Haber Merkezi
Mersin'de yapılacak polipropilen tesisi proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı. CFS Petrokimya tarafından Mersin'de 5,3 milyar liralık polipropilen üretim tesisi yatırımı yapılacak ve bin kişilik ilave istihdam yaratılacak.
Mesut Yılmaz’ın oğlu Hasan Yılmaz’ın iki ortağından biri olduğu 26 Mayıs 2017’de kurulan CFS Petrokimya Şirketi’nin, şirket sermayesi İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre 50 bin TL. Şirkete verilecek süper teşvik; Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, CFS Petrokimya Anonim Şirketi tarafından Mersin'de yapılacak polipropilen üretimine ilişkin yatırım, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar'a göre desteklenecek.
Yatırımın süresi, başlangıç tarihi 8 Aralık 2017'den itibaren 6 yıl olarak öngörüldü. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek.
Komple yeni yatırım olarak öngörülen projedeki sabit yatırım tutarı 5 milyar 319 milyon lira olarak belirlendi. Öngörülen ilave istihdam bin kişi olurken, öngörülen nitelikli personel sayısı da 20 olacak. Yatırım süresi sonunda, yıllık 500 bin ton kapasiteli polipropilen üretimi yapılacak.
BU SORULAR YANITSIZ
Ancak tesis ile ilgili kent gündemini merak edilen sorulara dair ne hükümet ne de şirketten bir açıklama yapılmadı. Özellikle; tesisin nereye ne kadar sürede yapılacağı, çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecine dair çalışmaların ne aşamada olduğu, her hangi bir ÇED raporu hazırlanıp hazırlanmadığı öne çıkan sorular oldu.
SAĞLANACAK DESTEKLER
Yatırıma, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi (vergi indirim oranı yüzde 100, yatırıma katkı oranı yüzde 85, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100), sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmadan 10 yıl), gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl), nitelikli personel desteği (azami 1 milyon 200 bin lira), faiz veya kar payı desteği (350 milyon lirayı aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren 10 yıl), enerji desteği (işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 40 milyon lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'si) verilecek.
Nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacak.
Faiz desteği, sabit yatırım tutarının yüzde 80'ine kadar bir veya birden fazla aracı kurumdan kullanılacak Türk lirası, döviz veya dövize endeksli yatırım kredilerine ödenen faiz veya kar payının yüzde 80'i bakanlıkça karşılanmak üzere, itfa planının bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren yapılacak kredi geri ödemeleri için uygulanacak.