Geçen hafta kentte bir dizi temaslarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapımı ve önündeki 60 dönümlük arazinin akıbetine ilişkin açıklamaları çevre mühendislerini kaygılandırdı.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, stadyum ve içinde bulunduğu arazinin akıbetine ilişkin “Kaygılıyız” açıklaması yaptı.
MERSİN’İN EN DEĞERLİ ARAZİSİNİN AKIBETİ NE OLACAK?
Yeryüzü cenneti Mersin’in yeşiline yeşil, değerine değer katacak olan çalışmalar beklerken ne yazık ki gerek ulusal gerekse yerel kurum ve kuruluşların Mersin’de gerçekleştirmek istediği projelerin kamuoyu karşısında ciddi seviyede tartışılmakta olduğu ve bu durumda Mersin adına sağlıklı sonuçlar alınamayacağının görüldüğünü söyleyen Başkan Can, “Mersin’in kültürel ve tarihi mirasını yansıtan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun ne olacağı konusu kurumumuz tarafından kaygıyla izlenmekte ve takip edilmektedir.
Mersin'e bir dizi ziyaretler için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nun bulunduğu yere (yaklaşık olarak 50 dönüm) ve bunun önünde deniz park diye bilinen yaklaşık 60 dönümlük bir alan üzerine iki farklı bölgeye millet bahçesi yapılacağını belirtmiştir. Ayrıca yapılacak olan millet bahçelerinin projelerinin hazırlık aşamasında olduğu ve TOKİ tarafından gerçekleştirileceği belirtilmiştir.
“YARIŞMAYI GÖRMEZDEN GELMEYİN”
Bilindiği üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile Çamlıbel Limanı Arası Kıyı ve Rekreasyon Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması düzenlenmiş ve sonuçlar kamuoyuna paylaşılmıştır. Gerçekleştirilen bu olumlu yaklaşım ilgili meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve Mersin halkı tarafından olumlu karşılanmış Mersin için katma değer oluşabilecek nihai sonuç elde edilmiştir. Bu alan kapsamında hali hazırda gerçekleştirilmiş proje yarışmasının sonuçları var iken bu sonuçları görmezden gelmek yeni proje çalışmaları arayışları içerisinde olmak Mersin kenti için olumlu olmayan sonuçlar doğuracağı kesindir” dedi.
“STADYUM ALANI YEŞİL ALAN OLMALI”
Kentin aktif olarak kullanabileceği ve insanların ortak olarak uğrak yeri olabileceği kentli kültürü için son derece önemli olan bir ‘kent meydanı’ bulunmadığını işaret eden Sinan Can, “Diğer yandan Mersin’de kişi başı ‘aktif yeşil alan’ miktarının arttırılması gerekliliği her kesim tarafından ortak bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un belirttiği iki farklı alanın Mersin’in ihtiyacına binaen planlanması son derece önemlidir. Şuan yıkımı devam eden Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanının yerine aktif kent meydanı, deniz park diye bilinen yaklaşık 60 dönümlük bir alan üzerine ise ‘aktif kullanılan yeşil alan’ ya da ‘ekolojik park’ olarak projelendirilmesi Mersin’in geleceği için daha vizyoner, sürdürülebilir ve çevre dostu bir planlama olacağını söyleyebiliriz.
YARIŞMA İLE KATILIMCI KENT YÖNTEMİ SERGİLENDİ
Tartışma konusu olan iki alan ile ilgili gerek Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile Çamlıbel Limanı Arası Kıyı ve Rekreasyon Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışmasının nihai sonuçları gerekse kurumumuzun görüşleri ya da ilgili kurumların görüşlerini değerlendirmek katılımcı kent yönetimleri için son derece önemlidir. Mersin’in çok sesli ve farklı kesimlerin yer aldığı ve aktif fikir yürütülen tartışma noktaları geniş olan bir kent olduğunu unutmamak gerekir. Bu noktada Mersin’de yaşayan yurttaşların, kurum ve kuruluşların görüş ve önerilerini alarak projelendirme yapmak katılımcı demokrasilerin işlemesi için son derece önemli olacaktır.
MERSİN’İN EN DEĞERLİ ARAZİSİ
Planlanan bölgelerin Mersin’in en değerli ve güzide noktaları olduğunu unutmamak gerektiği vurgulamak projelendirilmesinin katılımcı anlayışa uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Sonuç olarak süregelen yapılan hata ve yanlış planlama yönteminden vazgeçilmeli ve Mersin kenti ve yurttaşları için son derece yararlı olabilecek ve yüzyıllar boyunca övgüyle anımsanacak bir projelendirme yöntemi ortaya koyarak daha çevreci yaşanabilen bir kent yaratmak son derece önemlidir” diye konuştu.