MEÜ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE KRİZ!


 

Yaklaşık bir aydır iflas ettiği ve kayyum atandığı iddialarının gündeme geldiği Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan mali kriz, ameliyat olmak için bekleyen hastalara “Malzemenizi kendiniz alın, öyle ameliyat ederiz” iddiasıyla Meclis’e taşındı.

Ekonomik krizin etkilediği alanlardan biri de sağlık sektörü oldu. Daha önce borçlarıyla gündeme gelen üniversite hastaneleri artık tıbbi malzeme de tedarik edemiyor. Son olarak Mersin Üniversitesi Hastanesine tedavi olmak için giden hastalara tıbbi cihazları dışarıdan getirmeleri durumunda ameliyat olabileceklerinin söylenmesi tepkiyle karşılandı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Bu insanların hayatıyla oynamaktır. Yıllarca sigortasını, vergisini ödemiş vatandaşa eziyettir” dedi. 

TIBBİ MALZEMELERE YÜZDE 50 ZAM
Kendisine iletilen iddialara göre medikal firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen miktarın en az yüzde 50 fazlasını talep ettiği ve bu nedenle hastanelerin firmalarla anlaşamadığını söyleyen Milletvekili Gökçel, vatandaşın aradaki miktarı ödemesinin de kabul görmediğini belirtti.

“AMELİYAT OLACAKSAN STENTİ KENDİN ALACAKSIN”
Kendisine ulaşan bir hasta yakını sayesinde konunun vahametinin gözler önüne serildiğini ifade eden CHP’li Cengiz Gökçel, “Şahdamarına stent takılması gereken bir hastaya önce 1500TL fark ödemesi gerektiğini ardından da ancak tıbbi malzemenin tamamını kendilerinin temin etmesi halinde ameliyat olabileceğini söylemişler” dedi. 

“VATANDAŞIN HAYATIYLA OYNUYORLAR”
“Olay üzerine görüşülen medikal firması tüm malzemelerin 4200 TL’ye edinilebileceğini, ameliyat sonrasında SGK’dan SUT fiyatları üstünden geri ödemenin olduğunu söyledi” diyen Gökçel, “vatandaşa ‘paran yoksa yaşama’ diyorlar. Genel Başkanımız Ak Parti iktidarı adaletsizlik demektir, Ak Parti iktidarı israf demektir derken sonuna kadar haklı. Uçan saraylarına kaçan saraylarına para yetiştirmek için vatandaşın hayatıyla oynuyorlar” dedi.

BORCU NE KADAR?
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel’in, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: “Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin tedarikçi firmalara borcu ne kadardır? 
Önergenin yanıtlandığı tarihe her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere üniversite hastanelerinin, tıbbi malzeme sağlayan firmalara olan toplam borcu ne kadardır? 
Üniversite hastanelerinin tedarik etmediği / edemediği tıbbi cihazlar da dâhil malzemeler hangileridir? Tedarik edilmemesinin / edilememesinin sebepleri nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamudan alacağı sağlık hizmetlerinin bedelini ilan ettiği Sağlık Uygulama Tebliği’ne yönelik, bedellerin güncellenerek artırılması konusunda Bakanlığınızın bir talebi oldu mu? Olduysa bunun sonucunda SUT’ta hangi kalemlerde yüzde kaç oranında pozitif veya negatif yönlü değişiklik sağlandı?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle teşkilat yapısı büyük ölçüde değiştirilen Bakanlığınız, yalnızca maddi olanakları haiz hastaların mı sağlık hakkı olduğunu savunmaktadır?
Bakanlığınız, kamuda uygulandığı iddia edilen tasarruf tedbirleri kapsamında sağlık hakkından ve yurttaşların hayatından mı tasarruf etmektedir?
Ameliyat malzemesi alacak parası olmadığı için hayatını kaybeden hastaların sorumluluğu kimin olacaktır?”.

REKTÖR CİRO ARTIŞI İLE ÖVÜNMÜŞTÜ
Öte yandan Temmuz 2018’de Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin aylık 6.5 milyon lira olan cirosunun 3 kat artarak 18 milyon liraya yükseldiği bildirilmişti. 
37 dalda 120 muayene ve 2 bin 700 personel ile hizmet veren hastanede, ikisi doğumhane, biri kadın doğum ameliyathanesi ve 15’i büyük ameliyathane olmak üzere toplam 18 ameliyathane bulunan hastanenin cirosunun artışı ile ilgili açıklama yapan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tepki çekmişti. 
Çamsarı, 30 yetişkin, 20 çocuk olmak üzere 50 yataklı acil servis ile birlikte 131 günübirlik tedavi yatağının yer aldığı hastanenin aylık 6.5 milyon lira olan cirosunu, 3 kat arttırarak 18 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. 
Çamsarı, “Çok şükür bizim hastanemiz hem ciro artışı hem de yapılandırma ile o uçurumun kenarından dönmüş oldu. Dolayısıyla tek biz değil, bu işle ilgilenen bütün sektörler mutlu ve umutlu. MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 140 milyon lira borcu var. Ancak ciromuzu 3 kat arttırdığımız ve reel anlamda borcumuz çok az arttığı için, biz Türkiye’de durumu iyi
olanlar arasındayız. Borcumuz, döndürülebilir ve çevrilebilir bir borç. Burada hastane yönetimi ve hocalarımızın emeğini ve özverisini yadsıyamayız. Geliri arttırmak için tane tane analiz yaptık, servisler yaptık. Sağlığa para olarak bakmıyoruz ama yarı özerk olduğumuz için biz bunu döndürmek zorundayız” demişti.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA