HEDİYE EROĞLU
Mersin’de bu yıl 17-18 Kasım tarihleri arasında 6.’sı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Mersin Narenciye Festivali için start verildi.
Süsleme çalışmalarının başladığı festival için bir otel de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Vali Ali İhsan Su, Garnizon Bölge ve Garnizon Komutanı Önder Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir başta olmak üzere kentin önde gelen dinamiklerinin başkan ve yöneticileri katıldı.
“NARENCİYENİN BAŞKENTİ; MERSİN’DİR”
Festival tanıtım filminin gösteri ile başlayan toplantıda ilk olarak söz alan Başkan Özdemir, Mersin’in narenciye üretimi ile ilgili önemli veriler paylaştı.
Türkiye’nin yaş meyve ihracının yüzde 62’sini oluşturan narenciyenin Mersin tarımının ana omurgası olduğunun altını çizen Abdullah Özdemir, “Yani Türkiye’den yapılan yaş meyve ihracatının yüzde 62’si narenciyedir. Mersinimizin yaş meyve üretiminin yaklaşık yarısı narenciye, ihracatın da yüzde 80’i narenciyedir. Yine Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 25’ini, ihracatının da yüzde 35’ini Mersin yapıyor. Daha önemlisi; Mersin’den yapılan ihracatın yüzde 20’si narenciye ihracatıdır. Yani Mersin’in yaptığı ihracatın 5’te biri narenciyedir.
Rakamların gösterdiği Mersin narenciyenin başkentidir. Rize için çay, Ordu ve Giresun için fındık, Malatya için kayısı ne ise Mersin için de Çukurova için de narenciye odur” dedi.
“BIRAKTIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ”
Festivali 2010 yılında ilk kez yaparken Mersin ve Mersinliler için ve narenciye için yola çıktıklarını ve 5 yıl boyunca başarılı organizasyonlar gerçekleştirdiklerini aktaran Özdemir, bugün ise bıraktıkları yerden devam ediyor olmanın heyecanı ve sevincini yaşadıklarını aktırdı.
“Bu festival kentimiz için çok önemli bir fırsat” diyen Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Amacımız; Mersin’in gülen yüzünü tüm dünyaya göstermek. Mersinlilik bilincini gelişmesine katkı sağlamak. Mersin’in tüm değerlerini el ele vererek yansıtmak. Turizm potansiyelimizi harekete geçirmek. Kentimize festival bilincinin aşılamak ve Narenciye Festivali’ni Mersin’in ve Türkiye’nin festivali yapmak.
Festivalimiz narenciye için büyük önem taşıyor. Başımızın tacı üreticilerimiz zor şartlarda üretmeyi sürdürüyor. İhracatçılarımız başa baş fiyatlar ile dış pazarlarda rekabet ediyorlar. Narenciyede iç tüketim ve ihracat toplamı, üretim seviyemizin altında kalıyor. Yani arz fazlamız var. Sıkıntımız tüketim safhasında. Narenciye tüketimini arttırmak zorundayız. Festivalimiz narenciye tüketiminin arttırılması için bir fırsat.
Bu hedeflere hareketle kentimizin tüm dinamikleri ile bir araya geldik. Özel sektör ve kamu kuruluşları olarak el ele, işbirliği içerisinde bu büyük organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Böylece birlik ve beraberliğimizi ve güçlendiriyoruz.
30 ÜLKEDEN 700 GÖSTERİ SANATÇISI GELECEK
Bu yıl oldukça görkemli bir festival bizleri bekliyor. Türkiye’de bizim harecimizde hiç bir meyve festivalinde ürünün kendisi süsleme aracı olarak kullanılmıyor. Yani iki kase domates, üç kasa biber konuyor sonra popüler bir sanatçı getirilerek adı festival oluyor. Bizimki öyle değil. İnşallah bunu el birliği ile 17-18 Kasım’da göreceğiz.
70 dönümlük festival alanında sadece narenciye ürünleri kullanarak yaptığımız süslemeler ve mobil figürler ile tam bir narenciye dünyası yaratıyoruz. Bu dünyada emek var, ekip çalışması var, sanat ve hayal gücü var.
30’e yakın ülkeden yaklaşık 700 gösteri sanatçısı festivalimize renk katacaklar. Yerli gruplarımız ile birlikte bir coşku seli oluşturacaklar. Açılacak stantlar ve yapılacak ikramlar ile adeta bir açık hava fuarı kuracağız. Mağazalarımız ve esnafımız festivale özel indirim haftası düzenleyecekler. Burada önemli olan yapılacak indirimden ziyade tüm kesimlerin katkıda bulunmasıdır. Ancak bu dayanışma ile Narenciye Festivali’ni, Mersin Festivali olarak yapabiliriz. Narenciye temalı defilemiz sarı ve turuncunun canlılığını ve enerjisini yansıtacak. Ödüllü ve yarışmaların büyük ilgi görmesini bekliyoruz. İlköğretim öğrencilerimize narenciye dağıtarak onların narenciyeyi benimsemelerini sağlayacağız.
Ayrıca bundan önceki 5 festivalde içimde uhde kalan çok önemsediğim bir etkinliğimiz daha ar. Ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen yerlerimiz ile Mersin ve Toros Üniversitesi’nden öğrencilerimiz ve hocalarımız iki gün boyunca olağanüstü bir gastro şov yapacaklar. Yani narenciye ürünlerinden oluşan farklı lezzetler sergileyecekler.
Bu etkinliğin de büyük beğeni toplayacağını düşünüyorum.
“KOMŞUNUN TAVUĞU BİZE KAZ GÖRÜNÜYOR”
Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür derler. Maalesef Adana Portakal Çiçeği Karnavalı bazı kesimlere göre öyle görünüyor. Elinizi vicdanınıza koyun; Narenciye Festivalimizin tüm içeriğini gözünüzde canlandırın. Ve gördüyseniz portakal Çiçeği Karnavalı ile kıyaslayın. Eğer bu karnaval kaz ise bizim festivalimiz tavuskuşudur. Ancak bu kuşu benimsemeli, sahiplenmeli, kıymetini hep birlikte bilmeliyiz, hep birlikte herkese bildirmeliyiz.
Sınırlı imkanlarla ama bütün enerjimiz ile Mersin ve Mersinliler için gayret gösteriyor, sektörümüz için çabalıyoruz. Festivalimize destek vermek için illa icra kurulunda olmak gerekmiyor. Festival için ‘ben de varım’ diyen herkese kapımız açıktır. Böyle düşünün herkese kapımız açıktır ve başımızın tacıdır”.
NARENCİLE FESTİVALİ MERSİN İÇİN DOĞRU TERCİH
Mersin Valisi Ali İhsan Su da, bu sene 17-18 Kasım tarihlerinde 6’ıncısı düzenlenecek festivalin hayırlı uğurlu olmasını diledi. “Neden ilimizde narenciye festivali yapalım?” sorusuna yanıt vererek konuşmasını sürdüren Vali Su, “Her il bir festival yapıyor Türkiye’de hemen hemen biz aslında doğru bir tercih yapmışız. Çünkü benden önceki konuşmacılar ilimizdeki narenciye üretimi ve ihracat ile ilgili önemli rakamlar verdiler. Bunlara bakılınca bizim tarımdaki marka değerlerimizin önemli bir bölümünü narenciye oluşturuyor. Tarımdaki marka değerimiz narenciye olduğu için festivalin Narenciye Festival olarak düzenlenmiş olması doğru bir tercih” diye konuştu.
MERSİN’İN MARKA DEĞERİ; NARENCİYEDİR
Her ilin mutlaka yapması gereken hususlardan bir tanesinin de marka değerler oluşturmak olduğuna değinen Vali Ali İhsan Su, birçok ürüne, üretime sahip olunabileceğini ancak bunların bir markaya dönüştürülmemesi halinde dünyaya çok fazla satma, ihraç etme imkanı olmadığını işaret etti. “Örneğin bir takım elbise alacaksınız; marka üretim yapan bir yer ile marka değeri olmayan işyeri arasında fiyatların çok farklı olduğunu görürsünüz” diyen Su, “Marka olmak sizi güçlendiriyor, üretiminize değer katıyor. 5 lira ise ürettiğiniz ürün, marka oluşturmuşsanız 25 lira olabiliyor. Bu bakımdan biz de ilimizde markalar oluşturmak zorundayız. İşte bizim marka değeri oluşturacağımız kon uda narenciye konusu olacaktır.
Tüm bunları yapmak için ne gerekiyor? Nasıl marka oluşturacağız? Bunun da yolu tanıtımdan geçiyor. Sahip olduğunuz değerleri, imkanları bunu dünyaya, insanlara tanıtamamışsanız bir kıymeti yok. Onun fakir bekçiliğini yapmaya devam edersiniz.
“BU DÜNYA REKLAMLAR DÜNYASI”
Örneğin çok önemli tarihi eserleriniz var, insanlık ile buluşturamadıysanız kimsenin haberi olmaz, o zaman değeri de kalmaz. Bugün günümüz dünyası reklamlar dünyası. İlimizin tanıtımı açısından da narenciye çok önemli bir değerimiz. Bu festival vesilesi ile hem narenciyemizi hem de ilimizi tanıtmış olacağız. Ne kadar çok değeri, ne kadar çok insanla buluşturabilirsek o derece kıymeti aratacaktır. Aynı zamanda Mersin misafirperverliğin ide göstermiş olacağız.
Tüm bunlara ilaveten bu festival aynı zamanda 2020’de Mersin’de yapacağımız Uluslararası Turunçgil Kongresi için de bir başlangıç, hazırlık olacak. Bu bakımdan bu festivalin ilimiz ve ülkemiz açısından çok hayırlara vesile olacağını düşünüyor, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Heyet konuşmaların ardından Yenişehir Fuar Alanı’ndaki figür süsleme çalışmalarını inceledi.
SÜSLEMELER 500 BİN NARENCİYE ÜRÜNÜ İLE HAZIRLANIYOR
Narenciyenin tüm renklerinin kullanıldığı Narenciye Festivali için Yenişehir Fuar Alanı’nda figür süslemeleri 70 kişilik bir ekiple başladı. 500 binden fazla narenciye ürününün kullanılacağı figür süslemeleri, yaklaşık 3 hafta boyunca devam edecek. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali kapsamında, 10’u mobil olmak üzere 30 figür yer alacak. Bu yıl 30’a yakın ülkeden gösteri gruplarının katılacağı festival, 70 dönümlük arazide yapılacak.
Yerli ve yabancı 2 bin 500 göstericinin katılmasının planlandığı kortejin yanı sıra festival kapsamında, narenciye temalı özel tasarım kıyafetleri defilesi, aşçılık bölümlerinde okuyan öğrencilerin, restoran ve otellerdeki şefler ile kendine güvenen vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilecek olan Narenciye Lezzetleri Yarışması ve Gastro Show, Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören kadınların maharetli ellerinden çıkan, birbirinden güzel el işleri sergisi, satranç turnuvası, ödüllü Foto Maraton Yarışması, denizde yelken ve flyboard gösterileri gerçekleştirilecek.