Oysaki yapılan düzenleme sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsamamaktadır; geçmiş çalışma yıllarını kapsamamaktadır, özelde çalışanları kapsamamaktadır, fiili çalışma şartına bağlanmıştır, yıllık izinlerimiz, hafta sonu tatillerimiz, dinlenme hakkımız gasp edilmektedir. Yani taleplerimiz karşılanmamıştır” dedi.
“KANUN TEKLİFLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Yıllardır sağlık emek ve meslek örgütlerinin sunduğu fiili hizmet tazminatı kanun teklifinin görmezden gelindiğini kaydeden eden Bozkurt, “‘Ben yaptım, oldu’ denilerek sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve örgütlerinin dahil edilmediği şekilde düzenlemeye gitmek tercih edilmiştir. Yıllardır ‘taleplerimiz torbaya sığmaz’ diyerek tam da bunu kastetmekte idik. Maalesef ki yanılmadık, taleplerimiz torbaya sığmadı. Bu yasanın bu haliyle yürürlüğe girmesini kabul etmiyoruz. Yapımı sürecinde bizlere fikrimizi sormadınız, ancak artık sesimizi duymak zorundasınız. Taleplerimiz olan Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dâhil edildiği, Geçmiş çalışma yıllarını kapsayan, Fiili çalışma süresi şartını kaldıran, yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Karşılanması için 8 sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışma yürüten sendika, meslek odaları ve dernekleri ile Türkiye’nin birçok hastanesinde imza stantları açarak imzalar topladık. Mersin’de de Şehir hastanesi, Üniversite Hastanesi, Toros Devlet hastanesi, Silifke Devlet ve Tarsus devlet hastanesinde binlerce imzaları toplayarak bugün TBMM’ne gönderiyoruz. Gereğinin yapılmasını istiyoruz.
Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri geçmişten bugüne mücadelemizi sürdürdük, hakkımız olanı alana kadar da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.