GELECEĞİN İLETİŞİMCİLERİ FİKİRLERİ İLE YARIŞTI


 

Mersin Üniversitesi’nde eğitim gören geleceğin iletişimcileri RATEM tarafından düzenlenen “Aklıma Bir Fikir Geldi – İletişim Fikirleri Yarışması”nda hünerlerini sergiledi.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM), Kültür ve Turizm Bakanlığı katkıları ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi işbirliğiyle, “Aklıma Bir Fikir Geldi – İletişim Fikirleri Yarışması” düzenlendi. Yarışmaya katılan eserler MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi Fuaye alanında açılan sergi ile görücüye çıktı.

MEÜ’den yapılan açıklamaya göre, telif hakları ve korsan yayıncılığa karşı iletişim fakültesi öğrencilerinin ödül alan projelerinin yer aldığı serginin açılışına; MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyeleri Sabahattin Öztemiz ile Erdoğan İshakoğlu, Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör, RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy,  Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Uzman Zafer Aksoy ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

“DİJİTALLEŞME İLE TELİFİN ÖNEMİ ARTTI”
Sergi açılışının ardından ‘’Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif’’ başlıklı panel düzenlendi.  Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya; “Böylesine önemli bir konu hakkında, değerli katılımcıları buraya getiren başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Üniversitemiz İletişim Fakültesi’ne ve RATEM’e Üniversitemiz adına teşekkürlerimi sunuyor,  panelin yararlı geçmesini diliyorum.” dedi.
Günümüzde yeni iletişim teknolojileri ve yeni medya alanındaki gelişmelerle, radyo ve televizyon yayıncılığının önemli değişimler geçirdiğini belirten İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç da, “Dijitalleşme olgusu ile birlikte telif hakları konusu belki de en önemli konulardan birisi haline geldi. Geleceğin teknolojilerini konuşurken, fikir ve sanat eserlerindeki korsan uygulamaların sonlandırılması ve bu konudaki duyarlılığın arttırılması büyük önem taşımaktadır. Böylesine kapsamlı ve önemli bir etkinliği üniversitemizde yapmayı planladıkları için RATEM’e, rektörlüğümüze, panelistlerimize çok teşekkür ediyor, panelin verimli geçmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

RATEM 17 YILDIR DURMADAN ÇALIŞIYOR
Moderatörlüğünü MEÜ İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu'nun yaptığı panelde konuşan RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy; “RATEM olarak 17 yıldan beridir, radyo ve televizyon yayınlarından ticari bir gelir elde edilmesi durumunda bu yayınları lisanslamak ve izin vermek esas görevimiz. Aynı zamanda, sektörde çalışacak elemanlara mesleki yeterlilik sertifikası veriyoruz. Telif hakları konusunda bilinç oluşturmak ve korsan yayıncılık ile mücadele kapsamında üniversitelerimiz ile ortak bir şekilde tüm Türkiye’de yarışma ve paneller düzenliyoruz. Bu tür etkinliklerin sonuçlarının ülkemizdeki telif hakları konusunda önemli bir farkındalık yarattığına inanıyor, bugünkü etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Sabahattin Öztemiz ise, katılımcılara telif hakkı konusunun hukuki boyutuna değinerek; “Eserleri hukuki anlamda da koruyamazsak yenilerinin ve daha iyilerinin gelmesine engel oluruz” ifadelerini kullandı. Öztemiz, bu konuda yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğini belirterek eser sahiplerinin hakları konusunda hangi konulara dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin bilgileri öğrencilerle paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Uzman Zafer Aksoy ise; katılımcılara telif haklarının tarihsel gelişiminden günümüze kadar olan değişim sürecinden bahsederek, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalara değindi. 

“ESER SAHİPLERİNİN HAKLARININ KORUNMASI GİDEREK ZOR HALE GELİYOR”
MEÜ İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Recep Ünal da panelde yaptığı konuşmada; “Paylaşımın kolaylaştığı, herkesin birer içerik üreticisi haline geldiği yeni medya ortamlarında, telif hakkı en önemli etik ihlaller arasında yer alıyor. Böylesine hızlı gelişen ve büyüyen bir alanda eser sahiplerinin haklarının korunması da giderek zor hale geliyor. İçerik üreten kullanıcıların mutlaka telif ile ilgili kanun maddelerini  ve sosyal ağların kullanım koşullarını bilmesi gerekiyor" dedi. 
Panel sonunda MEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç panelistlere teşekkür belgesi takdim etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA